kakusek 13.05.2007 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Witam Ostatnio wpadl mi w oko ten domek http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=139&sid=5 Wiem ze nie bedzie on tani ale prawdopodobnie bede meic dzialke z wjazdem od poludnia wiec idealnie by pasowal Podobaja mi sie domki w stylu WierzbaII ,Melodia,Natalia...dlatego Lawenda tez zwrocila moja uwage. Prosze osoby bardzij doswiadczone o uwagi na temat tego projektu-co mozna tam jeszcze udoskonalic,na czym ewentualnie zaoszczedzic? Myslalam o zmianie okna frontowego na okno bez łuku(tansze i mozna zamontowac rolety) oraz likwidacji "północnej" lukarny. W srodku powiekszylabym kuchnie kosztem jednej lazienki i probowala wygospodarowac jakas wneke w przedsionku na szafe (tylko nie wiem czy sie uda) oraz z pokoju na koncu ( tego z lazienka) zrobic 2 pokoje(sypialnie plus gabinet na kompa).Łazienke na dole umiescilabym wtedy w pokoju za garazem. Co myslicie o tych zmianach?Prosze o podpowiedz jak sensownie zorganizowac gore aby wyszly 3 ladne sypialnie plus ewentualnie nad garazem pokoj zabaw dal dzieci? Czekam na Wasze opinie A moze juz ktos zaczal budowac ten domek i ma aktualna wycene. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 20.07.2007 22:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Odswiezam temat Moze jednak KTOS sie wypowie lub sa juz osoby na forum budujace wlasnie ten domek??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
haniairafal 22.07.2007 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 Witaj, Nie wiem dokladnie co Cie interesuje, w kazdym razie z żoną przymierzamy się do Lawendy i juz troszke o niej wiemy. Udalo mi sie wejsc w kontakt z panem, ktory buduje pod Wroclawiem dom wg tego projektu i dzisiaj pobiegalismy bo jego budowie, ma juz calkiem sporo - dol, gora no i stawia sie mu wiezba dachowa. W kazdym razie widac juz pomieszczenia, taras, garaz, itd. Ogolnie rzecz biorac projekt jest dobry, nas urzekla bardzo dobra funkcja dołu. Wszystko jakies takie proste i przemyslane, a - co tez cieszy - nie az tak sztampowe jak z reguly w projektach typowych. Gora wg nas jest taka sobie, ale jest na to sposob, o tym dalej. Pan ktory zaprosil nas do siebie na budowe ma powiekszony salon oraz garaz - przesunieta zewnetrzna sciana nosna. Bez tego salon w lawendzie jest niestety mowiac oglednie niewielki. Kolejna istotna poprawka to podniesienie sciany kolankowej o 2 poromury czyli 44cm - w oryginale sciany kolankowej praktycznie nie ma i pokoje u gory sa bardzo niepraktyczne Po podniesieniu jest ok, widzialem, chodzilem, sprawdzalem. Kolejnym zyskiem z tego podniesienia jest powstanie ze strychu nad garazem super ekstra pokoju ~ 30m2. W oryginale jest do niego dostep tylko z garazu bo jest to w zamierzeniu przestrzen typu "graciarnia". Wg mnie szkoda twgo marnowac bo naprawde wychodzi piekny, bardzo duzy i ustawny pokoj. My z malzonka planujemy zrobic do niego dostep z holu na pietrze oraz zostawic tez to wejscie z garazu tylko odgrodzic je scianka dzialowa, zeby tego garazu tam nie bylo widac i dzieki temu uzyskamy biuro 30m z osobnym wejsciem - to bedzie biuro/pracownia naszej przyszlej firmy. Po podniesieniu kolankowej rowniez przestrzen, ktora jest oznaczona w rzucie jako "ewentualny stryszek" zyskuje nową jakosc - to kolejny duzy pokoj Trzeba pamietac, ze zmiany te prowadza do zwiekszenia powierzchni uzytkowej do ok. 200m (wg moich zgrubnych rachunkow). Nam akurat nie zalezy na tak duzej powierzchni, wiec chcemy zrezygnowac z czesci domu, ktora jest na koncu korytarza, tj pokoj 18,2m2 + lazienka 7.0m2 i z tego co jest nad tym - tego wlasnie stryszku. Zrobi sie wtedy znowu jak w oryginale - ok 160m2 tylko ze z wiekszym salonem i bardziej funkcjonalnymi pomieszczeniami na poddaszu. Ciekawostka jest, ze pani architekt sama na to wpadla i przygotowuje wersje lawendy okrojona o te pomieszczenia - podobno jest duzo wieksze zainteresowanie domami 140 niz 160m, wiec pozostanie we wlasnym zaktresie przerobic salon i kolankowa. Slyszalem, ze po podniesieniu kolankowej, zeby dom nie stracil charakteru, mozna wydluzyc krokwie - optycznie wszystko pozostanie na swoim miejscu. Odnosnie tego co pisales - prawdopodobnie tez bedziemy rezygnowac z tego łukowatego okna w salonie - wlasnie ze wzgledu na rolety, choc z bolem serca - boje sie ze domek troche straci klimatu. W razie pytan zaproaszam tutaj i na priva, pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 22.07.2007 22:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 Hej Rafal Strasznie sie ciesze ze wkoncu znalazlam na tym forum osoby ktore tez interesuje dom Lawenda Jezeli mam dobre przeczucia to byliscie na budowie u p.Pawła?Mam tez od niego kilka info na temat domku i najbardziej martwila mnie ta nieszczesna gora-podobno jak dla krasnoludkow Z tego co pamietam mowil ze chyba nie za bardzo da sie wydluzyc krokwie (jezeli chcialbu sie podniesc scianke kolankowa) bo z przodu domu krokwie by sie stykaly i nad wejsciem tworzylaby sie jakby rynienka-ale mam nadzieje ze sie myle.Ja biore jeszcze pod uwage projekt Melodia z krajobrazow i ewntualnie Natalie z mgprojekt ale skoro pracownia horyzontu przygotowywuje juz okrojona wersje Lawendy-jestem cala happy-boje sie czy pierwsza wersja zmiesci mi sie na dzialce-tzn prawie nic nie zostaloby ogrodu.Napiszcie jaka macie dzialke?Ja prawdopodobnie bede miec dzialke z wjazdem od zachodu.Taras wychodzilby na poludniowy -wschód. Dół w Lawendzie rzeczywiscie jest bardzo fukcjonalny a na gorze potrzebuje wykombinowac 3 w miare przestrzenne sypialnie.Myslalam o zlikwidowaniu zewnetrznego kominka i poszerzeniu lukarny(u mnie od strony poludniowej) tak aby byla na "srodku"dachu.Na pewno zwiekszyloby to powierzchnie u gory. Tylnej i przodniej lukarny raczej nie da sie "ruszyc"gdyz prawdopodobnie wierzba na to nie pozwoli. Z tego co sie dopatrzylam wydaje mi sie ze scianka w kuchni jest dziwnie zaprojektowana(zbyt blisko okna) i bedzie problem z powieszeniem tam szafek wiszacych.Nie moge otworzyc pliku szczegolowego z wymiarami wiec moge sie mylic. Zalezy mi rowniez na wygospodarowaniu pomieszczenia gospodarczego zaraz za kuchnia (marzeniem by bylo wyjscie z niego na zewnatrz) gdyz mieszkam teraz w takim domu i uwazam ze takie pomieszczenie gdzie moze byc pralka .zeliwny zlewozmywak na plukanie brudnych szmat.mycie butow .trzymanie odkurzacza itd jest bardzo przydatne Oshin zamiescila fotki ze swojej budowy i wlasnie ona ma okno proste (zamiast luku) i mysle ze nie wyglada to zle -tylko nie wiem co zamierza zrobic z tym okraglym okienkiem nad nim..... Pozdrawiam i mam nadzieje ze bedziemy w kontakcie Moze jeszcze Ktos przylaczy sie do dyskusjii.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
haniairafal 23.07.2007 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 Ja biore jeszcze pod uwage projekt Melodia z krajobrazow i ewntualnie Natalie z mgprojekt ale skoro pracownia horyzontu przygotowywuje juz okrojona wersje Lawendy-jestem cala happy-boje sie czy pierwsza wersja zmiesci mi sie na dzialce-tzn prawie nic nie zostaloby ogrodu.Napiszcie jaka macie dzialke?Ja prawdopodobnie bede miec dzialke z wjazdem od zachodu.Taras wychodzilby na poludniowy -wschód. My juz sie w Lawendzie zakochalismy i raczej katastrofa by bylo gdybysmy musieli zrezygnowac na rzecz czegos innego. Nasza dzialka to 850m2, niezbyt wielka, ale co zrobic. Wjazd mamy wlasnie od zachodu wiec naturalnie bedziemy brac odbicie lustrzane i taras wlasnie pd-wsch. Dół w Lawendzie rzeczywiscie jest bardzo fukcjonalny a na gorze potrzebuje wykombinowac 3 w miare przestrzenne sypialnie.Myslalam o zlikwidowaniu zewnetrznego kominka i poszerzeniu lukarny(u mnie od strony poludniowej) tak aby byla na "srodku"dachu.Na pewno zwiekszyloby to powierzchnie u gory. Tylnej i przodniej lukarny raczej nie da sie "ruszyc"gdyz prawdopodobnie wierzba na to nie pozwoli. Nam sie wydaje, ze gora po podniesieniu kolankowej jest bardziej niz ok, ale dobrze by bylo jeszcze do p. Pawla pojechac jak juz bedzie mial chociaz ofoliowany dach - bedzie wtedy lepiej widac rzeczywiste pomieszczenia. Z tego co sie dopatrzylam wydaje mi sie ze scianka w kuchni jest dziwnie zaprojektowana(zbyt blisko okna) i bedzie problem z powieszeniem tam szafek wiszacych.Nie moge otworzyc pliku szczegolowego z wymiarami wiec moge sie mylic. Zalezy mi rowniez na wygospodarowaniu pomieszczenia gospodarczego zaraz za kuchnia (marzeniem by bylo wyjscie z niego na zewnatrz) gdyz mieszkam teraz w takim domu i uwazam ze takie pomieszczenie gdzie moze byc pralka .zeliwny zlewozmywak na plukanie brudnych szmat.mycie butow .trzymanie odkurzacza itd jest bardzo przydatne A to pomieszczenie przy garazu 5m2 (pralnia, co) to nie spelnia takiej wlasnie roli? Oshin zamiescila fotki ze swojej budowy i wlasnie ona ma okno proste (zamiast luku) i mysle ze nie wyglada to zle -tylko nie wiem co zamierza zrobic z tym okraglym okienkiem nad nim..... Pozdrawiam i mam nadzieje ze bedziemy w kontakcie Moze jeszcze Ktos przylaczy sie do dyskusjii.... No wlasnie, bo wydaje mi sie, ze jak sie wywali ten łuczek, to to okragle okno przestaje pasowac, ale moze marudze. A jak mozna zobaczyc fotki albo budowę Oshin? pozdrowka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 23.07.2007 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 Na stronie horyzontu masz zakładke ZDJECIA Z REALIZACJI i wlasnie tam sa zamieszczone fotki domku oshin-niestety jedynie ta inwestorka tam je dodala.Jest tez druga zakladka KLUB HORYZONTU-FORUM i tam jest juz kilka osob napalonych na ten projekt jak my -niektorzy maja tez fajne pomysly na zmiany. Jezeli chodzi o okragle okienko to mysle ze jezeli na dole okno zaokraglone zmienic na proste to nad nim powinno pasowac okno pologragle. Ja jeszcze mam problem z kotlownia gdyz nie mam gazu wiec kotlownia powinna byc spora -magazyn na paliwo stale itd i mysle z powiekszenieu tego pomieszczenia gospodarczego o dalsza czesc garazu ewentualnie podpiwniczeniu czesci garazowej-wlasnie na te cele wiec jak widzisz u mnie to pomieszczenie nie moglo by byc pralnia-zreszta wolalabym mic je troche dalej od garazu w obawie przed przedostawaniem sie tam nieciekawych zapachow samochodowych Wiesz kiedy pojawi sie Lawenda II?i czy moze w tej drugiej wersji nie poprawia od razu gory tzn nie dodadza tam scianki kolankowej? Pozdrawiam i milych snow o zapachu Lawendy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
haniairafal 23.07.2007 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 Daj jakis namiar na siebie to podesle Ci na priva materialy dot. lawendy II - wlasnie je wydębiłem. Oficjalnie projekt bedzie skonczony za jakies 2 tygodnie bo czekaja na instalatora, update na stronie bedzie jeszcze pozniej, ale juz materialy pokazuja. Niestety kolankowej jak nie bylo tak nie ma, ale dol sprytnie przycieli, dokladnie tak jak chciala moja Hania. pozdrowka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 23.07.2007 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 łoł to szybko-ja i tak najwczesniej w przyszlym roku bede cos dzialac-musze czekac na wejscie planu zagospodarowania Moj adres [email protected]-moze skoro nie skonczyli jeszcze ostatecznej wersjii warto ich pomeczyc i zaproponowac nasze zmiany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 27.07.2007 15:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 Dzieki za materialy ja jednak jezeli sie zdecyduje-tzn jezeli maz zaakceptuje projket wole wersje pierwsza Lawendy.Ten pokoj na koncu jest najwiekszy i mozna z niego zrobic 2 mniejsze pokoje i ma mozliwosc wyjscia bezposrednio na zewnatrz co mi tez pasuje gdybym tam miala gabinet lub pokoj zabaw dla dzieci. Ciagle jednak obawiam sie tej ciasnej gory O ile p.Pawel podniosl scianke kolankowa?Pisal o 30 cm ale nie wiem czy tyle wlasnie dolozyl?Wydluzal tez przy okazji krokwie? Bardzo podobaja mi sie domki z szerokim okapem-wrecz grzybki i nie chcialabym zeby Lawenda po podniesieniu wygladala jak w berecie Moze ktos z bardziej doswiadczonych budowlancow doradzi jak zrobic u gory 3 sypialnie po 13-15 metrow? plissssssssss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkwawa 07.08.2007 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Witam Razem z żona jestesmy zainteresowani projektem Lawenda. Niestety jestesmy na etapie zalatwiania formalnosci co zapewne jeszcze potrwa. Natomiast mam nadzieje ze w tym roku wyleje lawe , prosil bym osoby które buduja Lawende o kontakt i wskazowki szczegolnie licze na pomoc haniairafali informacje jakie zebraliscie o lawendzie . Wdzieczny bym byl rowniez za kontakt z Panem , ktory buduje pod Wroclawiem .Czekam na mailePozdrawiam Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
violka 08.08.2007 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Witam Razem z żona jestesmy zainteresowani projektem Lawenda. Niestety jestesmy na etapie zalatwiania formalnosci co zapewne jeszcze potrwa. Natomiast mam nadzieje ze w tym roku wyleje lawe , prosil bym osoby które buduja Lawende o kontakt i wskazowki szczegolnie licze na pomoc haniairafal i informacje jakie zebraliscie o lawendzie . Wdzieczny bym byl rowniez za kontakt z Panem , ktory buduje pod Wroclawiem .Czekam na maile Pozdrawiam Michal Witam, ja rowniez jestem bardzo zainteresowana tym projektem jak rowniez namiarami na Pana budujacego pod Wroclawiem (w celach budowlanych oczywiscie ). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
haniairafal 13.08.2007 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 No, decyzja podjeta, jednak budujemy wieksza Lawende. Zmiany wg pomyslu Pana Pawła + troche swoich. Rozmawialismy z architektem adaptujacym i wszystko nam zrobi, jeszcze tylko jedna wizyta u p. Pawła, ostatni rzut okiem na piekny domek, sprawdzenie czy nie przeoczylismy zadbnej zmiany i zamawiamy projekt. pozdrowka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
violka 13.08.2007 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 No, decyzja podjeta, jednak budujemy wieksza Lawende. Zmiany wg pomyslu Pana Pawła + troche swoich. Rozmawialismy z architektem adaptujacym i wszystko nam zrobi, jeszcze tylko jedna wizyta u p. Pawła, ostatni rzut okiem na piekny domek, sprawdzenie czy nie przeoczylismy zadbnej zmiany i zamawiamy projekt. pozdrowka! Dzien dobry , czy bylibyście tak mili i podali jakiś kontakt na osobę, która już buduje ten projekt? Moja siostra jest tym domem baaaardzo zainteresowana i chciałaby obejrzeć go przed zakupem projektu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
haniairafal 13.08.2007 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 Dzien dobry , czy bylibyście tak mili i podali jakiś kontakt na osobę, która już buduje ten projekt? Moja siostra jest tym domem baaaardzo zainteresowana i chciałaby obejrzeć go przed zakupem projektu. Pozdrawiam Namiary na priv pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 15.08.2007 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 Gratulacje Fajnie miec juz etap wyboru projektu za soba.Czytalam o kosztach wybudowania tego domku i skrzydla mi sie troche podciely ale jak tylko maz nie bedzie strasznie oponowal tez kupie wlasnie TEN projekt-jest po prostu sliczny.Mysle ze mozna nieco obnizyc koszt budowy rezygnujac z komina zewnetrznego,lukowatych okien oraz lukarn-jezeli oczywiscie autorka projektu na to sie zgodzi-mam taka nadzieje Ja mam wjazd na dzialke od strony zachodniej i wystarczy mi jedna lukarna po mojej stronie poludniowej a likwidujac komin zenetrzny jest wtedy mozliwosc zrobienia jej przynajmniej dwa razy szerszej i mogla by byc "oknem" w dwoch sasiednich pokojach Rafal wiesz mniej wiecej ile powierzchniowo wyjda pokoje po dodaniu do projektu scianki kolankowej?i czy automatycznie wydluzasz tez krokwie? Mam jeszcze przemyslenia odnosnie scianki w kuchni by ja maksymalnie przesunac w strone 3 okna zeby mozna bylo na tej scianie zawiesic szafki a z lazienki za nia chce zrobic sobie pralnie-bedzie tam blat ze zlewem roboczym a pod nim pralka itd-wejscie planuje przez kuchnie obok komina.Z pokoju za garazem mam zamiar zrobic lazienke-jest to strona polnocna a lazienka przy pokoju zostanie zlikwidowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola2007 20.09.2007 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Witajcie, Na Lawendę zacierpiałam kilka miesięcy temu - jednak pierwsza wersja dla nas za duża... Wczoraj zaglądnęłam na stronę pracowni - jest już Lawenda II. PIĘKNA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Myślę, że na 99% zdecydujemy się na ten projekt - dlatego cenne będa dla nas kolejne uwagi osób, które budują /zbudowały pierwszą wersję. I zdjęcia Ciekawi mnie jak wygląda dom po podniesieniu ścianki kolankowej - nam też zależy na funkcjonalnym poddaszu, a w II nie zostało to zmienione. Mam nadzieję, że lawendowy wątek odżyje pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwanski_andrzej 29.06.2008 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2008 Witam!szukam ludzi z okolic szczecina ktorzy budują lub wybudowali dom lawenda,dajcie znać ,pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anitka_radomianka 09.09.2008 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 witam, ja również będę budować Lawendę, w dziennikach budowy na forum jest w wyszukiwarce wpisując Lawenda znajdziecie kilka domków w trakcie budowy także Lawendy II . Tak przy okazji niech ktoś mi pomoże - chcę zlikwidować słup w salonie jakie są tego konsekwencje? czy wymaga to dużych zmian w projekcie?Startujemy z budową w tą jesień Mam nadzieję że się uda Pozdrawaim, Anita Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jus-tina 26.11.2008 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Bardzo proszę wszystkich Lawendziarzy o udzielenie jakiś uwag co do zmian jakie planuje wprowadzić w mojej Lawendzie. Czy wy wprowadzaliście jakieś?? I czy jesteście zadowoleni ze swoich zecyzji z perspektywy czasu ?? PARTERLawenda przed zmianami (tak jak w projekcie)http://images33.fotosik.pl/412/39b92ebcc7b734e0med.jpg Lawenda po moich zmianach:http://images28.fotosik.pl/299/86c73e57ec4d92c3med.jpg PODDASZE...Przed zmianamihttp://images30.fotosik.pl/299/8026a076ea1a230dmed.jpg ...po zmianach:http://images44.fotosik.pl/34/89dc01cb62634298med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BEWA 30.08.2009 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 Bardzo prosze o informacje, czy ktoś zbudował Lawendę i jaki jest rzeczywisty koszt budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts