bluszczyk 30.05.2007 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Wprawdzie wątek oficjalnie zamknięty, ale muszę się pochwalić, że też mam swojego prywatnego gada. Taki sobie leżał na tarasie o poranku, pewnie jadowita bestia. http://free.polbox.pl/r/rsion/2.jpg http://free.polbox.pl/r/rsion/444.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 30.05.2007 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Domena eukariotyKrólestwo zwierzętaTyp strunowcePodtyp kręgowceGromada gadyRząd łuskonośneRodzina padalcowateRodzaj padalec http://pl.wikipedia.org/wiki/Padalec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 30.05.2007 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Najbardziej jadowita beznoga jaszczurka jaka widziałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluszczyk 30.05.2007 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Najbardziej jadowita beznoga jaszczurka jaka widziałam Na takiej betonowej płaskiej powierzchni jest kompletnie bezbronna, ale jak ją wpuściłem na moje skalniaki momentalnie się oddaliła. Padalce mają sztywne ciało w porównaniu do węży, które łatwiej poruszają się w takich warunkach. Ale mam menażerię na ogrodzie ......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 30.05.2007 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Ale mam menażerię na ogrodzie ......... ale Ci zazdroszczę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluszczyk 30.05.2007 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 [ ale Ci zazdroszczę... to jeszcze dodam kumaki, żaba trawowa, ropucha szara i zielona, łasiczka dwa młode zajączki, liska i takie tam inne gryzonie oraz robactwo. Z utęsknieniem czekam na jakiegoś węża ......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 10.06.2007 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 Plaga żmij w rejonie Babiej GóryPAP, lko2004-05-06, ostatnia aktualizacja 2004-05-06 13:31 W Beskidach pojawiły się żmije. Dyżurny ratownik grupy beskidzkiej GOPR Ryszard Kurowski powiedział w czwartek, że "można je już zauważyć", ale szczęśliwie nie odnotowano przypadków pokąsania turystów. Jadowite węże pojawiły się na beskidzkich szlakach turystycznych. - Sam widziałem już dwie żmije. Nie wiemy jak się to dzieje, ale z roku na rok jest ich więcej - powiedział Kurowski. Żmije zauważył w swoim ogrodzie także mieszkaniec Jaworza pod Bielskiem-Białą. Zdaniem ratowników GOPR, aby uniknąć ukąszenia żmii przede wszystkim należy zwracać uwagę na drogę. Żmije kąsają jedynie, gdy czują zagrożenie. Warto mieć również solidne, wysokie obuwie do chodzenia po górach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 10.06.2007 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 Warto mieć również solidne, wysokie obuwie do chodzenia po górach. I rękawice, tam gdzie do wspinania używa się rąk. Dlaczego jest ich coraz więcej? Może ludzie się ucywilizowali i rzadziej je zabijają? Może rozwijające sie osiedla ludzkie spychają je na coraz mniejszy teren? A może cieplejsze lata sprzyjają rozmnażaniu. A może wszystko po trochu. Najgorsze w tym wszystkim, ze pismaki nie mając pod ręką innej sensacji, robią aferę z tego z czego należy się cieszyć. Z nudów sieją w ludziach strach, a ludzie pewnie niedługo znów zaczną na własną rękę regulować populacje. Bo skoro plaga... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 10.06.2007 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 Na mojej ulubionej Babiej??? To ja w Bieszczady nie jeżdżę ze strachu przed gadziną, a tu one mnie wyganiają z Beskidów? Wiem, że to bez sensu, ale jakoś nie potrafię sprowadzić strachu przed żmijami do granic rozsądku. Żab, pająków, niejadowitych węży, dżdżownic, myszy się nie boję, ale żmij tak i nic tego nie zmieni. Przyjęłam zasadę - gdzie one są, tam mnie nie ma. Dobrze, że Babiej w tym roku nie miałam w planach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 10.06.2007 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 Najgorsze w tym wszystkim, ze pismaki nie mając pod ręką innej sensacji, robią aferę z tego z czego należy się cieszyć. Z nudów sieją w ludziach strach, a ludzie pewnie niedługo znów zaczną na własną rękę regulować populacje. Bo skoro plaga... To nie do końca tak, wierz mi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 10.06.2007 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 Na mojej ulubionej Babiej??? To ja w Bieszczady nie jeżdżę ze strachu przed gadziną, a tu one mnie wyganiają z Beskidów? hej to był artykuł napisany 3 lata temu Plaga żmij w rejonie Babiej Góry PAP, lko 2004-05-06, ostatnia aktualizacja 2004-05-06 13:31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 11.06.2007 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Hihihihi, własnie zaczęłam liczyć, czy przypadkiem trzy lata temu nie byliśmy na Babiej, ale wyszło mi, że nie. Zawsze, kiedy stwierdzam, że w Bieszczady nie chcę jeździć, mój małż odpowiada mi, że żmije są wszędzie. WIEM o tym. Nawet niedaleko Niepołomic je widziałam na Błocie. Moja noga więcej już tam nie postanie! A przecież tam ludzie mieszkają, żmije ich nie kąsają... Głupie to, ale silniejsze ode mnie. Pocieszam się, że przynajmniej nie narobiłabym takiego wrzasku, jak moja kumpela, której na lekcji przyrody wrzuciłam obiekt obserwacji za kołnierz. Obiektem była dżdżownica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 11.06.2007 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Najgorsze w tym wszystkim, ze pismaki nie mając pod ręką innej sensacji, robią aferę z tego z czego należy się cieszyć. Z nudów sieją w ludziach strach, a ludzie pewnie niedługo znów zaczną na własną rękę regulować populacje. Bo skoro plaga... To nie do końca tak, wierz mi. A jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 11.06.2007 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Myślę, że obie macie rację.Dla pismaków rzeczywiście jest to sensacja zapełniająca jakiś kawałek papieru.Dla mnie informacja, żeby pojechać gdzie indziej albo przynajmniej baaaardzo uważnie patrzyć pod nogi. Może po takiej notce ktoś inny nie powie dziecku: idź sobie pozbierać jagódki w tych krzaczkach. Może ktoś zrezygnuje z szukania ustronnego miejsca w kosówce (korzyść).Może wiele osób nie zejdzie ze szlaku ani na centymetr i będzie unikało skracania drogi (korzyść!)Inna sprawa, że wcześniej pewnie i tak żmije tam były, chociaż mniej, co nie zmienia faktu, że można było mieć pecha i nadepnąć którejś na odcisk. Tylko prawdopodobieństwo się zmienia. Żmijki zresztą zapewne raczej unikają zadeptanych szlaków.Pewnie niektórzy właściciele kwater w okolicy przestraszą się, że letnicy nie przyjadą.Ilu wyruszy na szlaki z maczetką lub szpadlem w celu "regulowania populacji"? Nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 11.06.2007 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 YoShi to dosyc zawiłe. Czasem ten kto pisze tekst nie wie, jak on będzie wyglądał w druku, bo po drodze jest kilku adiustujących. i OCZYWIśCIE KAżDY jakoś go podrasuje. W gruncie rzeczy tych co nie piszą, a decydują, tez na upartego można nazwac pismakami. I zgadnij które informacje czytane są w pierwszej kolejności? Te o zbiorach np. truskawek, modzie itp. czy sensacje? Czasem niektórzy zaczynają od sportu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 11.06.2007 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Na mojej ulubionej Babiej??? To ja w Bieszczady nie jeżdżę ze strachu przed gadziną, a tu one mnie wyganiają z Beskidów? hej to był artykuł napisany 3 lata temu Plaga żmij w rejonie Babiej Góry PAP, lko 2004-05-06, ostatnia aktualizacja 2004-05-06 