Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kasia, czy możesz zdradzić, jak wyglądają Wasze koszty ogrzewania? My walczymy z gazownią, podobnie, jak u Anulki&Pawełka mamy kotłownię przygotowaną do odpalenia, ale niestety musimy czekać, aż wszystko nabierze mocy prawnej.

Nieciekawie;) Patrząc na zużycie nasze i naszych krewnych mieszkających w domkach o mniejszej powierzchni wydaje się być ok, ale w najgorszym miesiącu w zeszłym roku zapłaciliśmy 2500zł (za dwa miesiące). Średnio wyliczaliśmy, że powinniśmy odkładać po 600zł miesięcznie żeby nas takie rachunki nie zaskakiwały. W okresie zimowym średni koszt ogrzewania to 1600zł na 2 miesiące. Jest 21-22 stopni, jest ciepło. W okresach przejściowych dogrzewamy się kominkiem, ale nie mamy rozprowadzonego ciepła. Dociera tam gdzie chcieliśmy, czyli do pokojów nad kuchnią i garażem (przy otwartych drzwiach). Pamiętaj jednak, że my mamy powiększoną wersję - 260m z garażem.

Latem za to jest niemiłosiernie gorąco (rekord 31 stopni) właśnie w tych pokojach (u nas na zachód) i przy najbliższej okazji będziemy robić klimę na te dwa pokoje, a przy okazji do sypialni na górze). Polecam też podłogówkę do tych pokoi. Ja mam tam grzejniki, ale teraz żałuję, bo dzieciaczki cały czas wałkują się po chłodnej zimą podłodze.

Pozdrawiam i życzę powodzenia w dalszych etapach wykończeń,

Kasia

Edytowane przez plebus

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nieciekawie;) Patrząc na zużycie nasze i naszych krewnych mieszkających w domkach o mniejszej powierzchni wydaje się być ok, ale w najgorszym miesiącu w zeszłym roku zapłaciliśmy 2500zł (za dwa miesiące). Średnio wyliczaliśmy, że powinniśmy odkładać po 600zł miesięcznie żeby nas takie rachunki nie zaskakiwały. W okresie zimowym średni koszt ogrzewania to 1600zł na 2 miesiące. Jest 21-22 stopni, jest ciepło. W okresach przejściowych dogrzewamy się kominkiem, ale nie mamy rozprowadzonego ciepła. Dociera tam gdzie chcieliśmy, czyli do pokojów nad kuchnią i garażem (przy otwartych drzwiach). Pamiętaj jednak, że my mamy powiększoną wersję - 260m z garażem.

Latem za to jest niemiłosiernie gorąco (rekord 31 stopni) właśnie w tych pokojach (u nas na zachód) i przy najbliższej okazji będziemy robić klimę na te dwa pokoje, a przy okazji do sypialni na górze). Polecam też podłogówkę do tych pokoi. Ja mam tam grzejniki, ale teraz żałuję, bo dzieciaczki cały czas wałkują się po chłodnej zimą podłodze.

Pozdrawiam i życzę powodzenia w dalszych etapach wykończeń,

Kasia

Kasia - czym grzejecie? jakie ocieplenie na elewacji i dachu?

wiem, że pewnie było o tym 40 stron wcześniej ale nie mam siły po raz n-ty wertować....

i to ciekawe co piszesz, że ciepło z kominka dociera aż na koniec domu na górze.... bo ciągle się waham nad rozprowadzeniem kominka, żeby jednak przyoszczędzić na paleniu....

Kasia - czym grzejecie? jakie ocieplenie na elewacji i dachu?

wiem, że pewnie było o tym 40 stron wcześniej ale nie mam siły po raz n-ty wertować....

i to ciekawe co piszesz, że ciepło z kominka dociera aż na koniec domu na górze.... bo ciągle się waham nad rozprowadzeniem kominka, żeby jednak przyoszczędzić na paleniu....

Gazem grzejemy. Na dachu wełna 20cm, na ścianach styropian 15cm.

My, żeby było ciekawiej, mamy położone na strychu rury i nawet mamy nawiewy w sufitach, ale zrezygnowaliśmy. Wykorzystamy je na klimatyzację. A ciepło przy otwartych drzwiach ucieka do tych pokoi. Zresztą przy pustce zawsze na górze cieplej. Do sypialni zamykamy, bo aż za ciepło tam jest, a dzieciaczków nawiewa.

Pozdrawiam,

Kasia

Kasiu, z tymi kosztami rzeczywiście wygląda nie najlepiej ): My wybudowaliśmy wersję energooszczędną, ale koszty ogrzewania, które wynikają z kalkulatora zamieszczonego na stronie z projektami, wydają mi się mało realne. Zobaczymy, jak to będzie w praktyce, o ile w końcu podłączą nam gaz.

Witajcie my gaz mamy wkopany ponad trzy miesiące temu a odbiory w lesie, dziś jak co tydzień dzwoniłam do Pana od prądu dalej czekają na zatwierdzenie inwentaryzacji żeby do nadzoru poszło tam podobno trudna sprawa władze się zmieniły i dokładności papierkowej nie ma końca geodezja nawet trzy tygodnie nanosi na mapkę to skandal brak słów- w tej sytuacji nie wiem czy święta w tym roku w naszym domku spędzimy. My też będziemy gazem grzali mamy doskonały 1 i docieplenie takie samo jak u Kasi ciekawe jak nasze rachunki będą wyglądać. Pozdrawiam Ania

Witam, zbliżają się jesienne chłody, więc o ogrzewaniu..

