12marek 12.05.2007 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2007 Mój wykonawca gadał coś,że podobno jak sie pokaże w tartaku pozwolenie na budowę to więźbę powinni policzyć z 7% stawką VAT. Nie mam pojęcia skąd on to wziął ale obawiam się, że był w błędzie. Może ktoś zna tę sytuację? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 12.05.2007 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2007 Pierwsze słyszę 7% vat otrzymasz na więźbę jeżeli wykonawca więźby , który prowadzi firmę weźmie to na siebie a następnie wystawi tobie rachunek. Jest to tzw. materiał z usługą .To samo masz z oknami weźmiesz z montażem to masz 7% vatu a bez masz 22% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 12.05.2007 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2007 no tak jak się tylko pojawisz z pozwoleniem na budowę, to szef tartaku od razu pyta kawa, herbata czy koniak ? może Vacik 7% ? ostatnie ceny więźby impregnowanej : od 650zł loco tartak na podlasiu do 790zł z transportem loco budowa 150km.Wszystkie ceny to netto............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 12.05.2007 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2007 Cóż,tego się spodziewałem Ale musiałem się upewnić. Buduję metodą gospodarczą więc nie ma mowy o 7% Zatem nie po raz pierwszy "mój wykonawca" buja w chmurach! I tak biorę na niego poprawkę. Ma bardzo stare dane. Żeby to była jego jedyna wada U mnie cena więźby około 750 PLN + oczywiście 22% VAT Znalazłem za 700 ale na kiedy zrobią, sami nie wiedzą W lutym było po 650 brutto - tylko kasy nie było A teraz będzie Pozdrawiam i dziękuję za szczere odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 12.05.2007 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2007 Prawdę mówić w życiu nie widziałem żeby ktoś brał fakturę na drzewo w mojej okolicy.Mówię oczywiscie o inwestorach prywatnych, nie firmach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 12.05.2007 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2007 Prawdę mówić w życiu nie widziałem żeby ktoś brał fakturę na drzewo w mojej okolicy To skąd mam wziąć faktury na 60 % kwoty kredytu? Zresztą tam gdzie po 700 nie ma mowy o drewnie bez faktury A lasu nie mam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 12.05.2007 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2007 Weź kredyt w banku który nie wymaga faktur A tak na poważnie. Na prawdę są wydatki znacznie większe niż więźba w któych warto brać faktury a które te 60 % pokryją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 12.05.2007 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2007 Weź kredyt w banku który nie wymaga faktur A tak na poważnie. Na prawdę są wydatki znacznie większe niż więźba w któych warto brać faktury a które te 60 % pokryją. Teraz chyba większość banków nie wymaga faktur. Tak było przynajmniej, jak szukałem kredytu (rok temu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 12.05.2007 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2007 Oj. Niekoniecznie. Ja brałem w mBanku i są na prawdę liberalni w tej gestii. Millenium podobnie, ale u nich czasami można trafić na kłopot, bo nie chcą wypłacic np. ostatniej transzy, bo niby nie jest zriobione to co być powinno. O innych bankach nie wiem. W sumie to za bardzo się nie rozglądałem. Jakoś tak mam ugruntowaną opinie o moim banku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 12.05.2007 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2007 Millenium podobnie, ale u nich czasami można trafić na kłopot, bo nie chcą wypłacic np. ostatniej transzy, bo niby nie jest zriobione to co być powinno. Ja brałem w Millenium - faktury ich w ogóle nie obchodzą. Przed wypłatą każdej transzy musiałem im dostarczyć do wglądu dziennik budowy i aktualne zdjęcia - na tej podstawie oceniali, czy są odpowiednie postępy prac. Przed wypłatą ostatniej transzy przyjechał rzeczoznawca, żeby stwierdzić, że pieniędzy wystarczy, żeby dom nadawał się do zamieszkania. I tyle. O fakturach nie było mowy, nawet w umowie nic nie ma na ten temat. W większości innych banków, które odwiedziłem przed wzięciem kredytu, też nie chcieli faktur, albo ewentualnie np. na 50 czy 60% kosztorysu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 13.05.2007 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Gdzieś na forum czytałem o żalach klienta właśnie millenium, gdy przed ostatnią transzą przyjechał rzeczoznawca i powiedział, że kasy nie będzie bo za mało zrobił za dotychczasową kwotę. Ja dodatkowo podpisałem takie oświadczenie, że jeśli będzie mi brakować pieniędzy z kredytu na dokończenie domu, to sam dołożę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OGC 13.05.2007 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Mam kredyt w BPH - wymagane jest udokumentowanie 60%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 14.05.2007 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Witam,Bank