Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jeśli mogłabym wiedzieć to skąd te wyceny przynajmniej jeśli chodzi o tę pierwszą pozycję , bo Jocza już mam (mnie wyliczyli prawie 36 tys z ciepłym montażem, profil 6 komorowy, 3 szyby + ciepła ramka) - jakby co mogę podesłać

właśnie dostałem nową ofertę - 25 tyś brutto z montażem Jocz profil Elitte na szybach 0,7 z ciepłą ramką - bez ciepłego montażu - współczynniki ciepła dla całych okien praktycznie poniżej 1 - kluczowe rogowe okno (z trójkątem) na fixach u=0,87

zejście o kilka setnych kosztuje prawie 5 tyś zł - więc ja odpuszczam - nie jest to ekonomicznie uzasadnione :)

do wszystkich - jakie macie lub planujecie bramy garażowe i drzwi wejściowe?

u mnie jest garaż jednostanowiskowy i mam pierwsza wycenę na hormanna komplet za 10 tyś - są jakieś tańsze fajne rozwiązania? głownie chodzi o proste drzwi z doświetleniem (140 cm łącznie) w kolorze antracytowym

Edytowane przez kris_białystok

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Właśnie zrobiliśmy audyt energetyczny dla naszego domu i rzeczywiście projekt EN wyszedł energooszczędny, przy zastosowaniu kominka w ponad 20% nawet zbliżający się do pasywnego. Zobaczymy, co pokażą pierwsze rachunki za ogrzewanie, choć pierwszy sezon grzewczy podobno nie jest miarodajny. Niemniej jednak wszelkie materiały energooszczędne z samego założenia są zdecydowanie droższe. Plan przeprowadzki przed Świętami Bożego Narodzenia legł w gruzach, ale nawet specjalnie nad tym nie ubolewam.

Bardzo się cieszę, że energooszczędny okazał się energooszczędny! My zaczynamy w przyszłym roku jak tylko pogoda na to pozwoli. Mam w takim razie pytanie, czy coś zmieniałeś w projekcie jeżeli chodzi o materiały?

W zasadzie materiały z projektu zastępowaliśmy innymi - też energooszczędnymi, zdecydowaliśmy się na pasywny montaż okien, na powietrzną pompę ciepła do podgrzewania wody. Wszystko kosztuje na tyle dużo, że nie wiem, czy w ogóle kiedykolwiek się zwróci. Wykończeniowcy marudzili wczoraj, że jest za ciepło. Okazało się, że serwisanci źle ustawili piec. Złe ustawienia dały zużycie 75m3 gazu przez 4 dni. Wszystko więc może okazać się bez sensu, jeśli ktoś trafi na bezsensownych serwisantów.

My planujemy pompe ciepla z pionowym wymiennikiem gruntowym, cieply montaz okien. Jezeli chodzi o sciany to myslalam nad zmiana cegly, zamiast czerwonego pustaka jakis gazobeton. Raz ze tanszy (ponoc) a dwa ze ma lepsze parametry. Ponoc domy pasywne budowane sa wylacznie z gazobetonu. Maz jednak mnie przekonuje, zeby nic nie zmieniac. W koncu projektowal to ktos, kto sie na tym teoretycznie zna.

Zdaje sobie sprawe, ze to wszystko sporo kosztuje. Na sama mysl mam skręt kiszek :jawdrop: Nie licze ze to sie zwroci. Chcialabym miec dom, ktory oprocz tego ze jest piekny, jest rowniez tani w utrzymaniu. Dzisiaj moze stac mnie na taki, ale jak bedzie jutro to nie wiem...

Boje sie tylko, ze wydamy full kasy na cos, co przez zime bedzie pochlaniac sporo pieniedzy. Ale jezeli Twoj audyt energetyczny potwierdzil energooszczednosc, to moze te wyliczone koszty ogrzewania ze strony domow z wizja okaza sie troche zblizone do kosztow rzeczywistych :rolleyes:

Czekam rowniez na opinie pozostalych energooszczednych :)

Pozdrawiam wszystkich!

:p

My właśnie postawiliśmy ściany z gazobetonu. Ocieplenie poddasza mamy z pianki, która podobno ma lepsze właściwości niż wełna, jak będzie - przekonamy się podczas użytkowania.

My planujemy pompe ciepla z pionowym wymiennikiem gruntowym, cieply montaz okien. Jezeli chodzi o sciany to myslalam nad zmiana cegly, zamiast czerwonego pustaka jakis gazobeton. Raz ze tanszy (ponoc) a dwa ze ma lepsze parametry. Ponoc domy pasywne budowane sa wylacznie z gazobetonu. Maz jednak mnie przekonuje, zeby nic nie zmieniac. W koncu projektowal to ktos, kto sie na tym teoretycznie zna.

Zdaje sobie sprawe, ze to wszystko sporo kosztuje. Na sama mysl mam skręt kiszek :jawdrop: Nie licze ze to sie zwroci. Chcialabym miec dom, ktory oprocz tego ze jest piekny, jest rowniez tani w utrzymaniu. Dzisiaj moze stac mnie na taki, ale jak bedzie jutro to nie wiem...

Boje sie tylko, ze wydamy full kasy na cos, co przez zime bedzie pochlaniac sporo pieniedzy. Ale jezeli Twoj audyt energetyczny potwierdzil energooszczednosc, to moze te wyliczone koszty ogrzewania ze strony domow z wizja okaza sie troche zblizone do kosztow rzeczywistych :rolleyes:

Czekam rowniez na opinie pozostalych energooszczednych :)

Pozdrawiam wszystkich!

:p

napisz proszę co za pianka, ile cm? i ile kosztuję taka przyjemność? sam się nad tym poważnie zastanawiam

co do ścian ja również mam z gazbetonu 24cm - na to daje 15 cm grafitowego styropianu

My właśnie postawiliśmy ściany z gazobetonu. Ocieplenie poddasza mamy z pianki, która podobno ma lepsze właściwości niż wełna, jak będzie - przekonamy się podczas użytkowania.

Szkoły, co do ocieplania pianką są 2:

- otwarto komórkowa - bardziej sprężysta, przepuszczalna, grubsza warstwa, nieco tańsza

- zamknięto komórkowa - bardziej sztywna, całkowicie nie przepuszczalna, cieńsza warstwa, nieco droższa

Więcej szczegółów doczytaj w necie, generalnie zdania są podzielone - my ostatecznie zdecydowaliśmy się na otwarto komórkową o gr. 20 cm - odpowiednik 40 cm wełny. Na pewno jest bardzo dobra akustycznie, szczelnie przylega do wszystkich elementów, ocieplenie zajmuje 1 dzień, póki co nie czuję, żeby gdziekolwiek przedostawało się zimno. Jak będzie w praktyce, zobaczymy.

napisz proszę co za pianka, ile cm? i ile kosztuję taka przyjemność? sam się nad tym poważnie zastanawiam

co do ścian ja również mam z gazbetonu 24cm - na to daje 15 cm grafitowego styropianu

Wszystko to fajnie wygląda w teorii, mi z kalkulatora ze strony wychodzi, że koszty ogrzewania przy pompie ciepła + cwu do ok 1300 na rok, co jest chyba mało, sorry bardzo mało prawdopodobne, nawet przy idealnym wykonaniu budynku i zastosowaniu nawet lepszych materiałów niż te w projekcie. Najlepszym testem będzie oczywiście sprawdzenie tego w praktyce, więc czas pokarze. Postaram się załączyć kilka fotek ale jak nie wyjdzie to sorry;)

vayakon -ile zapłaciliście za ocieplenie tą pianka, jestem na etapie zamykania dachu i montazu okien, ocieplanie to pewnie jeden z kolejnych etapow, musze wkrotce podjac decyzje co dalej. Bylbym wdzieczny za podanie kosztow tego typu izolacji, pozdrawiam i czekam na wiadomosc [email protected]

Jesli chodzi o okna 6- komorowe na profilu VEKA, 3 szybowe, wszystkie z roletami i silnikami przeciazeniowymi, bez drzwi wejsciowych- 44 brutto z montazem. Dach okna fakro, dachowka Turmalin antracyt, za calosc z drzewem , materialami i robocizna wyszlo 65 tys, to chyba dobra cena.

Witam mam pytanie odnośnie okien.

Jeśli zamawialiście okna w kolorze antracytu to czy rama od środka jest biała czy szara????

