Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izalacja sciany w łazience

sarzyk

Recommended Posts

witam mam nastepujace pytanie:

Skułem stary po czesci odpadajacy tynk w łazience wyszlifowałem, wyczysciłem cegły i teraz chce połozyc płyty G-K na profilach alu.

Jak Waszym zdaniem co mozna (jesli juz) dać pomiedzy "własciwy" ceglany mur a płyte ??)

Dodam ze jest to ściana zewnetrzna i fajnie by było jak by ja mozna było ocieplic (od zewnatrz jeszcze mnie nie stac:/).

Osobiscie myslałem nad wełna mineralna a na profile dac szczelnie folie paroprzepuszczalna.

Jeszcze dodam ze na płyty bede kładł płytki ceramiczne.

Z gory dziekuje za jakiekolwiek sugestie pozdrawiam.

Pomysł dość ryzykowny.

Szczególnie polecam przy ew. ociepleniu rozważyć co się będzie działo na suficie , na połąćzeniu ściany ocieplonej i stropu. Podchodząca po ścianie ciepła para - trafia na stropie na potencjalny mostek - i wilgotnym, mocno obciążonym pomieszczeniu - kondensuje. Następny etap to grzyb.

Trzeba by znac konstrukcję, aby zająć definitywnie stanowisko. Ryzyko w każdym razie - spore.

Jeśli już te ocieplenie od środka - niezbędna jest paroizolacja (b. dokładnie zrobiona, uszczelniona, z zakładami folii, specjalnymi taśmami itd). pod GK.

Z alternatywnych rozwiązań - pozostaje wada ew. mostka na stropie.

Przykleić płyty styropianowe laminowane folią aluminiową trawioną, na to daję się tynk akrylowy. Takie rozwiązanie stosowane jest na zachodzie na basenach. Płyty między sobą klejone taśmą aluminiową.

witam dziekuje za informacje

Płyty beda tylko do ok 2,5 metra a pomieszczenie ma 2,8 wiec bede obnizał pomieszczenie.

na sufit chce dac panele PCV a na sciany płytki ceramiczne.

Ponad poziomem paneli zostawiam wszystko tak jak jest czyli bez płyt i bez ewentualnej wełny.

A moze dać styropian??

Czy moze nic nie dawac - jesli juz nic niedawac to jest jakis sposób by pozbyc sie "głuchego odgłosu" na płytach.