Seba7207 13.05.2007 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Witam, w zeszłym tygodniu złożyłem dokumenty na kredyt na budowę domu w Millenium. W tym tygodniu ma być rzeczoznawca, w następnym ma być diecezja. Za działkę (1482m2 w kwadracie, pomiędzy domkami już wybudowanymi) uzbrojona (woda, prąd, gaz, kanaliza) zapłaciłem w IV.2006 40 tys. Ceny przez rok zwariowały, podałem, że aktualna cena to 80 tys., chociaż w jednym z biur nieruchomości podają że cena wynosi 80zł za m2, tylko że nikt nie chce sprzedawać. Czy doświadczeni w kontaktach z bankami mogą podpowiedzieć czym kieruje się taki rzeczoznawca? Czy może określić np. że wartość działki wynosi 30tys. zł. - korzystniejsze dla banku - mmniejszy wkład własny? Proszę o opnie i podrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiW 13.05.2007 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Zazwyczaj wyceniaja nizsza wartosc niz rynkowa.Po 1 - dlatego, ze ich "cenniki" nigdy nie nadazaja za rynkiemPo 2 - dlatego, ze w przypadku koniecznosci sprzedazy, beda chcieli to zrobic ekspresowo. A zeby szybko sprzedac, nalezy cene obnizyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renka Grabow 31.05.2007 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Niestety moje doświadzcenia z rzeczoznawcami były w większości niekorzystne. Nasz działka w ubiegłym roku, gdy ceny już były wywindowane została wyceniona na podstawie średniej z aktów notarialnych z ostatnich trzech lat!!! To że była uzbrojona i zagospodarowana w minimalny sposób podniosło jej wartość. Staneło na 3/4 wartości rynkowej. Wyceny te robiło dwóch niezależnych rzeczoznawców z listy krajowej, poniewaz niektóre banki np. BPH wymagały takiej wyceny. Natomiast rzeczoznawca przysłany przez PKO BP chyba tylko sprawdził, że nasza działka istnieje i dostaliśmy kredyt na 100 % wartości działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SONYA 31.05.2007 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Czy może określić np. że wartość działki wynosi 30tys. zł. - korzystniejsze dla banku - mmniejszy wkład własny? Proszę o opnie i podrawiam Otóż mogą. Chyba w Millenium wszystko jest możliwe. Ja w zeszłym roku nabyłam działkę za ponad 70 tys. W tym roku chciano ją ode mnie odkupić za ponad 130, wycena sporządzona przez niezależnego rzeczoznawcę to 120 tys. A co robi Millenium?? Wycenia na 55tys. i z uwagi na mały wklad własny podnosi oprocentowanie. Podziękowałam i znalazłam normalniejszy bank. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts