DPS 14.05.2007 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Piękna żmijka!!! Też chcę taką! Dawno nie widziałem tak pięknego okazu.... Gdybym wiedziała jak, to wysłałabym Ci ją kurierem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 14.05.2007 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Które z poniższych zdjęć przedstawia żmiję? http://plazy_i_gady.webpark.pl/gniewoszp.jpghttp://users.skynet.be/wielewaal/images/JBU-Coronellaaustriaca.jpghttp://bioge.ubbcluj.ro/vivariu/img/coronella.jpghttp://www.sthlm-herp.net/galleri/galleri_800/hasselsnok2_800.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluszczyk 14.05.2007 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Ładne, ale chyba to nie są żmijki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 14.05.2007 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Plamy na głowie+pozioma źrenica=gniewosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzydlak 14.05.2007 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 '' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 14.05.2007 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Plamy na głowie+pozioma źrenica=gniewosz Na którym zdjęciu zauważyłeś pozioma źrenicę? Gniewosz ma okrągłą a plamy na głowie miewa również żmija... http://forum.przyroda.org/files/gniewosz.jpg http://marukas.host.sk/varliu%20foto/vipera%20berus%20male.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stalker Greg 14.05.2007 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Które z poniższych zdjęć przedstawia żmiję? A ja myślę, że na wszystkich fotkach są żmije. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 14.05.2007 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Plamy na głowie+pozioma źrenica=gniewosz Na którym zdjęciu zauważyłeś pozioma źrenicę? 1, 3 i 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 14.05.2007 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 No znawcy? Z pierwszych czterech na żadnej nie ma żmii Podobnie zdjęcia autorki wątku przez znajomych mi specjalistów zostały ocenione jako podobizny Gniewosza a nie żmii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 14.05.2007 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Plamy na głowie+pozioma źrenica=gniewosz Na którym zdjęciu zauważyłeś pozioma źrenicę? 1, 3 i 4 A to Ciekawe. Żaden polski wąż nie ma poziomej źrenicy. Co najwyżej okrągłą lub pionową przy czym pionową wyłącznie żmija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 15.05.2007 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Że z polskich węży wyłącznie żmija ma pionową to wiem. Na zdjęciach wygląda to jak by była pozioma. Widocznie to tylko takie wybarwienie tęczówki. Cóż dałem plamę Że „żmija” będąca przyczyną tego wątku wygląda łudząco podobnie to się zgodzę, ale skoro wypowiedział się herpetolog że to żmija to nie dyskutuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AIRSHOW 15.05.2007 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Nie herpetolog a zootechnik terrarysta o czym juz wspominałem A wracając do tematu, Właśnie dlatego, że gniewosz jest wężem podobnym powiedziałem że na 90% to jest zmija. Na zdjęciu nie ma zblizenia główy a gada na zywo nie widziałem stąd daje 10 % ze to może byc gniewosz (bo zaskroniec i waż eskulapa z miejsca odpadają). Gdy jednak nie ma całkowitej pewnosci co do nieszkodliwości gatunku lepiej zakladać wariant mniej korzystny to znaczy ze jest to żmija. A ze chodzi tutaj o nieproszonego lokatora domku to lepiejj jest zainteresować sie problemem. Ponadto przeciw Gniewoszowi przemawia to, ze jest to gatunek w skali kraju niestety dosc nieliczny, polujący głownie na gady 9a tych w okolicy budynku raczej za duzo nie ma) i wwreszcie raczej nie słyszałem by gniewosza łatwo mozna było spotkać w poblizu obejsć ludzkich za to o zmijach słyszałem i to nie raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 15.05.2007 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Podobnie zdjęcia autorki wątku przez znajomych mi specjalistów zostały ocenione jako podobizny Gniewosza a nie żmii. Skoro dwóch znawców ma przeciwne zdania ..... to znaczy że to ci Twoi mogą nie mieć racji. pewności dalej nie mamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 15.05.2007 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Sprawą zainteresował się dr. Piotr Zieliński który głownie zajmuje się gniewoszem w Polsce. dompodsosnami przyślij mi ale koniecznie na priv, jeśli oczywiście możesz, informacje gdzie jest ta stodoła. Chodzi o ustalenie, czy jest to znane badaczom siedlisko, czy tez nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 15.05.2007 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Sprawą zainteresował się dr. Piotr Zieliński który głownie zajmuje się gniewoszem w Polsce. dompodsosnami przyślij mi ale koniecznie na priv, jeśli oczywiście możesz, informacje gdzie jest ta stodoła. Chodzi o ustalenie, czy jest to znane badaczom siedlisko, czy tez nowe. Informacje o stodole są na mojej stronce - przycisk pod postami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AIRSHOW 15.05.2007 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Być moze dobrym rozwiazaniem byloby gdyby Dr Piotr od gniewoszy udal się na miejsce osobiscie i zweryfikowal z czym mamy do czynienia. O ile to gniewosz przeniesie go w bezpieczniejsze miejsce i bedzie mial potwierdzone kolejne stanowisko (lub za zgoda wlascicielii posesji zostawi , w końcu jest to jakas reklama). Jezeli żmija to odlowi i przeniesie do jakiegoś lasku. Gdyby nie on osobiście to moze którys ze studentów mógłby to zrobić. Znajac realia gminy nie prędko się tym zajmą a z kolei w okolicach tej posesji ja nie mam znajomego terrarysty który mógłby przeniesc gadzinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 15.05.2007 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 lub za zgoda wlascicielii posesji zostawi , w końcu jest to jakas reklama Żadna reklama. Siedliska tych zwierząt utrzymywane są raczej w tajemnicy. Niestety łowcy węzy są bezlitośni a ten wąż wyjątkowo u nas nieliczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AIRSHOW 15.05.2007 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Zdaję sobie sprawę bo siedzę w terrarystyce ładnych kilka lat.. Chodziło mi o reklamę dla przeciętnych zjadaczy chleba. o ile to jest gniewosz, to fakt ze na terenie spotykane są naprawde zagrozone gatunki krajowej fauny moze być dobra reklama walorów przyrodniczych terenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 15.05.2007 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 No więc wygląda, że to gniewosz... Wypowiedział się jeszcze jeden autorytet, niezależny od dr. Piotra Z. i prof. G. Też herpetolog. Twierdzi, że to na 100 % gniewosz, bo żmije mają wrębne łuski. Nie wiem, co to znaczy, ale ponoć oznacza, że jest to gniewosz. No to mam oryginalnego "kota" na moje myszy w stodole... Póki co, zostawimy go w spokoju, może jakoś nauczymy się żyć obok siebie. Ale nikomu nie pokażę jego norki! I żadnego łowcy do siebie nie wpuszczę. Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc! Airshow, Hania, Joasia, Grześ - DZIĘKUJĘ!!! Dzięki Wam zacznę sypiać spokojniej i dzięki Wam nie wpadłam w panikę, tylko czekałam spokojnie na rozwój sytuacji.I znowu wzrósł mój poziom wiary w ludzi. Ogłaszam KONIEC WĄTKU. Sprawa rozwiązała się szczęśliwie. Jak znajdę znowu coś nowego u siebie na łące albo w obejściu, to dam znać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 15.05.2007 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Ze swojej herpetologicznej pustynie ślę Ci pozdrowienia i wyrazy szczerej zazdrości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts