Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Szukałem i zawsze coś nie tak :)

Hormann ma piękne drzwi i wcale nie drogie tylko drugie tył ekosztuje te doświetlenie :)

Bramy innych producentów są w miarę podobne o około 1000 zł tańsze

I o ile do bramy tansżej sie skłaniam to drzwi nie mogę znaleźć - widziałem kiedyś 2 domy co prawda z białymi drzwiami i brama i wyglądało to fatalnie jak odcienie sie różniły - a na wzornikach ponoć były identyczne - więc szukam kompletu

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a wracając do Hormanna - ponoć muszą otwierać się do środka? też tak macie?

ponoć da się na zewnątrz ale nikt nie chce dać na to gwarancji....

Witam,my mamy Hormanna drzwi wejściowe z doświetleniem i bramę garażową 5m,rzecz jasna grafit :) . Drzwi wejściowe otwierają się do środka i nie sprawia nam to najmniejszego problemu,a nawet jest lepiej,bo jak śniegu czy liści zawieje pod drzwi nie zgarniamy ich drzwiami.

Jeśli bez doświetlenia to można sobie wybrać na zewnątrz bądź do środka,bez utraty gwarancji,nam podobały się z doświetleniem.

Pozdrawiam w NOWYM ROKU

A ja pochwalę się schodami

[ATTACH=CONFIG]159472[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]159473[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]159474[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]159475[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]159476[/ATTACH]

projekt "stylowy" domy z wizją,

może będę mógł pomóc w kwestii schodów?

Pozdrawiam

Krzysztof

Wnętrze super a schody jeszcze ładniejsze :)

A co tzn "pomóc w kwestii schodów"?

Sfinansować je - to pewnie nie :)

Ale na pewno - wykonałeś je, albo znasz kogoś kto je zrobił

Wszelkie namiary zawsze mogą się przydać - także pisz :)

Pozdrawiam

Witam !

Po rozmowie z projektantem DzW, stanęło jednak na Doskonały 3 w wersji lustrzanej. Projekt zakupiłem w promocji świątecznej, na którą czekałem.

Jednak po obejrzeniu Waszych realizacji chyba nadal podaba mi sie połączenie bieli z grafitem. W Doskonały 3 jest wprowadzony jeszcze trzeci kolor piaskowiec / jasny dąb, w sumie, elewacja to dla mnie jeszcze odległa przyszłość:

http://www.projektyzwizja.pl/uploads/image/hovigallery/105/1442.jpg.

Po kilku wizytach w UM zdecydowałem się skorzystać z pomocy biura formalno-budowlanego, co pomagają załatwić PnB, jak się spiszą to dam znać :)

Sam jednak utkwiłem na etapie adaptacji, mam trochę pomysłów i zmian, ale liczę też na Waszą opinię - w końcu część z Was ogląda taki dom na co dzień :)

Rzut parteru wygląda tak:

http://www.projektyzwizja.pl/uploads/image/rzuty/doskonaly3_rzut_parter_L.jpg

Odnośnie zmian:

1. Wydłużenie garażu o 0,5m

Garaż o dł 5,75m wydaje mi się zbyt krótki, tym bardziej, iż lubię tam dłubać i przydałby się jakiś stolik + szafka, a na szerokość też raczej się nie zmieści. Także 6,25m chyba będzie ok. Zmiana oczywiście obejmie całą prawą stronę budynku - martwi mnie jedynie czy nie wpłynie to negatywnie na bryłę, co prawda w projekcie dwei cześci i tak są asymetryczne, ale po takiej zmianie różnica będzie większa.

2. Zabudowa podestu pomiędzy łazienką a pom gosp.

Z chęcia bym dociągną ścianę od garażu (u mnie od N) do końca, ale mi pow zabudowy na to nie pozwoli, wieć choć tak powiększe małe pom gosp. Z okien i tak rezygnuje, planuje zastosować pustaki szklane + naświetle w łazience, ale dość wysoko, żeby kabinę prysznicową dało się wstawić.

3. Wyrównanie poziomu garażu z resztą parteru - nie wiem poco w projekcie ma on blisko 3m i 2 stopnie w i tak krótkim pomieszczeniu.

4. Likwidacja okna w jadalni od strony elewacji frontowej.

Tego się najbardziej obawiam, nie zauważyłem, żeby ktoś dokonał takiej zmiany. Aczkolwiek u mnie te okno wypada na wschód i w stronę sąsiada (najmniej ciekawą). Dodatkowo mysłałem o lekkich drzwiach przesuwnych na tej ściance coby można przymknąć kuchnie od większego "smażenia"

5. Zmniejszenie okien w elewacji ogrodowej, z lewej strony ( u mnie od zachodu). Chodzi o pok gościnny, i sypialnie przy antresoli. Z witryn / drzwi chce zrobić okna takie same na szerokość, ale krótsze, nie do samej podłogi.

Piętro:

http://www.projektyzwizja.pl/uploads/image/rzuty/doskonaly3_rzut_pietro_L.jpg

6. Wywalenie okna dachowego z garderoby

7. Rozwiązanie problemu ciasnej łazienki

Niestety nic mi ciekawego nie przychodzi do głowy, możliwości jest kilka, bo jeżeli przesunę garaż o 0,5m to na górze będe miał także dod metraż, chce to wykorzystać na łazienkę

W projekcie tak to wygląda:

Bez tytułu.jpg

Z racji planowanej wentylacji mechanicznej, poza 2-3 pionami (do pieca), reszty komina nie będę robił, więc, pozwoli mi to połączyć pralnie z łazienką, tyle, że z racji skosów i drzwi raczej to nie ma sensu. chyba jedynie pozostawię łazienkę jak jest +0,5m więcej na szerokość.

Bardzo jestem ciekaw Waszych opinii, w szczególności tych co wpływają na arch. budynku.

Pozdrawiam

Marcin

Wnętrze super a schody jeszcze ładniejsze :)

A co tzn "pomóc w kwestii schodów"?

Sfinansować je - to pewnie nie :)

Ale na pewno - wykonałeś je, albo znasz kogoś kto je zrobił

Wszelkie namiary zawsze mogą się przydać - także pisz :)

Pozdrawiam

W tym sensie, że to są moje realizacje ;)

http://www.schodykaiser.pl/pl/portfolio.html

Pozdrawiam

4. Likwidacja okna w jadalni od strony elewacji frontowej.

Tego się najbardziej obawiam, nie zauważyłem, żeby ktoś dokonał takiej zmiany. Aczkolwiek u mnie te okno wypada na wschód i w stronę sąsiada (najmniej ciekawą). Dodatkowo mysłałem o lekkich drzwiach przesuwnych na tej ściance coby można przymknąć kuchnie od większego "smażenia"

5. Zmniejszenie okien w elewacji ogrodowej, z lewej strony ( u mnie od zachodu). Chodzi o pok gościnny, i sypialnie przy antresoli. Z witryn / drzwi chce zrobić okna takie same na szerokość, ale krótsze, nie do samej podłogi.

Witam!

Odnośnie zmian , które planujesz - my zrobiliśmy takie zmiany i myślę, że wyszło to tylko na dobre.

Co do ad. 4 - nie mamy okna bocznego w jadalni (od strony kuchni) za to przesuniętą ściankę o ok. metr co dało nam większy metraż w kuchni. "Niestety" u nas życie raczej toczy się w kuchni dlatego też zależało nam na nieco większej powierzchni.

Dodatkowo kuchnię mamy zabudowaną - są dwa otwory, mniejszy z korytarza i większy do jadalni - planujemy tam panele przesuwne (są fajnie pokazane w jakimś projekcie DzW). Będą służyły w razie potrzeby do całkowitego zamknięcia pomieszczenia kulinarnego :)

Jesteśmy na etapie montażu okien i już wiemy, że tych okien jest masakrycznie dużo i pozbycie się choćby jednego z nich stanowi oszczędność dla kieszeni.

Co dla budujących jest zapewne bardzo ważne:)

Ad. 5

Mamy zmieniony układ okien od strony gabinetu, a także na piętrze z łącznikiem, tak samo po obu stronach budynku. - widać to na zamieszczonych wcześniej zdjęciach.

Pozdrawiam

beyatka,

my wprowadziliśmy dokładnie te same zmiany: likwidacja okna bocznego w jadalni i poszerzenie kuchni o metr. Nie ruszyliśmy jednak z budową jeszcze. Ciekawi mnie jak po takim poszerzeniu prezentuje się pomieszczenie z lukarną i sama elewacja tej strony domu. Posiadasz jakieś zdjęcia z budowy już po przykryciu dachu?

beyatka,

my wprowadziliśmy dokładnie te same zmiany: likwidacja okna bocznego w jadalni i poszerzenie kuchni o metr. Nie ruszyliśmy jednak z budową jeszcze. Ciekawi mnie jak po takim poszerzeniu prezentuje się pomieszczenie z lukarną i sama elewacja tej strony domu. Posiadasz jakieś zdjęcia z budowy już po przykryciu dachu?

Ta dam!!!!

To nasz Doskonały w zimowej czapeczce

Oprócz zmian wizualnych zewnątrz bryły i rozmieszczenia niektórych okien, mamy również zrobione obniżenie na całej połowie domu.

Chodziło o to żeby nie biegać między kuchnią i jadalnią po schodkach.

Nie wiem jak dla Was ale dla mnie to ważne , żeby jedzenie nie lądowało wcześniej w jadalni niż ja :)

Jutro jedziemy podpisać umowę na wykonanie i montaż okien.

24 XI 2012 6.jpg

24 XI 2012 2.jpg

24 XI 2012 18.jpg

Beyatka,

Dziękuje za opinie i zdjęcia - z tymi cenami chyba mnie przekonałaś :)

No i gratuluję stanu prawie zamkniętego.

Przy okazji czy ktoś zdecydował się na montaż rolet zewn ? Jak to wygląda cenowo w szczególności w kontekście okna trapezowego?

Wcześniej pojawiały się posty, że są drogie, że trudno je zmieścić - ciekaw jestem czy jednak ktoś się zdecydował.

beyatka,

\Dziękuję za zdjęcia:) Czy lukarna została troszkę obniżona, dom podwyższony czy to tylko złudzenie?

Też wyrównaliśmy poziom między kuchnią a jadalnią i zmniejszyliśmy okno w pokoju na dole i w pokoju nad nim.

Witam

Dom jest sporo podwyższony dzięki czemu pokoje na piętrze są bardziej "bezpieczne" w użytkowaniu :)

Ponadto mamy sporo powierzchni na strychu do zagospodarowania

Pozdrawiam Doskonałych :)