Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

(...)

Odciąłem ściany garażu od pozostałych ścian domu. zastosowałem koszyki balkonowe. Zamówiłem takie jak do EN więc miały 16cm. Problem rozwiązałem stosując różną grubość stropu, która i tak jest zróżnicowana w różnych częściach domu. Łączniki mocowane są w wieńcu który ma 25 cm. Zostawiłem oryginalne grubości stropu a tylko płytę balkonową pogrubiłem (w dół oczywiście).

(...)

.

Odgrzebię trochę stary post, ale widzę, że Paseczek nadal udziela się aktywnie na forum :)

Rozumiem, że stosowałeś wieszaki ISOPRO ? Masz może gdzieś zapisane ilości, typ oraz cenę wieszaków - jakoś mi długo idzie ta komunikacja z J-P, dystrybutorem wieszaków ?

Dość ciekawie rozwiązałeś ten problem, rozumiem, że zlicowałeś górę "wyzszego" o 2cm wieszaka, a płyta belkonowa za wieńcem została obniżona o 2cm. Ja myślałem, nad zrobieniem spadku, czyli, żeby zgubic te 2cm wysokości na całej długości balkonu.

Przy okazji mam jeszcze do Ciebie pytanie o rolety, ponieważ pisałeś, że takowe posiadasz. Czy odsuwałeś może nadproża ? Czy może udało ci się zmieścić w warstwie ocieplenia (chyba, że masz naokienne lub na elewacji) ?

Tak kombinuje to idealnie byłoby zastosować rolety Integro, z kasetą na zewn okna, ale przy oknach >2m kaseta ma o ile pamiętam 17-20cm, więc nawet stosując 20cm docieplenia może być problem. Dlatego jeżeli dałoby się cofnąć nadproża, to byłoby miejsce na docieplenie pomiędzy kasetą a nadprożem, czyli najlepsze miejsce na zlikwidowanie mostka przy nadprożu + te kilka cm od czoła, żeby zlicować ze ścianą.

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Typy i rozmiary koszyków mam pewnie na fakturze, postaram się odgrzebać w weekend.

Rolety dałem na zewnątrz, skrzynki mają max. 17 cm (bo bez ocieplenia). Mostek cieplny zlikwidowałem (mam nadzieję) dając nadproże o 20 cm wyżej niż planowana wysokość okna. Powstałą przestrzeń wypełniłem (najłatwiej jeszcze przed wylaniem nadproża - wtedy mamy szalunek tracony - i ładnie sklejone) gazobetonem o najniższej dostępnej na rynku gęstości i najwyższym oporze cieplnym np. Ytong Energo. Współczynnik porównywalny ze styropianem. Skrzynki rolet są zamocowane na wysokości Ytonga, powyżej jest zimny beton, ale przykryty grubą warstwą ocieplenia. Tego samego materiału użyłem pod progi drzwi balkonowych by choć trochę izolowały beton od zewnątrz.

Witamy,

My również mamy podobny problem z planem zagospodarowania i Starostwo odrzuciło nam projekt ze względu na brak symetrii dachu (kształtu i bryły).

Jest to nasz wymarzony dom i nie chcielibyśmy innego. Wnętrze i rozkład pomieszczeń są dla nas idealne.

Poniżej przesyłamy wizualizacje Doskonałego 3 ze zmienionym symetrycznym dachem. Z zewnątrz nie jest to jednak ten sam dom.

Bardzo prosimy o komentarze. Nie wiemy co dalej robić, czy budować w takiej formie czy szukać innego projektu :(

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg

Edytowane przez drzewusie

Typy i rozmiary koszyków mam pewnie na fakturze, postaram się odgrzebać w weekend.

Rolety dałem na zewnątrz, skrzynki mają max. 17 cm (bo bez ocieplenia). Mostek cieplny zlikwidowałem (mam nadzieję) dając nadproże o 20 cm wyżej niż planowana wysokość okna. Powstałą przestrzeń wypełniłem (najłatwiej jeszcze przed wylaniem nadproża - wtedy mamy szalunek tracony - i ładnie sklejone) gazobetonem o najniższej dostępnej na rynku gęstości i najwyższym oporze cieplnym np. Ytong Energo. Współczynnik porównywalny ze styropianem. Skrzynki rolet są zamocowane na wysokości Ytonga, powyżej jest zimny beton, ale przykryty grubą warstwą ocieplenia. Tego samego materiału użyłem pod progi drzwi balkonowych by choć trochę izolowały beton od zewnątrz.

Byłbym wdzięczny za info o wieszakach ;)

Czyli każdy otwór okienny musiałeś powiększać, ale tj piszesz, wtedy kaseta jest otoczona izolatorem, a nadproże zabezpieczone w std sposób. Muszę policzyć jeszcze jak się to ma to w owych kilku cm styropianu(czy nawet pianki), który ma jednak niższą lambdę.

Jak się łączy tego Ytonga ze ścianą ? Ja będe budował z Porothermu i tak się zastanwiam czy to by przeszło - muszę pogadać z kier bud, wiem, że są różne systemy na nadproża, wliczając właśnie z szalunkiem traconym.

Pisałeś, że wybrałeś profile Schuco - czy przypadkiem nie montował tobie forumowy Jareko - na swojej stronie piszę, że już kilka Doskonałych ma w swoich referencjach :)

Witamy,

My również mamy podobny problem z planem zagospodarowania i Starostwo odrzuciło nam projekt ze względu na brak symetrii dachu (kształtu i bryły).

Jest to nasz wymarzony dom i nie chcielibyśmy innego. Wnętrze i rozkład pomieszczeń są dla nas idealne.

Poniżej przesyłamy wizualizacje Doskonałego 3 ze zmienionym symetrycznym dachem. Z zewnątrz nie jest to jednak ten sam dom.

Bardzo prosimy o komentarze. Nie wiemy co dalej robić, czy budować w takiej formie czy szukać innego projektu :(

[ATTACH=CONFIG]182699[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]182700[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]182701[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]182702[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]182703[/ATTACH]

IMO nie ma sie czym przejmować, dom nie wygląda źle, przy zachowaniu kolorystyki z projektu efekt będzie jak w org :)

Jest jedynie inny minus: cena - wykonanie takiego dachu + dodatkowe słupy i zabudowa kosztować będzie więcej :(

Ja u siebie też trochę się obawiałem, ponieważ wydłużyłem część garażową o 0,5m, czyli jeszcze powiększyłem asymetryczność bryły, ale chyba nie będzie źle.

Póki co lada dzień mam mieć PnB - mijają właśnie 2miesiące, mam nadzieję, że dla UM nie strzeli nic do głowy :)

Drzewusie:) - no nie wygląda to źle, ale to nie jest już "taki doskonały". :)

Na pewno najbardziej rzucające się w oczy to dach przykrywający okno trapezowe - troszkę bez sensu - nie po to robi się duże przeszklenia, żeby potem osłonić je np dachem. No i nie wiem po co taki wielki balkon k. tego okna? Z jednej strony przez okno widać dach, a z drugiej balkonTrochę to okno traci swój urok Nie wspomnę o tych filarach, które niestety obciążają bryłę budynku - z tego też powodu w oryginalnym projekcie podtrzymaniem balkonu mają być kształtowniki, a nie filary.

A po drugie to powierzchnia dachu nie wiem ile zwiększyła swoją powierzchnię - na rysunku to się da jeszcze przełknąć , ale jak przychodzi do zakupu więźby, deskowania, papowania i krycia czym tam się Komu podoba to są to na prawdę ogromne koszty (już coś o tym wiemy - nie wspomnę czasu kiedy szukaliśmy fachowców do założenia więźby czy deskowania/papowania - taki wielki ? tak wysoko? a to musi kosztować bo stromo - masakra:( )

Oczywiście ostateczny wybór należy do Was - bo każdy ma prawo budować to co się Jemu podoba i co ma mu służyć na lata

Ale gdybym to ja mogła wybierać to po prostu wybrałam inny projekt - np domy z wizją lub MTM Styl

Na stronie DzW pojawiły się nowe - super projekty - a jak coś nie pasuje to zawsze można zmienić - np podrasowć projekt pod Doskonałego :)

Co wybierzecie to będzie - a ja chętnie zobaczę Innego Doskonałego lub Doskonałego Inaczej :) :) :)

Drzewusie jeśli chodzi o przeszklenie, to trapez gryzie się z balkonem. Wydaje mi się, że jednak powinien być jak w oryginalnym projekcie. Na "gołą" ścianę zawsze można dać jakieś oświetlenie, jeżeli to stanowi problem oczywiście. Osobiście nie pasuje mi lukarna. Zrobiłabym jak w oryginalnym projekcie wycięcie dachu w tym miejscu, nie psuje to symetrii, a balkonik chyba nie dyskwalifikuje dachu jako symetrycznego. Wiem, ze dawniej jeżeli ktoś chciał płaski dach a zabraniały tego warunki zagospodarowanie, to robił właśnie na dachu taras i to już było ok, ale czasy się zmieniają, a urzędnicy coraz bystrzejsi;)))

Pozdr.

Kasia

Dziękujemy wam za szczere opinie.

My również zwróciliśmy uwagę na większy balkon, który rzeczywiście jest duży i to sporo za duży. Ten temat już poruszyliśmy u naszego projektanta i balkon zostanie taki jak w oryginale.

Jeśli chodzi o wnękę pod lukarnią - również zastanawialiśmy się nad wycięciem dachu pod nią. Jednak projektanci uważają, że wycięcie to jest zbyt długie i dach nie będzie wyglądał zbyt dobrze (poniżej zdjęcia).

Generalnie rzecz ujmując przez beznadziejne urzędnicze zapisy w miejscowym planie zagospodarowania projekt Doskonały 3 nabierze u nas trochę kilogramów. Nie jest źle, lecz wiadomo nie jest to też upragniony Doskonały w niezmienionej postaci!!!

Szukaliśmy innych projektów na stronie DzW - spodobał nam się dom "Z Charakterem 1", lecz również symetria dachu nie jest tu zachowana :(

Z tego też powodu coraz bardziej przyzwyczajamy się do "INNEGO'" Doskonałego.

Prosimy o dalsze komentarze.

kor_3.jpgkor_4.jpg

Edytowane przez drzewusie

Drzewusie - portfenetry mają swój urok, dlatego na pewno nie rezygnowałabym z niej. Gdybyście zwiększyli powierzchnię kuchni to wcięcie przy portfenetrze w dachu nie byłoby tak głębokie.

Kuchnia w Doskonałym niestety jest bardzo mała - przynajmniej jak na nasze potrzeby.

My w swoim projekcie powiększyliśmy kuchnię o ok. metr i zrezygnowaliśmy z okna bocznego w jadalni. Teraz zmieści się nam wyspa i będziemy mogli konsumować również w kuchni, a nie za każdym razem biegać do jadalni.

Myślę, że jak macie już taki dach to warto go wykorzystać i zaprojektować sobie Kuchnię a nie spiżarenkę :)

24 XI 2012 4.jpg

24 XI 2012 6.jpg

No no widzę,że rodzina doskonałych powiększa się w tempie geometrycznym , ja jednak mak pytanie do tych doskonałych którzy wykonywali rekuperację, proszę o odpowiedź czy wykonywaliście instalację zgodnie z projektem dołączonym do projektu domu czy innym , no i jeszcze jedno jaki rekuperator użyliście i jak się sprawdza, pozdrawiam Radek

Drzewusie,

Napiszcie, jaki jest dokładnie zapis odnośnie dachu w Waszym MPZP.

U mnie zapis brzmi następująco:

"Ustala się obowiązek stosowania dachów stromych o spadku 35 do 55 stopni, o symetrycznych połaciach, krytych dachówką lub materiałem dachówkopodobnym"

Odbyłem w tej sprawie konsultacje w Starostwie Powiatowym i dowiedziałem się, że symetria może przebiegać wzdłuż, w poprzek a nawet w skos dachu. Ważne aby dało się narysować oś symetrii i "przeważająca" część dachu była symetryczna względem tej osi.

Dzięki takiej interpretacji planuję zrobić drobne zmiany w konstrukcji dachu, jak na rysunku.

dach Doskonaly 3 symetria.jpg

Może u Was możliwe jest podobne podejście, życzę powodzenia.

arek_sol

Dziękujemy za super pomysł z lukarną i na pewno z niego skorzystamy :)

U nas zapis wygląda nieco inaczej (wszystko wysłałem na priv, poniżej przesyłam ponownie):

„obowiązują dachy strome, dwu- lub czterospadowe, symetryczne, o nachyleniu głównych połaci

dachowych od 30 do 45 . Dachy winny być kryte dachówką, blachodachówką lub blachą miedzianą.

Kolory pokryć dachowych winny ograniczać się do naturalnych kolorów blachy miedzianej i materiału

ceramicznego (czerwienie i brązy) oraz do czerni i grafitu. Dopuszcza się montaż okien połaciowych,

budowę wystawek i lukarn. Wystawki winny mieć dachy dwuspadowe symetryczne o kalenicach

prostopadłych do kalenicy głównego dachu. Lukarny winny mieć dachy pulpitowe albo dwuspadowe

symetryczne o kalenicach prostopadłych do kalenicy głównego dachu,”

oraz definicja:

„dach symetryczny – dach, którego główne połacie są symetryczne względem płaszczyzny pionowej

zawierającej główną kalenicę, tj. mają ten sam kąt nachylenia, układ i formę; dopuszcza się zróżnicowany

układ lukarn, okien połaciowych itp.”

Wasz pomysł jest naprawdę świetny, ale mamy pewne wątpliwości. Jesteśmy bardzo ciekawi Pana interpretacji :)

plebus ten pomysł ze zrobieniem dachu za ramą lukarny i zyskaniem dodatkowych cm to strzał w 10 !!!

Na pewno będziemy tak robili jeśli pomysł arek_sol nie przejdzie.

Powiemy, że powoli zaczyna się rozjaśniać nad naszym Doskonałym :cool:

Dzięki wielkie