Mieszkam od grudnia, więc zimowe ogrzewanie domu mamy za sobą. U nas wełna na poddaszu to 30 cm plus dogrzewanie komikiem i rozprowadzenie ciepła do dwóch pokoi nad kuchniąPustak keramzytowy plus styropian pasywny.Koszt = najwyższy rachunek za 2 miesiące to 1250zł. Mamy wysokowydajny piec ,najwyższa sprawność. mamy w domu 21,5st.Ogrzewanie głownie podłogówka (cały parter) na górze grzejniki, oprócz łazienek.Mamy też podpiwniczenie 50m2. Więc ogólnie nie jest tak źle.

Aga - super, możesz napisać jeszcze jak się sprawuje płyta gazowa z szybą na ścianie. Firma, która ma robić nam meble mówi, że nie możemy tak zrobić bo jest za wysoka temperatura i jeśli chcemy szybę to musi być płyta indukcyjna.

Anulka&Pawełek - my po cichu też liczymy na święta Bożego Narodzenia w nowym domu :-)

Aga - super, możesz napisać jeszcze jak się sprawuje płyta gazowa z szybą na ścianie. Firma, która ma robić nam meble mówi, że nie możemy tak zrobić bo jest za wysoka temperatura i jeśli chcemy szybę to musi być płyta indukcyjna.

Anulka&Pawełek - my po cichu też liczymy na święta Bożego Narodzenia w nowym domu :-)

Że tak wtrącę, bo również użytkuję - można dać szkło hartowane pomalowane na wybrany kolor wytrzymuje od 230 do 420 stopni, a lacobel do 120 stopni - wtedy indukcja. Słyszałam o przysłanianiu lacobelu szkłem hartowanym, ale nie wiem jak to się sprawuje, a jednak koszt podwójny.

Zobacz: http://szybka.pl/forum/obrobka-szkla/szklo-w-kuchni/

K.

Edytowane przez plebus

Witam, zbliżają się jesienne chłody, więc o ogrzewaniu..

Mieszkam od grudnia, więc zimowe ogrzewanie domu mamy za sobą. U nas wełna na poddaszu to 30 cm plus dogrzewanie komikiem i rozprowadzenie ciepła do dwóch pokoi nad kuchniąPustak keramzytowy plus styropian pasywny.Koszt = najwyższy rachunek za 2 miesiące to 1250zł. Mamy wysokowydajny piec ,najwyższa sprawność. mamy w domu 21,5st.Ogrzewanie głownie podłogówka (cały parter) na górze grzejniki, oprócz łazienek.Mamy też podpiwniczenie 50m2. Więc ogólnie nie jest tak źle.

Ja bym powiedziała, że super!

Pozdrawiam,

K.

Aga bardzo ładne gustowne wnętrza, czy zrezygnowaliście z oświetlenia salonu nad pustką? U nas będzie żyrandol azzardo taki kaskadowy ale nie łatwo znaleźć coś pasownego jeszcze w przyzwoitej cenie :)

Mam pytanie do tych co robili panel bądź deskę pa holu jak wykończyć ten fragment przy pustce listwa narożna ? jak mocować tę listwę pytam jako laik nie mam zielonego pojęcia mój fachowiec podobno wie ale ja też lubię wiedzieć pomóżcie.

Vayakon my w przyszłym tygodniu podpisujemy umowę na gaz nareszcie a prądu brak więc nadal zimno brrry.

Niestety jeszcze nie miałam okazji korzystać z kuchenki. Wykonawca szkła hartowanego z nadrukiem dał nam gwarancję, że od 2 lat to robi w ten sposób i nikt nie reklamował tej opcji :) pozdrawiam

Aga bardzo ładne gustowne wnętrza, czy zrezygnowaliście z oświetlenia salonu nad pustką? U nas będzie żyrandol azzardo taki kaskadowy ale nie łatwo znaleźć coś pasownego jeszcze w przyzwoitej cenie :)

Mam pytanie do tych co robili panel bądź deskę pa holu jak wykończyć ten fragment przy pustce listwa narożna ? jak mocować tę listwę pytam jako laik nie mam zielonego pojęcia mój fachowiec podobno wie ale ja też lubię wiedzieć pomóżcie.

Vayakon my w przyszłym tygodniu podpisujemy umowę na gaz nareszcie a prądu brak więc nadal zimno brrry.

Faktycznie zamiast żyrandola zainstalowaliśmy 6 kinkietów w części wypoczynkowej. Może jak będzie mało światła do czytania to jakąś lampę na stojaku postawimy ale do relaksu i TV kinkiety dają radę. Co do zakończenia paneli na antresoli wokół pustki i schodów to zamontowaliśmy narożnik aluminiowy 20 x 25 mm na silikon (puki co się trzyma) a nawet kolorystycznie nam pasi do tralek schodów.

Aga68, no super to wam wyszło, gratuluję, ale mam również pytanie, jak poprowadziliście kanalizację na poddasze, w projekcie jest w ścianie, ale mi budowlańcy zrobili podejście obok, i nie wiem którędy poprowadzić do góry, bo to trzeba by później zabudować jakoś chyba , dziękuję z góry, pozdrawiam Radek

Witam!

Czy ktoś pomógłby w obejrzeniu Doskonałego, który jest już zamieszkany? Zastanawiam się nad budową tego właśnie domu i chciałabym porozmawiać z jego mieszkańcami. Czy ktoś może podpowiedzieć gdzie są zamieszkane DOSKONAŁE?