Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

budowa w isomax realne koszty priblemy i zyski?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mnie osobiścieinteresują koszty tylko konkretnie bez owijania i roztłumaczania jaka to cudowna technologia (bo taka jest :) )

chce wybudowac dom 130m2 z poddaszem ile to mnie bedzie kosztowało w tej technologi- stan zamkniety?????? na dzien dzisiejszy bo ceny na stronie http://www.isomax.com.pl są mysle że nie aktualne czekam na odpowiedz i wypowiedzi na temat tej technologi pozdrawiam :evil:

W poniedziałek dostanę ogólną wycenę na mój dom ( do obejrzenia w dzieniiku, a w skrócie to parter + podasze uż. 263 mkw + garaż na 2 samochody, netto 297 m kw ) to dam znać.

Do technologii też nie trzeba mnie przekonywać - decyzja podjęta :):)

Aczkoleik tydzień temu dostałam onformację, że max. 1500 pln za developerski stan.

Zyski ? Na dzień dobry przyłacze gazu - u mnie 7300 pln.

Instalacja gazowa - ktoś wie ? Ale to przecież drobne. Ogrzewanie gazem mojej chałupki to średnio w sezonie grzewczym ok. 1000 pln ( optymistka)... na mies. Do tego dofinansowanie kredytu z okazji ekologicznego budwania nie do pominięcia ... nie chce mi się liczyć dalej.

Mój dom to prawie 300 mkw netto.

Okazało się, że do wyceny należy przyjąć "powierzchnię obliczeniową" 420 m kw. Nie przeczę - być może. Ale to co jest na stronie internetowej to na pewno nie to...

W związku z tym cena za mój dom to 588.000 pln + 7 % VAT.

Za te pieniądze zbuduję dom metodą tradycyjną, więc nie wchodzę w Isomax.

Ale technologia jest niewątpliwie ciekawa ..

• 1 month później...

Do technologii też nie trzeba mnie przekonywać - decyzja podjęta

...cena za mój dom to 588.000 pln + 7 % VAT.

Za te pieniądze zbuduję dom metodą tradycyjną, więc nie wchodzę w Isomax.

szybko zmieniasz decyzje... :wink:

BTW to powierzchnia obliczeniowa to moze jest tak że koszt 1m2 to 1600 więc żeby dom 200m2 kosztował np 600 tys (bo wtedy siębędzie połacało producentowi) dzielimy 600tys przez 1600 i otrzymujemu powierzchnię obliczeniową 375m2

:lol:

Isomax uaktualnił ceny za metr wykonania domu w stanie deeloperskim powierzchni całkowitej 1600 zł netto

dla zainteresowanych

:lol: :lol: :lol: z tabeli isomax tyle wychodzi za stan SUROWY-pow. całkowitej, a nie jak wprowadzasz w błąd że za stan deweloperski, zaczynam uważać że robisz to celowo. tylko po co?

Isomax uaktualnił ceny za metr wykonania domu w stanie deeloperskim powierzchni całkowitej 1600 zł netto

dla zainteresowanych

:lol: :lol: :lol: z tabeli isomax tyle wychodzi za stan SUROWY-pow. całkowitej, a nie jak wprowadzasz w błąd że za stan deweloperski, zaczynam uważać że robisz to celowo. tylko po co?

An-bud kto tu wprowadza w błąd : kopa ze strony isomax

Przykładowy koszt budowy domu jednorodzinnego, parterowego z poddaszem użytkowym,

wykonanego w technologii ISOMAX w

systemie deweloperskim

http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GLX-32,44,61,opis.html (prosze kliknąć)

Powierzchnia użytkowa domu

Powierzchnia całkowita domu *

Cena za 1m2

pow. całkowitej

Wartość stanu

surowego

136,15 m2

201,15 m2

1.600 zł

321.840,00 zł

No ja już się pogubiłam z tymi cenami , na stronie jest wyraźnie napisane pod adresem projektu że cena 1350 za stan surowy otwarty a cenia 1600zł dotyczy domu do stanu developerskiego, bez drzwi wew.

Co do kosztorysu wszystko się pozmieniało, bo ekipa która miała budowac może miec problem by zmieścic moją budowę jeszcze w tym roku, a skoro nie jest pewne czy ma to byc budowane w tym roku, to kosztorys jest bez sensu,....może się okazac że może budowac ale inna ekipa i wtedy to oni musza zrobic swój kosztorys...ale i tak ceny juz sie zwiększyły wiec to co miałam mówione , że 360 tys stan eveloperski to chyba już będzie na dziś więcej ....

byłem na stronie isomax (ta z czerwonym tłem) i za 1600 zł masz stan surowy domu o pow całk. 201.15m2 co daje 321840zł za stan SUROWY a nie deweloperski. właśnie czytałem Twoje dzienniki i jakoś zwodzi cię isomax z kosztorysem?

1600 za deweloperski a nie surowy, surowy jest za 1350 lub 1250

Poza tym cena jest niska- 1600 zł/m2 ale to dlatego że liczona od pow. całk. ktora jest największą z powierzchni.

Patrząc na stronę Isomax, żaden problem wyliczyć cenę za 1 m2 pow. użytkowej.

Wychodzi ok 2400-2500 netto, trochę już jest

Ja będę budowal ale czekam na kosztorys szczególowy caly czas, od niego wszystko w zasadzie zależy.

Teraz pytanie czy warto i czy ta technologia działa?

Przeliczałem sobie Isomaxa jeszcze raz dziś i stwierdzam że ma to sens ale to akurat nie nowość bo inaczej nie budowaliby takich domów :).

CO do kosztó, to jesli ktoś ma budować w Isomax lub tradycjnie i koszty będą takie same albo za Isomax`a ciut (ale doslownie trochę) większe to wg mnie i tak warto dać na isomaxa ale przy większej różnicy może się już nie kalkulować.

Jesli ktoś ma jakies pytania szczegółowsze to zapraszam na priva też.

pzdr

No właśnie jesteśmy oboje z j-j pod dylematem wyboru ja też nadal uważam,że warto pomimo problemów jakie niesie życie , wolę i chcę miec ten domek w isomaxie, tylko kto to przewidzi jak wyjadą ceny za 2 m-ce i jak znów zmieni się kosztorys , nie można chciec czegoś i potem skończyc historię sprzedając dom -tego bym nie przeżyła .Wiadome też jest ,że ekip budujących w tej technologi jest narazie niewiele ja znam dwie , trzecia się rozkręca , a chętnych jest więcej........i tu jest problem ...

dodam , że firma isomax przejęła ostatnio licencję jeszcze jednej ciekawej technologii budowania tzw. "strobexu" , co do niedawna proponował ati-cor z Poznania jako nowinkę lecz nie rozwinął tej działalności tylko sprzedał technologię . W rozmowie tel. przedstawiciel handlowy isomaxu stwierdził iż zlecenia na wykonanie przac w tej technologi będą realizować dopiero w 2008 r. Szkoda że to jeszcze nie sprawdzone w praktyce , bo ten strobex w założeniu naprawdę ciekawie wygląda (do zapoznania na wciąż funkcjonującej stronie ati-cor) , także z uwagi na przyjmowane szacunkowo koszty budowy

No ja już się pogubiłam z tymi cenami , na stronie jest wyraźnie napisane pod adresem projektu że cena 1350 za stan surowy otwarty a cenia 1600zł dotyczy domu do stanu developerskiego, bez drzwi wew.

Co do kosztorysu wszystko się pozmieniało, bo ekipa która miała budowac może miec problem by zmieścic moją budowę jeszcze w tym roku, a skoro nie jest pewne czy ma to byc budowane w tym roku, to kosztorys jest bez sensu,....może się okazac że może budowac ale inna ekipa i wtedy to oni musza zrobic swój kosztorys...ale i tak ceny juz sie zwiększyły wiec to co miałam mówione , że 360 tys stan eveloperski to chyba już będzie na dziś więcej ....

ekipa gra na czas, aby nie dobić Cie ceną faktyczną.