Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

2013-03-08 13.18.26.jpg

Radku, pojęcia nie mam. Ja mam akurat drzwi Hormana.

Pozdr.

Kasia

Dziękuję Kasiu, ;) jak będę gdzieś w sklepie to popytam, może coś znajdę.

Załączam kilka zdjęć, co myślicie o mojej lukarnie, bo mam wrażenie że przyciężka, hehe2013-02-06 11.16.51.jpg2013-03-02 10.15.21.jpg2013-03-07 17.05.43.jpg2013-03-07 17.06.19.jpg

Edytowane przez poluks

Niedługo rozpoczęcie sezonu budowlanego, więc podzielę się wycenami które dostałem od 5 firm. Projekt, to trochę powiększony (do 222m2) Doskonały 3.

Ceny za robociznę SSO +dach wahają się od 64 do 93 kzł, a dokładnie: 64, 66, 69, 90 i 93kzł. Także rozpiętość spora. Dwei firmy wyceniły też materiały (zgodnie z projektem) jedna 121kzł, druga 160kzł.

Póki co rozmawiam z tą najtańszą (waham się nad opcją "z materiałami") i czekam na PnB :)

Witam wszystkich miłośników domu Doskonałego - mój pierwszy post w tym wątku (spędziłem chyba ze 30 godzin żeby przebrnąć przez wszystkie 95 stron:))

Ja również jestem na etapie przygotowania do PnB w/g projektu Doskonały 3; napotkałem 1 poważną wątpliwość, mianowicie zapis w miejscowym MPZP:

"Ustala się obowiązek stosowania dachów stromych spadku od 35 do 55 stopni, o symetrycznych połaciach, krytych dachówką lub materiałem dachówko-podobnym"

Za namową architekta wybrałem się do Starostwa aby zapytać o znaczenie tego ogólnego zapisu i dowiedziałem się, że połacie muszą być równej długości od kalenicy. Czy ktoś miał podobne zapisy w MPZP, jak sobie poradzić z takim postawieniem sprawy przez Wydział Architektury (powiat wrocławski)?

Wcześniej myślałem, że ten zapis oznacza symetryczne nachylenie połaci:(

PS Jak otrzymam swoje wyceny na SSO, dam znać.

Doskonali mam prośbę o szybką odpowiedź bo niebawem zaczynam wylewkę posadzek. W jakich odstępach rozłożyliście rurki w salonie i jadalni ? Ja mam co 20 cm i zastanawiam się czy jeszcze nie zmienić i zagęścić co 10 cm oraz czy zakładaliście dodatkowo grzejniki (w razie gdyby nie dogrzała podłoga) Salon i jadalnia - deska warstwowa.

Pozdrawiam

K.J.

Doskonali mam prośbę o szybką odpowiedź bo niebawem zaczynam wylewkę posadzek. W jakich odstępach rozłożyliście rurki w salonie i jadalni ? Ja mam co 20 cm i zastanawiam się czy jeszcze nie zmienić i zagęścić co 10 cm oraz czy zakładaliście dodatkowo grzejniki (w razie gdyby nie dogrzała podłoga) Salon i jadalnia - deska warstwowa.

Pozdrawiam

K.J.

Ja mam co 15 cm.

Obiegi zaczynają się pod oknami i tylko tam na szerokości ok. 60 cm są zagęszczone do 10 cm.

Mam na podłodze deski (klejone), nigdy nie czułem potrzeby dodatkowego dogrzewania.

hej

mam mały problem.... gdzie jest wiosna?????

od wtorku chcą mi wchodzić z tynkami wewnętrznymi - nie bardzo już mam jak przesuwać -bo i tak przesunięte - a kolejne ekipy czekają

u nas w okolicy śnieg leży i nie zapowiada się na gwałtowne ocieplenie - temperatury w dzień mają być od 2 do 8 stopni

ale problemem są nocne gdzie zapowiadają od -6 d o -2, rzadko 0 czy dodatnia

majster twierdzi, że dogrzeje piecykiem - ale co on ma powiedzieć.... trzeba zrobić i lecieć dalej :)

macie jakieś doświadczenie w tym temacie?

teorie znam - pytam o praktykę....

majster twierdzi, że dogrzeje piecykiem - ale co on ma powiedzieć.... trzeba zrobić i lecieć dalej :)

macie jakieś doświadczenie w tym temacie?

teorie znam - pytam o praktykę....

