Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co zamiast kostki?

Recommended Posts

Mam piasek pylasty. Jest dość plastyczny.

Geowłóknina oczywiście przerywa się tu i ówdzie ale generalnie spełnia swoją funkcję. My w grudniu przełożyliśmy naszą tłuczniową drogę w docelowe miejsce więc można było naocznie się przekonać po dwóch latach użytkowania drogi.

Cenę sprawdź sobie sam, ale na pewno nie znajdziesz nic taniej. No, może płyty betonowe z demobilu.

Aniu, a czy możesz coś więcej napisać o tej geowłókninie? Jakieś parametry wytrzymałościowe, jaka cena i czy kupowaliście ciętą czy całą w rolkach.

Mamy około 80 metrów drogi pod górkę (ok. 3-5 m szerokości) i taką metodą właśnie chcielibyśmy ją wykonać. Podłożem u nas jest glina pylasta, więc żadne wysypywanie gruzem, który zaraz zniknie nie wchodzi w rachubę.

Myślę, że na glinę damy parę cm piachu, na to geowłóknina, potem znowu parę cm piachu i niesort zagęszczony (granit albo gabro).

Zaczynam się interesować zakupem geowłokniny, ale ceny nie powiem czasem mnie zabijają. Niektórzy oferują całe 100 m bele, bez pocięcia, a my tyle nie potrzebujemy.

Tylko mam nadzieję, że ta droga parę lat nam posłuży. Trochę się zmartwiłam, że u was tylko dwa lata.

Co prawda żaden ciężki sprzęt już jeździć u nas nie będzie, no oprócz fury z węglem (ekogroszek), ale za to pod stromą górę. :-?

Tylko mam nadzieję, że ta droga parę lat nam posłuży. Trochę się zmartwiłam, że u was tylko dwa lata.

Źle mnie zrozumiałaś. Droga służyłaby znacznie dłużej, gdyby nie to, że już jej nie potrzebowaliśmy. Po prostu powstała nowa w innym miejscu. :D

Geowłókninę kupowaliśmy poprzez PSB - Kenpol na ul. Bartyckiej. Sprzedali nam dokładnie tyle ile chcieliśmy.

Co do cen i gramatury to nic nie pamiętam, ale przejrzyj stare wątki na forum np. ten:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=289221

Źle mnie zrozumiałaś. Droga służyłaby znacznie dłużej, gdyby nie to, że już jej nie potrzebowaliśmy. Po prostu powstała nowa w innym miejscu. :D

A to już jakieś pocieszenie

Geowłókninę kupowaliśmy poprzez PSB - Kenpol na ul. Bartyckiej. Sprzedali nam dokładnie tyle ile chcieliśmy.

No tak Wa-wa, trochę za daleko dla mnie. Będę szukać dalej

Co do cen i gramatury to nic nie pamiętam, ale przejrzyj stare wątki na forum np. ten:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=289221

Jeszce poszperam, dzięki serdeczne za info. :D

ja mam drogę tak ok 20 - 25 metrów i wysypane koszmarne kamienie

między nimi coś ala zagęstniacz

ani to ładne ani wygodne fakt, że jedyne co w tym dobre, to że droga mimo spadku dała mi w zimę gwarancję, że jakoś wyjeżdzałam z działki

nie nawidzę tej drogi,nie da się chodzić w klapkach, butach na obcasie, suka ją omija, koty chodzą bardzo powoli, nawet się boją po niej biegać

ani to ładne ani wygodne fakt, że jedyne co w tym dobre, to że droga mimo spadku dała mi w zimę gwarancję, że jakoś wyjeżdzałam z działki

nie nawidzę tej drogi,nie da się chodzić w klapkach, butach na obcasie, suka ją omija, koty chodzą bardzo powoli, nawet się boją po niej biegać

Dlatego też myslę o ułożeniu dwóch śladów z takich betonowych płyt chodnikowych. Można będzie po tym chodzić (nawet w szpilkach, chociaż ja nie używam) i jakby co wózkiem wjechać.

Zobaczymy jak to wyjdzie. :-?

Jezeli mogę doradzic: wszystkie lużne kamienie trzeba pozbierać,

te pozostałe, które za bardzo wystają ponad powierzchnię, trzeba

wbić głebiej albo skuć młotkiem i przecinakiem. Jeżeli zajdzie potrzeba,

całość po tych zabiegach wysypać drobnym zwirem zmieszanym z

jakimś lepiszczem. Pozostanie jeszcze polubić tę drogę...

Najgorsze są te kamienie lużne, nie ma z nich pożytku, mozna

na nich skręcić nogę, ciągle sie turlają, Ja przy swoim domu od

czasu do czasu zbieram nawet te drobne.

Wystające, stałe, nie za ostre i nie za wysokie mogą oczywiscie

zostać, chociaż inaczej powinna wyglądać droga dla samochodów,

a inaczej do chodzenia np. ścieżka ogrodowa.

Gdzieś już tu na forum pisałem, jak utwardzam ścieżki zamiast kostki

czy betonu - mieszam mianowicie żwir. piasek i przesianą suchą glinę

w odpowiednich proporcjach i czymś takim, na sucho wysypuję

teren. Wczesniej, oczywiście, jeżeli trzeba, wysypuję kamienie.

Po jakimś czasie wszystko pięknie się ustala- przy chodzeniu,

jeżdżeniu, opadach deszczu. Nawet mrożna zima nie robi szkód.

Cała rzecz w tych proporcjach, niestety ustalanych tylko metodą prób.

Może zastanowisz sie nad KRATKĄ TRAWNIKOWĄ!!! wytrzymałość na m2 do 300 ton, i samemu można położyć prostota i masz zachowany teren zielony a poza tym każde auto wjedzie wymiary są duże 4 szt na metr2.

POSIADAM MATERIAŁY O TYM PRODUKCIE mogę wysłać na maila w postaci pdf.

Może zastanowisz sie nad KRATKĄ TRAWNIKOWĄ!!! wytrzymałość na m2 do 300 ton, i samemu można położyć prostota i masz zachowany teren zielony a poza tym każde auto wjedzie wymiary są duże 4 szt na metr2.

POSIADAM MATERIAŁY O TYM PRODUKCIE mogę wysłać na maila w postaci pdf. :roll: