Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynkowanie ścianki kolankowej

Recommended Posts

Mam do was pytanie jak macie u siebie zrobioną scianke kolankową na poddaszu czy jest otynkowana czy macie do ściany przymocowane plyty kartonowo gipsowe? Ja własnie robie na poddasz tynki cementowo wapienne i zastanawiam sie czy nie otynkowąć ścianki kolankowej. Jak bym dał płyty gk to troszke by to brzydko wygladało bo tynk cementowo wapienny rózni sie od gipsowego i by było widac róznice. Acha i jeszcze jedno czy po zastosowaniu siatki metalowej mozna obtynkowac murłate od środka? Czy z murłata nie bedzie sie nic działo jak bedzie otynkowana?

Ja mam otynkowaną kolankową (mam tynki gipsowe). Co do faktury - i tak będziesz miał GK na skosie/suficie poddasza i będzię się różnić od faktury tynku cw.

Co do tynkowania murłaty :o nie rozumię jak i po co? Murłatę powinieneś mieć zabudowaną jakoś. Ja mam ytong 7,5cm przed murłata i on się pięknie zlicował ze scianką kolankową. Murłata jako fragment więźby będzie caly czas pracowac i tynk będzie pękał.

Murłate mam zlicowana od środka ze sciana wiec nie dam rady jej obmurować.I dlatego myślalem zeby dac na murłate siatke metalową i dopiera to otynkować zeby nie bylo pęknieć, ale boje sie czy po takim otynkowaniu murlata nie zacznie gnić i niewiem czy wogóle bez szkody dla drewna mozna je tynkować.

Wczoraj kupiłem satke metalową dziś ją przymocuje do murłaty i potem to otynkuje mam nadzieje ze satka kutecznie zabezpieczy tynk przed pękaniem. Póżniej po polozeniu płyt gipsowych na skosy murłata bedzie do połowy przykryta wiec nawet jak pojawia sie jakieś peknięcia to beda łatwe do napraienia lub zamaskowania.

Ja tez mam murłate zlicowana ze ściana od środka i mysle, że też ją otynkuje na siatce, chyba że ktos tu cos innego wymysli. Nie podoba mi sie pomysł płyt na ściane kolankową.

Zastanawiam nad polożeniem białej boazerii - drewnianej lub innej (? z czego ?) na skosy i sufit.

Wczoraj kupiłem satke metalową dziś ją przymocuje do murłaty i potem to otynkuje mam nadzieje ze satka kutecznie zabezpieczy tynk przed pękaniem. Póżniej po polozeniu płyt gipsowych na skosy murłata bedzie do połowy przykryta wiec nawet jak pojawia sie jakieś peknięcia to beda łatwe do napraienia lub zamaskowania.

Jak już zdecydowałeś się tynkować, to tę siatkę wypuść na ścianę, a nawet w miejscu połączenia murłaty ze ścianą zastosuj dwie warstwy. Tynk na murłacie przy zbrojeniu siatką stalową może zachowywać się bardzo dobrze, ale niebezpieczne jest miejsce połączenia tych elementów.

Pozdr.

PS.

Postaraj się aby ta część tynku była wykonana z wapnem (nie plastyfikatorem)

i nie zawierała dużo cementu