inż. Mamoń 12.05.2007 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2007 Mam młodą sosnę Watereri, kupioną i wsadzoną tej wiosny. Obserwuję młode przyrosty na razie są to świeczki bez igieł i widzę gdzieniegdzie niepokojące objawy. W okółkach trochę jakby białej waty. Tam gdzie ona jest to świeczki są bardziej anemiczne, czasem sklejone jedna z drugą. Łatwo się odłamują, w dolnej części są w środku puste - wydrążone przez jakieś nieduże larwy. Na oko mają 5 mm są jasnobrązowe z czarnym łbem - o ile to łeb Zauważyłem to w kilku miejscach, nie jestem pewien może jest tego więcej, ale nie będę wszystkiego odłamywał przecież. Proszę o pomoc co to być może no i jak, kiedy i czym zwalczać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 12.05.2007 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2007 Jeśli w pędach, to Rhyacionia buoliana- zwójka sosnóweczka. Pędy z robalami usuwać, palić. Potrzeba preparatów wgłębnych (Sumithion 500 EC- 0,15 %) lub systemiczne (Bi 58 Nowy) Letnie pokolenie zwalczamy w lipcu. Gąsienice początkowo żerują przy podstawie igieł, pod delikatnym oprzędem, a potem wgryzaja się w pąki, gdzie żerują i zimują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 14.05.2007 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Jeśli w pędach, to Rhyacionia buoliana- zwójka sosnóweczka. Pędy z robalami usuwać, palić. Potrzeba preparatów wgłębnych (Sumithion 500 EC- 0,15 %) lub systemiczne (Bi 58 Nowy) Letnie pokolenie zwalczamy w lipcu. Gąsienice początkowo żerują przy podstawie igieł, pod delikatnym oprzędem, a potem wgryzaja się w pąki, gdzie żerują i zimują. Dzięki Mirek Tego się będę trzymał. Spróbuję wytępić paskudztwo Bi 58 Nowy. Pocieszam się, że nie ma tego aż tak dużo i są też całkiem zdrowe przyrosty. Szukałęm też w internecie o zwójce (jak już przeczytałem Twoją odpowiedź) i tylkko nie bardzo rozumiem co to są te "czarcie miotły" bo jeśli dobrze rozumiem to takie coś się na mojej watererce też zrobiło na jednej gałęzi. Widzę, że w ubiegłym sezonie była gałąź ucięta na czubku, a teraz ma 20 albo i 30 sztuk małych pąków. Zastanawiam się co z tym zrobić? Odłamywać te pąki czy uciąć gałąź jeszcze niżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 14.05.2007 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Zostawić w spokoju. Ale to nie jest czarcia miotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 15.05.2007 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Zostawić w spokoju. Ale to nie jest czarcia miotła. Za późno już zdążyłem poobłamywać te pąki Ale może to i dobrze bo przecież kiedyś by zaczęły wzrastać, a jak na jednym odcinku 20 cm gałęzi może być 30 pąków? A wydawało mi się, że to jest właśnie czarcia miotła bo wyczytałem, że CZARCIA MIOTŁA - patologiczne, gęste skupienie pędów na drzewach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 15.05.2007 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Zrobiło się na uciętej gałęzi. To nie jest patologia. Zresztą większość HB na iglakach ma przyczynę genetyczną, nie patologiczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts