Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak wyglądają moje. Konstrukcja stal + drewno dąb grubość 8cm

bardzo ładne !

a jak się Wam sprawdza brak typowej barierki//poręczy? macie może małe dzieci? nie strach chodzić? :)

ale bardzo mnie zaciekawiła podłoga - jak możesz napisz tu (jak nie to na priv) jaka to jest + z jakiej firmy drzwi - bo również planuje proste, pełne, białe matowe :)

bardzo ładne !

a jak się Wam sprawdza brak typowej barierki//poręczy? macie może małe dzieci? nie strach chodzić? :)

ale bardzo mnie zaciekawiła podłoga - jak możesz napisz tu (jak nie to na priv) jaka to jest + z jakiej firmy drzwi - bo również planuje proste, pełne, białe matowe :)

Z jednej strony zrobiliśmy pełne szkło , z drugiej mamy lekką "ściankę" ażurową i tak naprawdę ona zastępuje balustradę a nasz 3-latek od początku świetnie sobie radzi z wchodzeniem i schodzeniem.Szkło przy maluchach jednak wiąże się z częstszym wycieraniem "łapek" ;)

Płytka z Villeroy&Boch , drzwi na zamówienie.

Witamy po dłuższej przerwie chcieliśmy się pochwalić że nareszcie czyli od dwóch tygodni zamieszkujemy naszego doskonałego :wave: więc możemy powiedzieć wow cudownie wspaniale śliczniusio. Pozostało się po malutku urządzać tylko fundusze się skończyły hi hi- a co tam będziemy mieli na to wiele lat kuchnia jest łazienka też stół i narożnik w salonie cóż więcej potrzeba. Teraz życzymy wszystkim budującym doskonałego oby wasza przygoda zakończyła się szybko i bez problemów bo naprawdę fajnie się mieszka. Jeśli chodzi o parter też mamy poziomy wyrównane i uważam że to bardzo ułatwia życie w łazience mamy skrócone okna i ściankę prysznicową bez brodzika a oto kilka zdjęć.

Moje gratulacje, wnetrze super sie prezentuje :)

Tak wygląda skrzynka rolety na trapezowym oknie:

[ATTACH=CONFIG]165162[/ATTACH]

Jakos sprawia wrazenie strasznie malej skrzynki :), to taka sama roleta jak masz na pozostalych oknach ?

Mozesz zdradzic producenta, bo IMO to bardzo fajny patent, estetyczny i praktycznie rozwiązuje kwestie rolety w oknie trapezowym.

Hej!

Mam wielką prośbę do tych z Was, którzy albo są już na finiszu budowy albo się już wprowadzili. Otóż potrzebowałabym tak dla własnej orientacji jakieś Wasze podsumowania kosztów. Pewnie większość z Was zapisywała sobie wszystkie wydatki z kolejnych etapów budowy, ile za materiały, ile za robociznę.. Nie pogardzę kosztami budowy w formie pliku exela.

Będę wdzięczna za przesłanie kosztów na maila: [email protected] albo jeśli wolicie - za podzielenie się nimi na forum:)

Zdaję sobie sprawę z tego, że ceny zastosowanych przez Was materiałów mogą być wyższe lub niższe, ale chciałabym mieć jakiekolwiek wyobrażenie.

Niektórzy budujący domy i prowadzący dzienniki budowy w internecie, podają do wiadomości innych koszty jakie ponieśli na poszczególnych etapach budowy, nawet z wyszczególnieniem zastosowanych materiałów. Takie dzienniki budowy widziałam na portalu mojabudowa.pl i liczę, że wśród Was znajdzie się ktoś kto też się tymi kosztami podzieli. :) Pewnie niektórzy z Was podawali już jakieś koszty budowy na tym forum, ale zanim przewertuję te 94 strony wpisów to trochę mi zejdzie :)

Pozdrawiam

Asia

[Jakos sprawia wrazenie strasznie malej skrzynki :), to taka sama roleta jak masz na pozostalych oknach ?

Mozesz zdradzic producenta, bo IMO to bardzo fajny patent, estetyczny i praktycznie rozwiązuje kwestie rolety w oknie trapezowym.

Skrzynka jak inne, tylko okrągła i bez ocieplenia (zewnętrzna).

Roleta się mieści :-)

Producent to ALUKON, jedna z dwóch firm (jakie znalazłem) które produkują rolety na trójkąty.

Może kiedyś dorobią trójkąt...

Hej!

Mam wielką prośbę do tych z Was, którzy albo są już na finiszu budowy albo się już wprowadzili. Otóż potrzebowałabym tak dla własnej orientacji jakieś Wasze podsumowania kosztów. Pewnie większość z Was zapisywała sobie wszystkie wydatki z kolejnych etapów budowy, ile za materiały, ile za robociznę.. Nie pogardzę kosztami budowy w formie pliku exela.

Będę wdzięczna za przesłanie kosztów na maila: [email protected] albo jeśli wolicie - za podzielenie się nimi na forum:)

Zdaję sobie sprawę z tego, że ceny zastosowanych przez Was materiałów mogą być wyższe lub niższe, ale chciałabym mieć jakiekolwiek wyobrażenie.

Niektórzy budujący domy i prowadzący dzienniki budowy w internecie, podają do wiadomości innych koszty jakie ponieśli na poszczególnych etapach budowy, nawet z wyszczególnieniem zastosowanych materiałów. Takie dzienniki budowy widziałam na portalu mojabudowa.pl i liczę, że wśród Was znajdzie się ktoś kto też się tymi kosztami podzieli. :) Pewnie niektórzy z Was podawali już jakieś koszty budowy na tym forum, ale zanim przewertuję te 94 strony wpisów to trochę mi zejdzie :)

Pozdrawiam

Asia

fundamenty, ściany (beton komórkowy), wieźba - 115 000 zł

dach - dachówka betonowa Euronit Kapstadt - 43 000 zł

okna jocz - 27 000 zł

drzwi i brama hormanna 10 700 zł

dom w stanie deweloperskim planuję postawić za 350 000 zł

dodam, że mamy zmienione konstrukcje ze stalowych na żelbetowe...

może to Ci troszkę pomoże :) koszt robocizny odgrywa kluczowa rolę bo ceny materiałów bywają podobne

Edytowane przez kris_białystok

ja mam wycene doskonalego 1 EN. SSO na 230 tys netto (robota plus materialy). Materialy i konstrukcja zgodne z projektem. Zmiana bedzie dotyczyc tylko kominow - brak wentylacyjnego, spalinowe beda systemowe oraz zmiana dachowki na ceramiczna creaton. Wycena jest zgodna z zamowionym przez nas kosztorysem.

hej - do posiadaczy podłogówki na poddaszu.... napiszcie swoje spostrzeżenia - szczególnie jak macie tam panele.... łatwo się nagrzewa? czy wystarcza? jak ze sterowaniem ?

na dole ba bank będzie podłogówka i gres - ale na górze planuje panele i wiele osób mi odradza - ale jakoś nie widzę na razie tych grzejników pod ścianami....

Kris_białystok - dzięki. dosyć realnie te koszty u Ciebie wyglądają. Myślę, że doświadczony kierownik budowy pomoże rozsądnie zaoszczędzić. Wątpię, że będziemy budować w całości zgodnie z projektem, bo już wiele z budujących Doskonałego przyznawało, że konstrukcyjnie ten dom jest przygotowany na atak nuklearny. Nam też się wydaje, że może być dosyć przezbrojony.

AnkaSz - również dziękuję. :) i powodzenia w pracach bo chyba niedługo ruszacie z budową?

Pozdrawiam

Asia

Hej!

Pozdrawiam

Asia

Ogólnie na wszystko trzeba ok.650 tys, wcześniej myslelismy ,że wyjdzie sporo mniej,ale rzeczywistość okazała się inna :( przynajmniej tak to wygląda u nas,w tej sumie mamy ogrodzenie,bolbruk ,brama wjazdowa...jeszcze z napędem własnym,chociaż nie-śnieg zasypał,mróz zamroził i otwarte wrota mamy:).Sama kotłownia to spory wydatek,a później podliczając kuchnię. drzwi zewnętrzne,wewnętrzne,zlewy i mnóstwo innych nieprzewidzianych i niezaplanowanych wydatków ...na klamkach kończąc......

pozdrawiam serdecznie Bożena

Edytowane przez Porteer

Do tej pory wydaliśmy 100 tyś na materiały (w tym przyłącze elektr 200m, materiały - studnia) , 50 tyś za robociznę(koparki, ekipa, spychacz, wiercenie studni, 200m przyłącze elektr.) stan surowy otwarty z pełnym deskowaniem i papą. Właśnie kupiliśmy okna za 36 tyś z montażem tzw. " ciepły" ale nie w warstwie izolacji i bez okien dachowych , zastanawiamy się nad firmą od PC, odwiertów i reku. Sami projektujemy podłogówkę i sami ją ułożymy, w miedzyczasie walczymy z rozmieszeniem lampek, gniazdek i wyłączników, kabli internet, TV, elektryki rolet i alarmu. Na razie większość na papierku ale niech sie tylko ciepło zrobi:D ... nasz stan domu wygląda tak:

21102012500.jpg

10092012452.jpg

10092012462.jpg

10092012461.jpg

Edytowane przez mik81

PIĘKNE !!!!! mam pytanie,gdzie i za ile kupiłaś taką piękną donicę/osłonkę,szukam od dawna ale jeszcze nigdy nie spotkałam właśnie takiej,jest cudna,też bym taką chciała :yes:

:) Miło mi że się podoba. Donica jest moim pomysłem i dziełem mojego Męża :) I powstała z konieczności bardziej, ponieważ mamy ażurowe schody, pod nimi wejście do piwnicy.Baliśmy się o naszego 3latka i przestrzen między słupem a pierwszym stopniem. Tak więc donica jest "przedłużeniem" tego słupa z płyt G-K.Zrobiliśmy ich jeszcze kilka w domu..

Edytowane przez Monya

Skrzynka jak inne, tylko okrągła i bez ocieplenia (zewnętrzna).

Roleta się mieści :-)

Producent to ALUKON, jedna z dwóch firm (jakie znalazłem) które produkują rolety na trójkąty.

Może kiedyś dorobią trójkąt...

czyli rozumiem, ze rolety zamawiałeś osobno ?

Przy takim układzie i niewielkiej skrzynce rzeczywiście może kiedyś jak zrobią to powinna się tam zmieścić na trójkątne okno.