Obustronnie antracyt, ale to zalezy co sie zamowi, mozesz zamowic od zewnatrz antracyt w srodku białe. Ja mam obustronnie antracyt

Wysłałam priva.

vayakon -ile zapłaciliście za ocieplenie tą pianka, jestem na etapie zamykania dachu i montazu okien, ocieplanie to pewnie jeden z kolejnych etapow, musze wkrotce podjac decyzje co dalej. Bylbym wdzieczny za podanie kosztow tego typu izolacji, pozdrawiam i czekam na wiadomosc [email protected]

Na zewnątrz mam antracyt, w środku białe - rama od środka jest antracytowa.

Życzę wszystkim wesołych Świąt Bożego Narodzenia, dla tych co budują lub planują, oby następne święta były już w Doskonałym, dla tych co już mieszkają, aby Święta były tak doskonałe, jak Wasze domki.

Obustronnie antracyt, ale to zalezy co sie zamowi, mozesz zamowic od zewnatrz antracyt w srodku białe. Ja mam obustronnie antracyt

Zdrowych, pogodnych i we własnym wymarzonym i skończonym domku :):):)

No pięknie ,tak świątecznie :)......i to samo nam się podoba :)

Wszystkiego najlepszego!!! Jak najszybszego zamieszkania w wymarzonym,wyczekanym, jakże PIĘKNYM i DOSKONAŁYM w pełni tego słowa znaczeniu....my od "mikołaja"dostaliśmy juz pierwszy rachunek za ogrzewanie:yes:

WSZYSTKIM użytkownikom

życzy PORTEER I JEGO ŻONA :)

...częściowa dekoracja naszego DOSKONAŁEGO2,okna antracyt z zewnątrz i w środku :)

DSC03038.jpg

Edytowane przez Porteer

• 2 weeks później...

Witam,

niestety bądź też stety (życie pokaże) zdecydowaliśmy, że nie będziemy jednak budować Doskonałego - kupiliśmy apartament!

W związku z tym pozwolę sobie wkleić małą informację, że posiadam na "zbyciu" atrakcyjną działkę wraz z projektem Doskonałego 2 (w oryginale i powiększony po zmianach adaptacyjnych). Cała dokumentacja pod budowę domu czeka w urzędzie na uprawomocnienie. Jeśli ktoś z Łodzi lub okolic poszukuje działki i planuje wybudować Doskonałego 2, to proszę o kontakt na priv.

Wszystkim Doskonałym życzę z okazji Nowego Roku zadowolenia z efektów budowy i szczęśliwych dni w nowym domu!!!

Najlepszego w nowym roku!

Mam pytanie o drzwi i bramę garażową - jest jakiś inny sensowny producent niż Hormann? Szukam kompletu w kolorze antracytowym - bez bajerow - drzwi 140 cm (czyli drzwi 100 płaskie i 40 doświetlenia obok) -brama 300 cm

O ile znajdę bramę to drzwi nie ma itp a boje sie rożnych odcieni od rożnych producentów

Komplet hormanna w moim przypadku to nieco ponad 10 tyś zł brutto z montażem

Doradzicie coś ?

Najlepszego w nowym roku!

Mam pytanie o drzwi i bramę garażową - jest jakiś inny sensowny producent niż Hormann? Szukam kompletu w kolorze antracytowym - bez bajerow - drzwi 140 cm (czyli drzwi 100 płaskie i 40 doświetlenia obok) -brama 300 cm

O ile znajdę bramę to drzwi nie ma itp a boje sie rożnych odcieni od rożnych producentów

Komplet hormanna w moim przypadku to nieco ponad 10 tyś zł brutto z montażem

Doradzicie coś ?

Hej kris-ku !

jest bardzo dużo producentów drzwi wejściowych i bram garażowych - także najlepiej "pogrzebać" w internecie

My będziemy zakładać okna na profilu schuco i czekamy za spotkaniem z dwoma producentami - Mielczarek ze Zduńskiej Woli i z Poznania. Mają ponad 50 kolorów do wyboru. Wiem że bramy garażowe też robią - my nie mamy garażu w bryle domu także nie zamawiamy.

Myślę, że trzeba sprawdzić jaki kolornik ma Hormann i poszukać kogoś kto korzysta z takiego samego. A gdyby nawet trochę się różniły - no to chyba świat się nie zawali - no chyba że Majowie znowu coś wymyślą :)