Kładłem tynki gdy na dworze było -20, dom dogrzewany kozą, dach był uszczelniony żeby wiatr nie wiał zbyt mocno.

Dodaj środka obniżającego minimalną dopuszczalną temp. do -5 stopni.

Powinno być OK.

Jeśli tynki nieco popękają - zrobi się pajęczynka to gładź ją zamaskuje.

Witam jestem również z Rybnika i tez bardzo podoba mi się projekt domu doskonaly :)chciałbym się dowiedzieć czy wybudowanie tego domu rzeczywiście wyniesie 500 000 tak jak podano w kosztorysie na stronie pracowni? Zastanawiam się tez nad kosztami ogrzewania domu ze względu na antresole ? planujemy z zona budowę tego pięknego domu ale najlepiej chcielibyśmy go zobaczyć na zywo ;) czy jest możliwość zobaczenia go u Pana bardzo proszę o odpowiedz w tej sprawie za odpowiedz z góry serdecznie dziekuje [email protected]

Oczywiście zapraszam do obejrzenia, namiary poślę na priv, co do kosztów to niestety na razie tj do etapu stan surowy zamknięty z instalacjami wod-kan i elektryczno-alarmowo-telewizyjną, hehe, jest porównywalny z kosztorysem z projektu, może 20 tyś taniej, ale ja robiłem wszystko zgodnie z projektem, co prawda bez drugiego komina, ale to nie jest aż tak duży koszt,ok 6 tyś, więc myślę, że te 500 tyś może trochę być za mało , pozdrawiam Radek

Witam serdecznie wszystkich na forum. Budujemy Doskonały 2 w okolicach Bydgoszczy. Z powodu przedłużającej sie zimy mamy dopiero stan surowy otwarty. Obecnie staram się rozeznać w sprawie schodów - najbardziej podobają się nam drewniane dywanowe. I w związku z tym mam gorącą prośbę o namiary na dobrych stolarzy z kujawsko-pomorskiego i nie tylko. Ktoś polecał pana z Torunia ale nie mogłam się doszukac na forum żadnych namiarów. Bardzo proszę o informacje na adres [email protected]. Z góry dziękuję za pomoc.

Witam wszystkich budujących domy z wizją !

Ja jestem aktywną podglądaczką tego forum od ok. roku czasu i uwielbiam oglądać i czytać to co inni budują. Nie znalazłam się tutaj bez powodu, bo tez buduję,,,Z charakterem4, ale od początku,,,,budowa zaczęła się od ogrodzenia w sierpniu 2012 r. a pierwszą łopatę wbiliśmy we wrześniu u.r

Niestety z powodu pogody nie zdążyliśmy dokończyć poddasza bo zastała nas sroga zima, w chwili obecnej czekamy na oznaki wiosny i ciągniemy dalje budowę ! :)

Jeżeli tylko się nauczę wklejać zdjęcia, to coś tutaj wrzucę co domek nieco powiększyłam ,,,,:wiggle:

Najnowsza wiadomość z mojego placu boju,,,,dzisiaj przychodzą murarze ! :D Nie wiem tylko czy się już bardzo cieszyć czy nie żeby nie zapeszyć ! :lol2:

Poza tym wczoraj spotkała nas niespodzianka co do pokrycia dachowego,,,wybrałam Brassa Tegalit , i to już w styczniu,,,,a tu wczoraj dzwoni miły pan i mówi, że tego pokrycia już nie produkują, tylko z jakąś nową powłoką odbijająca promienie słoneczne,,,,no dobra mówię, ok ,,,,a pan na to,,,,ale to jest droższe !!!!!!!! o rety ! :mad: ma przysłać nową wycenę,,,,mój dach to ok. 240 m2, bo jak pisałam w poprzednim poście nieco powiększyłam bryłę budynku ,,,

Dla przypomnienia

mój dom.jpg