Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

poradźcie na temat budowy z cegły z rozbiórki....

Recommended Posts

Witam!

Planuję budowę (mały dom parterowy, pow. użytkowa ok 100m2)i myślę nad wykorzystaniem cegły z rozbiórki. Pojawiła mi się okazja zdobycia cegły z poniemieckich zabudowań we Wrocławiu.

Proszę o opinie na ten temat,czy to dobry pomysł? czy taki materiał jest dobry? czy gra warta świeczki, itp...???

Pozdrawiam

PASS

Jeśli jesteś w stanie sprawdzić rzeczywiste pochodzenie tych cegieł to nie powinno być problemów. Jeśli jednak nie znasz historii tych cegieł, to zalecam pobranie próbek i przekazanie mykologowi do analizy, gdyż mogą to być również cegły z piwnic, a tych nie powinno się już więcej używać do stawiania ścian własnego domu.

O ile pamiętam, we Wrocławiu zalało duży obszar śródmieścia i kilka starych kamienic zostało rozebranych.

.

Pół Rembertowa (obecnie dzielnica Warszawy) zbudowano po wojnie z cegieł odzyskanych z gruzu Warszawy. Budowali te chałupki wozacy, którzy końmi wywozili gruz z Warszawy. Budowali bardzo małe domki, bo w ogóle nie można było budować w okolicy bazy wojskowej.

Te domki teraz już straszą, ale nadal stoją...

Ale pomyśl sobie, zdobywasz się na ogromny wysiłek budowy domu i do tak ważnego elementu jakim są ściany chcesz użyć wybrakowany materiał, sic! To już lepiej wykańczać dom przez x czasu najtańszymi materiałami wykończeniowymi, wstawić tanie okna, ale nie oszczędzać na elemencie domu, którego już nie wymienisz!!!

Generalnie nie mam nic do cegły z rozbiórki, ale koszt materiału na ściany to wg mnie około 5% koszów budowy całego domu, więc oszczędność jest mizerna.

Czy nie lepiej odżałować jednak te 10-13 tys. (pewnie tyle by kosztował materiał na dom który planujesz) i kupić choćby ceramikę lub beton komórkowy, albo keramzyt?