PKO - bez faktur,Kredyt Bank - 50% fakturowo, 50% na oświadczenie,Bank Zachodni- bez faktur,Ge Money - bez faktur,Bank Millenium - bez faktur Pozostałych nie sprawdzałam. Poza tym obojętnie który bank wybieracie, to chcąc zadatkować na jakiś materiał, albo musicie kupić już dachówke, bo dostawa za pół roku - FAKTURY są bezwzględnie wymagane do rozliczenia transzy kredytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 14.05.2007 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 FAKTURY są bezwzględnie wymagane do rozliczenia transzy kredytu. W PKO BP wystarczy wizyta rzeczoznawcy czyli 50PLN w moin przypadku. Nie chcieli faktur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 14.05.2007 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 FAKTURY są bezwzględnie wymagane do rozliczenia transzy kredytu. W PKO BP wystarczy wizyta rzeczoznawcy czyli 50PLN w moin przypadku. Nie chcieli faktur. no i zjadło mi odpowiedź ( długą i chyba dlatego ) na wyciągnięte przez Ciebie z kontekstu zdanie. Zatem ponownie : są wymagane - nawet w PKO - jeżeli z kasy transzy zakupiłeś materiał, który nie jest wmurowany jeszcze w dom, tylko gdzieś się dopiero produkuje( np. więźba) lub leżakuje w skladzie budowlanym. Rzeczoznawca po wizji lokalnej, gdzie wymagane są zdjęcia, wycenia tobie wartość nieruchomości, w skład której wchodzi działka + aktualny stan budowy domu. Z tej to końcowej wartości ty z banku dostajesz 50% w postaci kolejnej transzy. Rzeczoznawca nie wliczy ci do wartości domu np. więźby, której nie masz na dachu. To, że zapłaciłeś za nią w części lub całości dokumentujesz dla banku w postaci faktury..... no cóż boją się, aby kasa nie poszła na wakacje na Karaibach. Jeżeli w Twojej sytuacji jest zupełnie inaczej, to: - albo rzeczoznawca robi przewały ( czyli widzi i opisuje to czego nie ma ..... i raczej ciężko mi w to uwierzyć) - albo jesteś tym szczęściarzem, któremu na bieżąco udaje się kupić i "wmurować" w dom kolejne materiały, dla rzeczoznawcy sytuacja jest jasna przy kolejnych wizjach lokalnych, a tym samym dla banku również - i wtedy faktur nie przedstawiasz. Tylko pogratulować. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 14.05.2007 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Zatem ponownie : są wymagane - nawet w PKO - jeżeli z kasy transzy zakupiłeś materiał, który nie jest wmurowany jeszcze w dom, tylko gdzieś się dopiero produkuje( np. więźba) lub leżakuje w skladzie budowlanym. No to Milenium jest lepsze. Przed ostatnią transzą miałem wizytę rzeczoznawcy, wtedy jeszcze wiele rzeczy nie było wbudowanych (panele, armatura, biały montaż) i wszystko to leżało u teściów w garażu. Rzeczoznawca nawet nie chciał tego oglądać, uwierzył mi na słowo. Zresztą pogadałem z nim trochę i powiedział mi, że on po prostu musi ocenić. czy ostatnia transza wystarczy, żeby dom nadawał się do zgłoszenia do odbioru. "Panie, może pan mieć w pokojach beton i nie pomalowane ściany, ważne żeby były schody, balustrady, itd" - tak mniej więcej powiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mags 14.05.2007 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Ja przepraszam bardzo, ale banki i te sprawy to w innym poście. Co z ceną więźby?Mnie najbardziej interesują kratownice i ich cena, jeśli ktoś ostatnio kupował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia Stanko 14.05.2007 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Cena więźby - 700zł/m3 świerku z gór - wg mojego dekarza jest najlepszy, sam załatwia. Mi nawet to pasuje- w mojej wsi więźba po 720+vat, facet nie chce bez vatu, dlatego biorę od dekarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 14.05.2007 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Ja przepraszam bardzo, ale banki i te sprawy to w innym poście. Co z ceną więźby? Zdecydowanie popieram tę wypowiedź. Zanim wziąłem kredyt też dowiadywałem się gdzie, za ile itd. Na ten temat już jest morze wypowiedzi. Myśle, że meritum sprawy to cena więźby i wychodzi mi, że ceny są podobne w całej (?) Polsce. Dziękuje za wypowiedzi i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 14.05.2007 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Ja przepraszam bardzo, ale banki i te sprawy to w innym poście. Co z ceną więźby? Zdecydowanie popieram tę wypowiedź. Zanim wziąłem kredyt też dowiadywałem się gdzie, za ile itd. Na ten temat już jest morze wypowiedzi. Myśle, że meritum sprawy to cena więźby i wychodzi mi, że ceny są podobne w całej (?) Polsce. Dziękuje za wypowiedzi i pozdrawiam Ja też przepraszam......... denerwujących się...... ale wątek banków był powiązany, nie wziął się z powietrza. Więźba po 750 za m3, załatwiłam po 650 zł z impregnacją, cena na jesieni będzie obowiązywała. W tartakach kilkanaście km dalej zamówienia przyjmują, ale zapłata po cenach obowiązujących we wrześniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts