Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cena więźby dachowej

12marek

Recommended Posts

no tak jak się tylko pojawisz z pozwoleniem na budowę, to szef tartaku od razu pyta

kawa, herbata czy koniak ?

może Vacik 7% ?

ostatnie ceny więźby impregnowanej : od 650zł loco tartak na podlasiu do 790zł z transportem loco budowa 150km.

Wszystkie ceny to netto.............

Cóż,tego się spodziewałem :cry:

Ale musiałem się upewnić. :wink:

Buduję metodą gospodarczą więc nie ma mowy o 7%

Zatem nie po raz pierwszy "mój wykonawca" buja w chmurach!

I tak biorę na niego poprawkę. Ma bardzo stare dane. Żeby to była jego jedyna wada :roll:

U mnie cena więźby około 750 PLN + oczywiście 22% VAT

Znalazłem za 700 ale na kiedy zrobią, sami nie wiedzą :evil:

W lutym było po 650 brutto - tylko kasy nie było :cry:

A teraz będzie :cry: :cry: :cry:

Pozdrawiam i dziękuję za szczere odpowiedzi.

Weź kredyt w banku który nie wymaga faktur ;)

A tak na poważnie. Na prawdę są wydatki znacznie większe niż więźba w któych warto brać faktury a które te 60 % pokryją.

Teraz chyba większość banków nie wymaga faktur. Tak było przynajmniej, jak szukałem kredytu (rok temu).

Oj. Niekoniecznie. Ja brałem w mBanku i są na prawdę liberalni w tej gestii. Millenium podobnie, ale u nich czasami można trafić na kłopot, bo nie chcą wypłacic np. ostatniej transzy, bo niby nie jest zriobione to co być powinno.

O innych bankach nie wiem. W sumie to za bardzo się nie rozglądałem. Jakoś tak mam ugruntowaną opinie o moim banku :)

Millenium podobnie, ale u nich czasami można trafić na kłopot, bo nie chcą wypłacic np. ostatniej transzy, bo niby nie jest zriobione to co być powinno.

Ja brałem w Millenium - faktury ich w ogóle nie obchodzą. Przed wypłatą każdej transzy musiałem im dostarczyć do wglądu dziennik budowy i aktualne zdjęcia - na tej podstawie oceniali, czy są odpowiednie postępy prac. Przed wypłatą ostatniej transzy przyjechał rzeczoznawca, żeby stwierdzić, że pieniędzy wystarczy, żeby dom nadawał się do zamieszkania. I tyle. O fakturach nie było mowy, nawet w umowie nic nie ma na ten temat.

W większości innych banków, które odwiedziłem przed wzięciem kredytu, też nie chcieli faktur, albo ewentualnie np. na 50 czy 60% kosztorysu.

Gdzieś na forum czytałem o żalach klienta właśnie millenium, gdy przed ostatnią transzą przyjechał rzeczoznawca i powiedział, że kasy nie będzie bo za mało zrobił za dotychczasową kwotę.

Ja dodatkowo podpisałem takie oświadczenie, że jeśli będzie mi brakować pieniędzy z kredytu na dokończenie domu, to sam dołożę.

Witam,

Bank PKO - bez faktur,

Kredyt Bank - 50% fakturowo, 50% na oświadczenie,

Bank Zachodni- bez faktur,

Ge Money - bez faktur,

Bank Millenium - bez faktur

Pozostałych nie sprawdzałam. Poza tym obojętnie który bank wybieracie, to chcąc zadatkować na jakiś materiał, albo musicie kupić już dachówke, bo dostawa za pół roku - FAKTURY są bezwzględnie wymagane do rozliczenia transzy kredytu.

FAKTURY są bezwzględnie wymagane do rozliczenia transzy kredytu.

W PKO BP wystarczy wizyta rzeczoznawcy czyli 50PLN w moin przypadku. Nie chcieli faktur.

no i zjadło mi odpowiedź ( długą i chyba dlatego :lol: ) na wyciągnięte przez Ciebie z kontekstu zdanie.

Zatem ponownie : są wymagane - nawet w PKO - jeżeli z kasy transzy zakupiłeś materiał, który nie jest wmurowany jeszcze w dom, tylko gdzieś się dopiero produkuje( np. więźba) lub leżakuje w skladzie budowlanym. Rzeczoznawca po wizji lokalnej, gdzie wymagane są zdjęcia, wycenia tobie wartość nieruchomości, w skład której wchodzi działka + aktualny stan budowy domu. Z tej to końcowej wartości ty z banku dostajesz 50% w postaci kolejnej transzy. Rzeczoznawca nie wliczy ci do wartości domu np. więźby, której nie masz na dachu. To, że zapłaciłeś za nią w części lub całości dokumentujesz dla banku w postaci faktury..... no cóż boją się, aby kasa nie poszła na wakacje na Karaibach.

Jeżeli w Twojej sytuacji jest zupełnie inaczej, to:

- albo rzeczoznawca robi przewały :wink: ( czyli widzi i opisuje to czego nie ma :o ..... i raczej ciężko mi w to uwierzyć)

- albo jesteś tym szczęściarzem, któremu na bieżąco udaje się kupić i "wmurować" w dom kolejne materiały, dla rzeczoznawcy sytuacja jest jasna przy kolejnych wizjach lokalnych, a tym samym dla banku również - i wtedy faktur nie przedstawiasz. Tylko pogratulować. Pozdrawiam

Zatem ponownie : są wymagane - nawet w PKO - jeżeli z kasy transzy zakupiłeś materiał, który nie jest wmurowany jeszcze w dom, tylko gdzieś się dopiero produkuje( np. więźba) lub leżakuje w skladzie budowlanym.

No to Milenium jest lepsze. Przed ostatnią transzą miałem wizytę rzeczoznawcy, wtedy jeszcze wiele rzeczy nie było wbudowanych (panele, armatura, biały montaż) i wszystko to leżało u teściów w garażu. Rzeczoznawca nawet nie chciał tego oglądać, uwierzył mi na słowo.

Zresztą pogadałem z nim trochę i powiedział mi, że on po prostu musi ocenić. czy ostatnia transza wystarczy, żeby dom nadawał się do zgłoszenia do odbioru. "Panie, może pan mieć w pokojach beton i nie pomalowane ściany, ważne żeby były schody, balustrady, itd" - tak mniej więcej powiedział.

Ja przepraszam bardzo, ale banki i te sprawy to w innym poście.

Co z ceną więźby?

Zdecydowanie popieram tę wypowiedź.

Zanim wziąłem kredyt też dowiadywałem się gdzie, za ile itd.

Na ten temat już jest morze wypowiedzi.

Myśle, że meritum sprawy to cena więźby i wychodzi mi, że ceny są podobne w całej (?) Polsce.

Dziękuje za wypowiedzi i pozdrawiam

Ja przepraszam bardzo, ale banki i te sprawy to w innym poście.

Co z ceną więźby?

Zdecydowanie popieram tę wypowiedź.

Zanim wziąłem kredyt też dowiadywałem się gdzie, za ile itd.

Na ten temat już jest morze wypowiedzi.

Myśle, że meritum sprawy to cena więźby i wychodzi mi, że ceny są podobne w całej (?) Polsce.

Dziękuje za wypowiedzi i pozdrawiam

Ja też przepraszam......... :oops: denerwujących się...... ale wątek banków był powiązany, nie wziął się z powietrza. :)

Więźba po 750 za m3, załatwiłam po 650 zł z impregnacją, cena na jesieni będzie obowiązywała. W tartakach kilkanaście km dalej zamówienia przyjmują, ale zapłata po cenach obowiązujących we wrześniu :o