Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do dziennika agwapi

Recommended Posts

Jestem właśnie na etapie fundamentów własnie w tym domku, a moje pytanie jest takie: Jak zrobiliście kanał nawiewny pod posadzką ? Chodzi mi o to że jeśli ma być on pod posadzką no to w (np . pomieszczeniu gospodarczym) nie będzie na ścianie tylko w podłodze. Jak macie to zrobione czy robiliście jakies załamania żeby wyszło w ścianie , czy normalnie macie w podłodze ???????? z góry dzięki za odp.

• Odpowiedzi 164
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jestem właśnie na etapie fundamentów własnie w tym domku, a moje pytanie jest takie: Jak zrobiliście kanał nawiewny pod posadzką ? Chodzi mi o to że jeśli ma być on pod posadzką no to w (np . pomieszczeniu gospodarczym) nie będzie na ścianie tylko w podłodze. Jak macie to zrobione czy robiliście jakies załamania żeby wyszło w ścianie , czy normalnie macie w podłodze ???????? z góry dzięki za odp.

Kanał pod posadzką zrobiłem pod posadzką...

OCB.. ? :o

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
jeśli chodzi o poddasze to całkiem sporo miejsca tam jest. Nie podnosiliśmy ścianki kolankowej o pustaka ale zrobiliśmy dodatkowy wieniec pod murłatę. W projekcie szpilki wychodzą z wieńa od stropu a my dorobiliśmy jeszcze jeden wieniec- to troszkę podniosło ściankę. Kąt dachu został zmieniony również o bodajże stopień. A poza tym bez zmian. Dodatkowe okna są z dwóch stron. W przyszłości na górze będzie łazienka co najmniej 2 pokoje i strych nad garażem "na opony".

• 2 weeks później...
Witam, dawno nie zaglądalam do Twojego dziennika i widze że robota idzie pelną parą, ja swój dziennik usunęłam mąż miał pretensje że wszyscy znajomi wszystko czytają i wiedza ile na co wydaliśmy. Mogę tylko powiedzieć że idziemy prawie łeb w łeb, mamy juz ocieplenie, elektryke, hydraulike, kończą nam tynki a po tynkach bedzie ogrzewanie i wylewki, w międzyczasie robi się podbitka żeby można bylo położyć strukture, również jak wy czekamy na drzwi zewnetrzne my braliśmy OBST i na brame garażowa.

KaEm tak jak wcześniej pisałam - chyba :-) Mieliśmy od zera liczony dach. Wraz ze zmianą kąta nachhylenia, zmianą położenia słupów itd. Dlatego mój dach ma jak to określiłeś podwalinki i mniej słupów. JA szczerze powiedziawszy zapomniałam o tym zupełnie dopiero po lekturze twoichh doświadczeń i rozmowie z kierbudem nas olśniło. Nawet projekt mamy w domu :-) a do niego nie zaglądaliśmy. :-). Wszystkie (za wyjątkiem 2 słupów ) stoją na ścianach nośnych w nieco innym położeniu niż pierwotnie. Tak czy inaczej nic już nie zmienię. Nie wiem jeszcze jak i kiedy bedę adaptowała poddasze więc problem jeśli sie pojawi ( a nie powinien) bo dodatkowo dawane były jeszcze siatki zbrojące mimo ze w projekcie tego nie ma o czym też zapomniałam :-) to bedę myślała później. Twoje uwagi są niezwykle cenne w końcu jaesteś dużo przede mną jeśli chodzi o budowę i przede wszystkim dla tychh którzy czytają ten dziennik.

• 2 weeks później...