bladyy78 13.05.2007 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Mam do was pytanie jak macie u siebie zrobioną scianke kolankową na poddaszu czy jest otynkowana czy macie do ściany przymocowane plyty kartonowo gipsowe? Ja własnie robie na poddasz tynki cementowo wapienne i zastanawiam sie czy nie otynkowąć ścianki kolankowej. Jak bym dał płyty gk to troszke by to brzydko wygladało bo tynk cementowo wapienny rózni sie od gipsowego i by było widac róznice. Acha i jeszcze jedno czy po zastosowaniu siatki metalowej mozna obtynkowac murłate od środka? Czy z murłata nie bedzie sie nic działo jak bedzie otynkowana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 13.05.2007 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Ja mam otynkowaną kolankową (mam tynki gipsowe). Co do faktury - i tak będziesz miał GK na skosie/suficie poddasza i będzię się różnić od faktury tynku cw. Co do tynkowania murłaty nie rozumię jak i po co? Murłatę powinieneś mieć zabudowaną jakoś. Ja mam ytong 7,5cm przed murłata i on się pięknie zlicował ze scianką kolankową. Murłata jako fragment więźby będzie caly czas pracowac i tynk będzie pękał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 13.05.2007 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Murłate mam zlicowana od środka ze sciana wiec nie dam rady jej obmurować.I dlatego myślalem zeby dac na murłate siatke metalową i dopiera to otynkować zeby nie bylo pęknieć, ale boje sie czy po takim otynkowaniu murlata nie zacznie gnić i niewiem czy wogóle bez szkody dla drewna mozna je tynkować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petr_151 18.05.2007 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 To w tym wypadku chyba lepiej na scianke kolankowa polozyc plyte gipsowa a reszte scian zaciagniesz sobie gladzia gipsowa i nie bedzie sie roznic od mijesc gdzie bedzie plyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 18.05.2007 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Apropos murłaty. Nie wiem, jak się to rozwiązanie szczegółowo wykonuje, ale mój tynkarz, który będzie mi to robił za ok miesiąc mówił, że są skuteczne patenty, żeby tynk z kolankowej ciągnąć na murłatę. Sciana ponoć wychodzi perfekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 18.05.2007 14:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Wczoraj kupiłem satke metalową dziś ją przymocuje do murłaty i potem to otynkuje mam nadzieje ze satka kutecznie zabezpieczy tynk przed pękaniem. Póżniej po polozeniu płyt gipsowych na skosy murłata bedzie do połowy przykryta wiec nawet jak pojawia sie jakieś peknięcia to beda łatwe do napraienia lub zamaskowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 18.05.2007 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Ja tez mam murłate zlicowana ze ściana od środka i mysle, że też ją otynkuje na siatce, chyba że ktos tu cos innego wymysli. Nie podoba mi sie pomysł płyt na ściane kolankową.Zastanawiam nad polożeniem białej boazerii - drewnianej lub innej (? z czego ?) na skosy i sufit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 18.05.2007 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Wczoraj kupiłem satke metalową dziś ją przymocuje do murłaty i potem to otynkuje mam nadzieje ze satka kutecznie zabezpieczy tynk przed pękaniem. Póżniej po polozeniu płyt gipsowych na skosy murłata bedzie do połowy przykryta wiec nawet jak pojawia sie jakieś peknięcia to beda łatwe do napraienia lub zamaskowania. Jak już zdecydowałeś się tynkować, to tę siatkę wypuść na ścianę, a nawet w miejscu połączenia murłaty ze ścianą zastosuj dwie warstwy. Tynk na murłacie przy zbrojeniu siatką stalową może zachowywać się bardzo dobrze, ale niebezpieczne jest miejsce połączenia tych elementów. Pozdr. PS. Postaraj się aby ta część tynku była wykonana z wapnem (nie plastyfikatorem) i nie zawierała dużo cementu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts