Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 86
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Plamy na głowie+pozioma źrenica=gniewosz

Na którym zdjęciu zauważyłeś pozioma źrenicę?

Gniewosz ma okrągłą a plamy na głowie miewa również żmija...

http://forum.przyroda.org/files/gniewosz.jpg

http://marukas.host.sk/varliu%20foto/vipera%20berus%20male.jpg

Że z polskich węży wyłącznie żmija ma pionową to wiem. Na zdjęciach wygląda to jak by była pozioma. Widocznie to tylko takie wybarwienie tęczówki. Cóż dałem plamę :oops:

Że „żmija” będąca przyczyną tego wątku wygląda łudząco podobnie to się zgodzę, ale skoro wypowiedział się herpetolog że to żmija to nie dyskutuje.

Nie herpetolog a zootechnik terrarysta o czym juz wspominałem

A wracając do tematu, Właśnie dlatego, że gniewosz jest wężem podobnym powiedziałem że na 90% to jest zmija. Na zdjęciu nie ma zblizenia główy a gada na zywo nie widziałem stąd daje 10 % ze to może byc gniewosz (bo zaskroniec i waż eskulapa z miejsca odpadają).

Gdy jednak nie ma całkowitej pewnosci co do nieszkodliwości gatunku lepiej zakladać wariant mniej korzystny to znaczy ze jest to żmija. A ze chodzi tutaj o nieproszonego lokatora domku to lepiejj jest zainteresować sie problemem.

Ponadto przeciw Gniewoszowi przemawia to, ze jest to gatunek w skali kraju niestety dosc nieliczny, polujący głownie na gady 9a tych w okolicy budynku raczej za duzo nie ma) i wwreszcie raczej nie słyszałem by gniewosza łatwo mozna było spotkać w poblizu obejsć ludzkich za to o zmijach słyszałem i to nie raz ;)

Sprawą zainteresował się dr. Piotr Zieliński który głownie zajmuje się gniewoszem w Polsce. dompodsosnami przyślij mi ale koniecznie na priv, jeśli oczywiście możesz, informacje gdzie jest ta stodoła. Chodzi o ustalenie, czy jest to znane badaczom siedlisko, czy tez nowe.

Sprawą zainteresował się dr. Piotr Zieliński który głownie zajmuje się gniewoszem w Polsce. dompodsosnami przyślij mi ale koniecznie na priv, jeśli oczywiście możesz, informacje gdzie jest ta stodoła. Chodzi o ustalenie, czy jest to znane badaczom siedlisko, czy tez nowe.

Informacje o stodole są na mojej stronce - przycisk pod postami...

Być moze dobrym rozwiazaniem byloby gdyby Dr Piotr od gniewoszy udal się na miejsce osobiscie i zweryfikowal z czym mamy do czynienia. O ile to gniewosz przeniesie go w bezpieczniejsze miejsce i bedzie mial potwierdzone kolejne stanowisko (lub za zgoda wlascicielii posesji zostawi , w końcu jest to jakas reklama). Jezeli żmija to odlowi i przeniesie do jakiegoś lasku. Gdyby nie on osobiście to moze którys ze studentów mógłby to zrobić.

Znajac realia gminy nie prędko się tym zajmą a z kolei w okolicach tej posesji ja nie mam znajomego terrarysty który mógłby przeniesc gadzinę.

Zdaję sobie sprawę bo siedzę w terrarystyce ładnych kilka lat..

Chodziło mi o reklamę dla przeciętnych zjadaczy chleba. o ile to jest gniewosz, to fakt ze na terenie spotykane są naprawde zagrozone gatunki krajowej fauny moze być dobra reklama walorów przyrodniczych terenu.

No więc wygląda, że to gniewosz... Wypowiedział się jeszcze jeden autorytet, niezależny od dr. Piotra Z. i prof. G. Też herpetolog. Twierdzi, że to na 100 % gniewosz, bo żmije mają wrębne łuski. Nie wiem, co to znaczy, ale ponoć oznacza, że jest to gniewosz. No to mam oryginalnego "kota" na moje myszy w stodole... :D Póki co, zostawimy go w spokoju, może jakoś nauczymy się żyć obok siebie. Ale nikomu nie pokażę jego norki! I żadnego łowcy do siebie nie wpuszczę. Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc! Airshow, Hania, Joasia, Grześ - DZIĘKUJĘ!!! Dzięki Wam zacznę sypiać spokojniej i dzięki Wam nie wpadłam w panikę, tylko czekałam spokojnie na rozwój sytuacji.I znowu wzrósł mój poziom wiary w ludzi. :D Ogłaszam KONIEC WĄTKU. Sprawa rozwiązała się szczęśliwie. Jak znajdę znowu coś nowego u siebie na łące albo w obejściu, to dam znać... 8) 8) 8)