13:31 http://images22.fotosik.pl/149/180e0690ab4c334b.jpg Nie patrz na stare znaczniki, tylko na aktualny serwis PAP. http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,4212180.html "Na beskidzkich szlakach trzeba uważać na żmije. Podczas wysokich temperatur i stosunkowo dużej wilgotności żmije wychodzą z kryjówek i wygrzewają się w słońcu. Dlatego ratownicy GOPR-u apelują do turystów, by zwracali uwagę na drogę" Dziś ta informacja jest w każdej, regionalnej gazecie, z dopiskiem, że żmija wlazła do plecaka gopr-owcowi. Ten ubrał plecaczek z "gościem" , ale koledzy zauważyli, że coś mu się tam ruso, po szybkiej akcji, wszyscy żywi, podążyli we własne strony. http://przewodnik.onet.pl/38,1596,1550230,news.html http://www.e-beskidy.com/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=127 Maj 21, 2007 - 12:22 Urodzaj na żmije W Beskidzie Żywieckim lęgną się żmije, a surowice przeciwjadowe są w Małopolsce towarem deficytowym - ostrzega "Dziennik Polski". http://wiadomosci.wp.pl/kat,17511,wid,8302966,prasaWiadomosc.html?ticaid=13e87 Więc jak widzisz, to uroda miejsc lęgowych, a nie sporadyczna klęska urodzaju I jeszcze...klęska kleszczy. Pomimo pryskania, psy po każdym spacerze mają po parę sztuk...a ja już 3 wyrwałam z siebie, tzn. odpępniłam Kleszczowatośc to tak popularne w górach, że lekarze od razu antybiotyki przepisują. No, przynajmniej moim 2 koleżankom z bąbolami-kleszczolami, zaserwowali... Góry to nie tylko ładne widoki, ale także realne zagrożenia, z których wiele osób nie zdaje sobie sprawy, idąc góry i lasy, w sandałkach i bluzeczkach. Pt, 2007-06-08 15:35 Uwaga na żmije w Beskidach Uwaga na żmije na beskidzkich szlakach. Korzystając z wysokich temperatur i stosunkowo dużej wilgotności, wychodzą one z kryjówek i wygrzewają się w słońcu. Ratownicy grupy beskidzkiej GOPR poinformowali, że ostatnio nie odnotowali przypadków pokąsania turystów. Lekarze z Żywca wspominają jednak, że zetknęli się w początkach maja z trzema przypadkami ukąszeń. Zaznaczyli, że zgromadzono odpowiednie zapasy surowicy. Mają ją wszystkie tamtejsze karetki pogotowia oraz szpital. Ratownicy GOPR apelują do turystów, by zwracali baczną uwagę na drogę. Żmije kąsają jedynie, gdy czują zagrożenie. Warto mieć solidne, wysokie obuwie do chodzenia po górach. Na świecie żyje około 190 gatunków żmij. W Polsce bytuje jedynie jadowita żmija zygzakowata, która może dorastać nawet do 90 centymetrów długości. Ulubionym środowiskiem żmii są polanki lub przecinki w podmokłych lasach, a także stosy kamieni na pograniczu pól i lasów w okolicach górzystych. http://www.rmf.fm/fakty/?from=rss&id=118740 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qozak 11.06.2007 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Chcesz żeby człowiek na zawał przed kompem umarł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 12.06.2007 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 No to najwyższy czas zaopatrzyć się w takie wędkarskie butki gumowe do pasa i można iść na jagody, grzyby, poziomki i inne takie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 12.06.2007 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 YoShi to dosyc zawiłe. Miłoby było, gdybyś uważniej czytała i pisała nicki rozmówców.. Czasem ten kto pisze tekst nie wie, jak on będzie wyglądał w druku, Skąd wiesz, że nie wiem jak to jest? A pismaki to dla mnie wszyscy, którzy mają wpływ na zawartość pisma... Poza tym nie oszukujmy się. Taki jest trend i jak się chce wierszówkę zgarnąć, to trzeba majtnąć 'sensacją'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 12.06.2007 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 YoShi to dosyc zawiłe. Miłoby było, gdybyś uważniej czytała i pisała nicki rozmówców.. Mea culpa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts