Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt TOSKANIA pracownia KRAJOBRAZY

Recommended Posts

Wita Was jeszcze jeden entuzjasta Toscanii G2. No, może zostałem lekko przymuszony do entuzjazmu kompletnym brakiem sensownych projektów (wśród kilkuset obejrzanych). Nasi architekci... cóż, to osobny temat.

Projekt, który kupiłem jest niechlujny, pełen braków i prezentuje poziom technologiczny godny budowy wigwamu a nie energooszczędnego domu z XXIw. Nie ma tam podstawych obliczeń i informacji dotyczących zapotrzebowania na energię itd. Gdyby były, nikt pewnie by tego nie kupił.

Pozostaje nam nadrobić te braki podczas adaptacji i obliczyć poziom właściwej warstwy ocieplenia aby dom spełniał wymagania co najmniej domu 4-5 litrowego. Ja przynajmniej chciałbym taki budować.

Muszą mn. podnieść dach do 38 stopni (warunki zabudowy). Denerwują mnie też schody na środku hallu-salonu.

Świetny pomysł z powiększeniem okna w jadalni, jeżeli autor pomysłu pozwoli, wprowadzę to rozwiązanie u siebie. Może ktoś ma pomysł jak przesunąć schody? Wiem, wiem - bryła schodów na środku to świetna forma przestrzenna urozmaicająca wnętrze. Ale... co na to panowie stolarze. Już miałem z nimi do czynienia. Jasne, mogę się mylić, więc nie zapeszam.

Na górze bedę miał pracownię, więc zostawiam otwartą przestrzeń + łazienkę.

Mam zamiar budować w technologii thermomur TH 450, lub (jeśli nie znajdę sensownego wykonawcy) - beton komórkowy + ocieplenie 20-25 cm.

Może ktoś buduje w pobliżu mojej działki (Marianów k/Leszna - 23km na zachód od Warszawy)? Na razie szukam firmy wykonawczej i trzymam kciuki za Was pionierów Toscaniobudowy w RP (bez numeru kolejnego).

Witam nowych pasjonatów Toscanii.

Dobrze a może i nie dobrze, że ktoś potwierdza, iż projekt jest trochę średnio dopracowany. Strasznie to denerwuje podczas wykonawstwa :x no ale cóż pozostaje nam liczyć na własną inwencję. Ja również musiałem podnieść kąt nachylenia dachu do 37 stopni. Jeżeli chodzi o schody to faktycznie wypadają one trochę w niefortunnym miejscu. Wnioskując na podstawie mojego stanu zaawansowania mogą one skutecznie ograniczyć ilość miejsca przy stole w jadalni. Ale to się dopiero okaże. Co do powiększenia okna w jadalni to jak najbardziej wyrażam zgodę aczkolwiek zastanawiam się nad sensem tego rozwiązania właśnie ze względu na schody. Nie wiem w jakiej odległości będę musiał postawić tam stół. Czy przy samym oknie czy zmieszczą się tam np. jeszcze jakieś krzesła. Schody przesunąć można by chyba jedynie bardziej w stronę salonu, uzyskalibyśmy wtedy jedno wejście do kuchni, jadalni i salonu. Z ostatnich moich rozmyślań, które nasunęły mi się w trakcie budowy to fakt, iż ytong 36 jest strasznie kruchy i w murach powstaje dużo ubytków. Można to zapełnić ale fakt ten obniża trochę sens budowania ściany jednowarstwowej. Ja za namową znajomego wykonawcy, który stawia domy praktycznie tylko z ytonga ocieplę jeszcze dom styropianem ok. 5 cm. Ale przy tym rozwiązaniu trzeba jednak zamontować wentylację mechaniczną a nie grawitacyjną (aby mury nie wilgotniały) a to kolejny wydatek. Zrezygnują chyba również z kominka. Fajnie byłoby go mieć ale gdzie postawić w takim wypadku TV ???????? I tu pytanie do projektanta ?? Wydaje mi się, że jest ono jak najbardziej uzasadnione.

Na http://www.sewcio.ao.pl można obejrzeć najnowsze zdjęcia z dzisiaj. Pozdrawiam.

• 1 month później...
  • 4 months później...

Witam, witam.

W końcu ktoś się odezwal. W Toskani w tym miejscu nie ma żadnego filarka. Cały dom jest praktycznie otwarty. Wyglada to imponująco jak ktoś nie ma jeszcze postawione ścianek działowych. W Impresji faktycznie taka ścianka istnieje. Ciekawi mnie fakt skąd ta różnica w projektach ?? Słupek pełni z pewnością funkcję nośną. Ja mam w tym miejscu belkę wpuszczoną w strop wysokości chyba 45 cm i długości ok 5 m zbrojoną 5 fi 20 i 3 fi 16.

A na jakim etapie jesteś ??

Witam

My również chcemy budować Toscanie 2G. Ale jest jeden ból!! Bardzo nam się nie podoba ten daszek nad garażem dwustanowiskowym. Czy ktoś próbował ten problem w jakiś inny sposób rozwiązać...?? Czy może mi ktoś przesłać rzut dachu? Rzuty parteru i poddasza dostałam z Krajobrazów.

Pomimo tego, że decyzja o budowie Toscanii praktycznie zapadła, ciągle zastanawiam się nad Melodią. Tylko Melodia jest "trochę" większa.....

Pozdrawiam.