Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do dziennika agwapi

Recommended Posts

Witaj agwapi,

cieszę sie, że założyłaś dziennik Apsa-111 bo spośrób setek projektów i calej zimy w necie na razie jest moim faworytem i bede z azapartym tchem sledzic twoja budowe. Mam tak jak ty wjazd od zachodu i wzwiazku z tym myslalam o paru zmianach. Zadaszeniem tarasu istniejacego w projekcie chce powiększyć pokój, natomiast w salonie wstawic duze okno od przodu, a w jadalni wyjscie na taras z boku. Co Ty na to? Wiesz kompletnie inaczej wyglada to wszystko na papierze niż w realu. Napisz proszę czy uwazasz birac pod uwagę wielkośc pomieszczen i wygode komunikacji, że to jest dobre ozwiazanie? Może KaEm sie wypowie na ten temat, bo tez juz spaceruje w realu po 111stce?

• Odpowiedzi 164
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam jeszcze pytanie do Was ja tez bede kredytowac budowe i chcialabym oszacowac koszt. Jaka warosc wyceniłas do banku i za jaki stan budowlany? Bede wdzieczna tez za info ile kosztował Was dach, bo do prostych raczej nie należy. I niestety obawiam sie go i na razie dlatego mysle o zakupie 111stki chociaz rozklad pomieszczen dla mnie jest idealny. KaEm jesli moglbys przysłac mi na priva swoje kalkulacje byłoby super. pozdrawiam

Dzięki KaEm,

wiesz tak sobie własnie mysle,ze chyba jednak zrobię indywidualny projekt na bazie 111tki. Bo jest piękna po prostu :D Te dodatkowe koszty myślę, że szybko sie zwróca jesli architekt mi uprości pewne konstrukcje i dostosuje do konkretnej działki i materiałów. Jednak przestrzen salonu jadalnie i kuchni (u mnie bedzie wyspa miedzy kuchnia z jadalnia a nie scianka) bedzie skopiowana.

Co do tarasu mam tylko problem. Mam wjazd od zachodu i dom byłby w głębi działki czyli główny ogród i najładniejsze widoki będą z frontu domu. Dlatego wydaje mi sie ze tu własnie powinien byc taras, a ten taras który jest w projekcie jest jakby z tyłu, biorąc pod uwagę oczywiście moja sytuację. Dołożenie okien na przednim załomie pomiędzy jadalnia a salonem i zrobienie tarasu w tym osłonietym przednim narożniku uważasz za dobry czy kiepski pomysł? Skoro mieszkasz jak piszesz przesli jakies fotki? Umieram z ciekawości :wink: i mam wyłącznie 8) dobre intencje

agwapi te 850 zł za gaz to za co konkretnie? mnie gazownia samej umowy przyłączeniowej zaspiewała 2 tys plus za pociagniecie gazociagu 40 mb w drodze kolejne 3 tys i jeszcze około 8 tys wycenili gaz na działce z rozprowadzeniem do trzech punktów w domu :o :o :o opłaty zawieraja projekty oczywiscie :-? obłed

KaEm NAsz kierbud jest konstruktorem, architektem i takie tam pierdoły ma. W każdym bądż razie wszystko jest przeliczone naciski od jak to ująłeś podwalinek rozchodzą sie na 1,5 m wokoło. A jeśli chodzi o długie podwaliny to wiele nie wnoszą powstaje wówczas efekt tzw łódki, nacisk na środek a krańce do góry. Poza tym dach jest przeprojektowny - zmieniony kąt nachylenia dachu o 1 stopień plus rozmieszczenie słupów inne niż w projekcie- np odległości między nimi się różnią. Jeśli chodzi o duży słup to naciski boczne utrzymują go w pozycji i nie ma szans by drgnął. Pytaliśmy nie tylko naszego kierbuda ale właściela firmy która nam to robiła. Gościu też ma uprawnienia i potwierdził dosłowanie to co kierbud powiedział.Tak zę jesteśmy spokojni. A jeśli codzi o OSB w łazience - to jest to powszechnie stosowane - trzeba dac folię w płynie i płytki na elastycznym kleju układać. Zastanawialiśmy się nad tym w moim starym domku, gdzie chcieliśmy adaptować poddasze. adaptowaliśmy tylko część do łazienki nie doszliśmy bo zaświtał nam własny domek.

Nefer dzięki śliczne. Ja teraz jestem troszkę "uziemiona" więc może przy okazji wprawionych okien będę już w stanie wkleić to co trzeba :-)

johana nie chcę zamotać bo być może coś pominęłam, ale ostatnio gościu z gazowni nam tak powiedział ze tyle to będzie kosztowało. A rury w ziemi będzie jakieś 8 m - tak ze nie wiele. A przyłącze robił gościu który jest kurcze by nie zapeszyć wyjątkowo tani. Np jakaś tam kolumna gazowa kosztuje 250 zł a on zrobił za 150 itd.

Agwapi a ten twój śliczny daszek (którego konstrukcja męczy mnie niezmiernie :-? ) ile Cie kosztował :roll: Za dwa tygodnie daję projekt do wyceny poleconej firmie z łodzi. Jestem ciekawa czego się spodziewac :o

Nie mogę się doczekać więcej fotek :oops: :oops: Moze cykniesz tez cosik ze środka? Masz identyczne kierunki na działce nie myslałas o okienku w salonie z zachodu? Co ty na taki pomysł? Ja tak sobie mysle zeby w jadalni zrobic rozwirne okno i taras z przodu domu w załomie miedzy jadalnia a salonem. Marzy mi sie taki stół z wielkim oknem i poranna kawa przed robota, prawie w ogrodzie :)

Oj daszek kosztował nie mało bo aż 70 tyś :( ale mam naprawde najwyższej jakości materiały. Folia nie byle jaka i cała reszta mogłabyć tańsza ale postawiliśmy na jakość w końcu to na całe życie. Co do okna dodatkowego w salonie to myślałam ale stwierdziłam ze przez to salon bedzie nie ustawny. Tak za bardzo nie jest a co dopiero gdyby dac dodatkowe okno. O tarasie też myślałam z przodu ale stwierdziłam ze nie chce pić kawy jak sąsiedzi łypią wzrokiem co mam w kubku. Wystarczy ten co mam zresztą tak większość czasu będę spędzać w części zadaszonej tarasa. Zdjęcia ze środka wkleje jak zrobie po wprawieniu okien :-)