Barbossa 15.05.2007 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 yhy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniecha1 15.05.2007 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Mam piasek pylasty. Jest dość plastyczny. Geowłóknina oczywiście przerywa się tu i ówdzie ale generalnie spełnia swoją funkcję. My w grudniu przełożyliśmy naszą tłuczniową drogę w docelowe miejsce więc można było naocznie się przekonać po dwóch latach użytkowania drogi. Cenę sprawdź sobie sam, ale na pewno nie znajdziesz nic taniej. No, może płyty betonowe z demobilu. Aniu, a czy możesz coś więcej napisać o tej geowłókninie? Jakieś parametry wytrzymałościowe, jaka cena i czy kupowaliście ciętą czy całą w rolkach. Mamy około 80 metrów drogi pod górkę (ok. 3-5 m szerokości) i taką metodą właśnie chcielibyśmy ją wykonać. Podłożem u nas jest glina pylasta, więc żadne wysypywanie gruzem, który zaraz zniknie nie wchodzi w rachubę. Myślę, że na glinę damy parę cm piachu, na to geowłóknina, potem znowu parę cm piachu i niesort zagęszczony (granit albo gabro). Zaczynam się interesować zakupem geowłokniny, ale ceny nie powiem czasem mnie zabijają. Niektórzy oferują całe 100 m bele, bez pocięcia, a my tyle nie potrzebujemy. Tylko mam nadzieję, że ta droga parę lat nam posłuży. Trochę się zmartwiłam, że u was tylko dwa lata. Co prawda żaden ciężki sprzęt już jeździć u nas nie będzie, no oprócz fury z węglem (ekogroszek), ale za to pod stromą górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 15.05.2007 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Tylko mam nadzieję, że ta droga parę lat nam posłuży. Trochę się zmartwiłam, że u was tylko dwa lata. Źle mnie zrozumiałaś. Droga służyłaby znacznie dłużej, gdyby nie to, że już jej nie potrzebowaliśmy. Po prostu powstała nowa w innym miejscu. Geowłókninę kupowaliśmy poprzez PSB - Kenpol na ul. Bartyckiej. Sprzedali nam dokładnie tyle ile chcieliśmy. Co do cen i gramatury to nic nie pamiętam, ale przejrzyj stare wątki na forum np. ten: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=289221 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniecha1 15.05.2007 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Źle mnie zrozumiałaś. Droga służyłaby znacznie dłużej, gdyby nie to, że już jej nie potrzebowaliśmy. Po prostu powstała nowa w innym miejscu. A to już jakieś pocieszenie Geowłókninę kupowaliśmy poprzez PSB - Kenpol na ul. Bartyckiej. Sprzedali nam dokładnie tyle ile chcieliśmy. No tak Wa-wa, trochę za daleko dla mnie. Będę szukać dalej Co do cen i gramatury to nic nie pamiętam, ale przejrzyj stare wątki na forum np. ten: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=289221 Jeszce poszperam, dzięki serdeczne za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julka_jr 16.05.2007 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 ja mam drogę tak ok 20 - 25 metrów i wysypane koszmarne kamienie między nimi coś ala zagęstniaczani to ładne ani wygodne fakt, że jedyne co w tym dobre, to że droga mimo spadku dała mi w zimę gwarancję, że jakoś wyjeżdzałam z działkinie nawidzę tej drogi,nie da się chodzić w klapkach, butach na obcasie, suka ją omija, koty chodzą bardzo powoli, nawet się boją po niej biegać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniecha1 16.05.2007 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 ja mam drogę tak ok 20 - 25 metrów i wysypane koszmarne kamienie między nimi coś ala zagęstniacz ani to ładne ani wygodne fakt, że jedyne co w tym dobre, to że droga mimo spadku dała mi w zimę gwarancję, że jakoś wyjeżdzałam z działki nie nawidzę tej drogi,nie da się chodzić w klapkach, butach na obcasie, suka ją omija, koty chodzą bardzo powoli, nawet się boją po niej biegać Dlatego też myslę o ułożeniu dwóch śladów z takich betonowych płyt chodnikowych. Można będzie po tym chodzić (nawet w szpilkach, chociaż ja nie używam) i jakby co wózkiem wjechać. Zobaczymy jak to wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 16.05.2007 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 ja mam drogę tak ok 20 - 25 metrów i wysypane koszmarne kamienie między nimi coś ala zagęstniacz ani to ładne ani wygodne fakt, że jedyne co w tym dobre, to że droga mimo spadku dała mi w zimę gwarancję, że jakoś wyjeżdzałam z działki nie nawidzę tej drogi,nie da się chodzić w klapkach, butach na obcasie, suka ją omija, koty chodzą bardzo powoli, nawet się boją po niej biegać Jezeli mogę doradzic: wszystkie lużne kamienie trzeba pozbierać, te pozostałe, które za bardzo wystają ponad powierzchnię, trzeba wbić głebiej albo skuć młotkiem i przecinakiem. Jeżeli zajdzie potrzeba, całość po tych zabiegach wysypać drobnym zwirem zmieszanym z jakimś lepiszczem. Pozostanie jeszcze polubić tę drogę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniecha1 16.05.2007 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 hes wszystko fajnie, ale ja np. mam stromy podjazd pod górkę i te wystające kamyczki czasami mogłyby pomóc w zimie. Oczywiście same kamienie nie wchodzą w grę z powodów wyżej opisanych.Dlatego też myślę o zakupie niesortu 0-64 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 16.05.2007 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Najgorsze są te kamienie lużne, nie ma z nich pożytku, moznana nich skręcić nogę, ciągle sie turlają, Ja przy swoim domu od czasu do czasu zbieram nawet te drobne.Wystające, stałe, nie za ostre i nie za wysokie mogą oczywisciezostać, chociaż inaczej powinna wyglądać droga dla samochodów,a inaczej do chodzenia np. ścieżka ogrodowa. Gdzieś już tu na forum pisałem, jak utwardzam ścieżki zamiast kostkiczy betonu - mieszam mianowicie żwir. piasek i przesianą suchą glinęw odpowiednich proporcjach i czymś takim, na sucho wysypujęteren. Wczesniej, oczywiście, jeżeli trzeba, wysypuję kamienie. Po jakimś czasie wszystko pięknie się ustala- przy chodzeniu,jeżdżeniu, opadach deszczu. Nawet mrożna zima nie robi szkód.Cała rzecz w tych proporcjach, niestety ustalanych tylko metodą prób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julka_jr 16.05.2007 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 no tak większe zberamy przydały się na fundamenciki do skarp przy domu ale droga to nic, mój maż zaeksperymentował i ściekę mamy z kamieni rzecznych a w nich się grzęźnie pies nie wchodzi tylko przeskakuje ach mam nadzieję na zmianę diękuję za odzew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomas_25 17.05.2007 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Może zastanowisz sie nad KRATKĄ TRAWNIKOWĄ!!! wytrzymałość na m2 do 300 ton, i samemu można położyć prostota i masz zachowany teren zielony a poza tym każde auto wjedzie wymiary są duże 4 szt na metr2. POSIADAM MATERIAŁY O TYM PRODUKCIE mogę wysłać na maila w postaci pdf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomas_25 17.05.2007 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Może zastanowisz sie nad KRATKĄ TRAWNIKOWĄ!!! wytrzymałość na m2 do 300 ton, i samemu można położyć prostota i masz zachowany teren zielony a poza tym każde auto wjedzie wymiary są duże 4 szt na metr2. POSIADAM MATERIAŁY O TYM PRODUKCIE mogę wysłać na maila w postaci pdf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomas_25 17.05.2007 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Może zastanowisz sie nad KRATKĄ TRAWNIKOWĄ!!! wytrzymałość na m2 do 300 ton, i samemu można położyć prostota i masz zachowany teren zielony a poza tym każde auto wjedzie wymiary są duże 4 szt na metr2. POSIADAM MATERIAŁY O TYM PRODUKCIE mogę wysłać na maila w postaci pdf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomas_25 17.05.2007 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Może zastanowisz sie nad KRATKĄ TRAWNIKOWĄ!!! wytrzymałość na m2 do 300 ton, i samemu można położyć prostota i masz zachowany teren zielony a poza tym każde auto wjedzie wymiary są duże 4 szt na metr2. POSIADAM MATERIAŁY O TYM PRODUKCIE mogę wysłać na maila w postaci pdf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts