propolis 09.11.2008 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 W naszej rudbekii już energia elektryczna jako pierwsze "medium" pojawiła się... Od lutego na działce zaszło sporo zmian. Po pierwsze - stoją mury, pokryte dachem. W surowym wprawdzie stanie, ale - jest dom! Na przestrzeni miesięcy - od marca do września - działali przy nim murarze, cieśle (w tych samych osobach ) , dekarze i - ostatnio - elektryk. I najgorsze (czytaj - najbrudniejsze) - roboty, wykonywałem ja sam. Okna zapłacone - tylko czekać wczesnej wiosny na ich wstawienie. I ciąg dalszy robót... Rudbekiowicze - czekam na odzew! A wiem, że jesteście... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niunia01 16.11.2008 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Witam serdecznie! My również budujemy dom w rudbekiach. Na razie jesteśmy 100-procentowo przekonani, że był to dobry wybór. 4 dni temu zaczęły rosnąć ściany parteru, właśnie powstają otwory drzwiowe i okienne - a wraz z nimi szereg decyzji do podjęcia. Chętnie wymienimy doświadczenia z innymi budującymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol_ka1 04.02.2009 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Witam wszystkich. My także wybraliśmy "Rudbekię". W listopadzie (po wielkich trudach) udało nam się zakończyć wszystko w papierkami i dzięki w miarę ładnej pogodzie w grudniu zostały wylane fundamenty. Wczesną wiosną idziemy w górę. Patrząc na same narazie fundamenty dom wydaje się mały!! Zdecydowanie wydawał nam się większy. W projekcie zmieniliśmy już kilka rzeczy. Napewno na dole powiększymy kuchnię kosztem wc i spiżarki, skasujemy garaż, i gdzieś napewno ulokujemy małą łazieneczkę z wc. Podpowiedzcie jakich ciekawych zmian Wy dokonaliście. U niektórych z Was zapewne już budynek stoi - czy rzeczywiście wydaje się mały czy fundamenty dają takie wrażenie?? Czekamy na Wasze opinie, pytania, podpowiedzi i w ogóle kontakt (podaję swój e-mail: [email protected]) . Pozdrawiamy serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Markam5 12.11.2009 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Witam wszystkich budujących dom w rudbekiach .Nazywam się Tomek jestem z Knurowa koło Gliwic woj.śląskie.Buduje ten dom i jestem na etapie fundamentów.W przyszłym roku ciągnę mury do góry.Proszę o jakiś kontakt telefoniczny bądź namiar gdzie te domy się budują.Proszę też o jakieś podpowiedzi związane z budową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Milena Stępień 25.11.2009 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Milena Stępień 25.11.2009 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Hej:-)) Milena i Robert Świętokrzyskie Wybraliśmy projekt domu w Rudbekiach:-)) W październiku powstały fudamenty... planowaliśmy kontynuować budowę w kwietniu przyszłego roku...ale ... ze względu na pogodę ruszyliśmy w górę) Nanieśliśmy nieznaczne zmiany: kominek, który zgodnie z projektem był tuż przy wejściu do salonu przesunięty został na środek ściany, zlikwidowane zostały drzwi z kuchni do spiżarki natomiast wejście do niej jest z korytarza, ubikacja zlikwidowana ale... kosztem małego pokoiku zrobiliśmy łazienkę) pozdrawiam wszystkich i czekam na nowe wiadomości:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Markam5 28.11.2009 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Witam Was serdecznie. Czy posiadacie państwo jakieś zdjęcia odnośnie przeróbki w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Milena Stępień 29.11.2009 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Witam:-)) Ciesze się że jeszcze ktoś zagląda na tą stronę) Nie posiadam zdjęć... ale chętnie napisze co i jak się zmienia (wygląda)! W zasadzie zmiany nie są wielkie... i w trakcie budowy wiele się zmienia... My jesteśmy na etapie parteru i jednak całkowicie zlikwidowaliśmy spiżarkę oraz ubikację... tym samym mamy większą kuchnię...zaś w przewidzianym na projekcie pokoju będzie łazienka.W projekcie kominek przewidziany był tuż przy wejściu do salonu... nie było to ciekawe dlatego postanowiliśmy przesunąć go na środek ściany salonu! A tak w ogóle to naszym zamiarem było wybudować w tym roku parter + poddasze ze stropem...niestety to nam się nie uda ze względu na mroźne już noce:-( Na wiosnę ruszymy pełną parą pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Markam5 29.11.2009 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Witam!!My też zaczynamy od nowego roku ciągnąć dalej.Bardzo dobry pomysł z kominkiem pewnie skorzystamy z podpowiedzi.Natomiast spiżarki żona nie odda. u nas zmiany jakie zaszły to dodaliśmy garaż podwójny. Szukamy na dzien dzisiejszy dachówki nie wiemy jaką wybrac , ceny kosmos .Jaką cegłą budujecie.Jak myślicie czy ceny cegieł i dachówek jeszcze spadną w związku z zimą, a tym samym sezonowym zastojem w tej branży.Bo my czekamy.Pozdrawiam.Będziemy zaglądać na tą stronę częściej i wymieniać się spostrzeżeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Milena Stępień 01.12.2009 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Witam:-) My budujemy cegłą Poroterm 25cm! Też mamy zamiar kryć dachówką ceramiczną - zastanawiamy się między Rubin a Roben (?)- jeżeli chodzi o zakup wstrzymujemy się do wiosny! Naszym zdaniem ceny dachówek nie ulegną diametralnym zmianą zimą! A nie Myśleliście może o pokryciu blachą?? Wasz budynek z podwójnym garażem nie będzie miał 14 a ok 18 m- musicie mieć dużą działkę?! Jak Wasza działka jest ukształtowana?- bo nasz domek zlokalizowaliśmy na górce i wygląda rewelacyjnie! Nie zmieniajcie okrągłego okienka z przodu ponieważ dodaje niesamowitego uroku- wszyscy się nim zachwycają pozdrawiamy i oczywiście czekamy na nowe wiadomości Milena i Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Markam5 01.12.2009 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Witam my mamy zamiar budować cegłom 30cm poroterm a dachówkę która nam wpadła w oko to E-32 koranic angoba szlachetna bądz E-32 brąz jeszce się zastanawiamy mamy tez opcje tańszą L -15 Koranic zobacztymy po nowym roku którą wybierzemy.Mamy bardzo dużo opinii znajomych ,którzy kryli tą dachówką.Są zadowolenii.Działkę mamy w prostokącie.( 900 m).Prosty teren .Pozdrawiamy Tomek Beata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Markam5 06.12.2009 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Witam budujacych dom w rudbekiach! Mam pytanie czy ktoś wie jaką ilość w przybliżeniu cegieł jest potrzebne na budowę tego domu. Cegła 30. W jakich okolicach te domy się budują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Milena Stępień 07.12.2009 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Witam ponownie... My zakupiliśmy 2400 sztuk Porotermu na ściany zewnętrzne natomiast działówek 1200 ( Poroterm 12cm)!Informację o ilości cegieł podał nam kierownik ekipy budującej... na razie jesteśmy przy parterze dlatego ciężko mi powiedzieć czy zostanie czy też braknie nam materiału:-))pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Markam5 08.12.2009 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Witam my kupiliśmy cegły porotermu 30 cm 3760 szt natomiast 25 cm mamy 780 szt i 12 cm 780 szt to mamy policzone na cały dom.Tak nam obliczyła hurtownia materiałów budowlanych ,dodam ze my budujemy podwójny garaż, pytam bo chciałem porównac ilosci .Z góry dziękuje pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
propolis 09.12.2009 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Witam.Co do cegły, to w naszym przypadku ściany w całości powstały z maksa. Łącznie Rudbekia łyknęła nieco ponad 5 tysięcy sztuk, przy czym w ilości tej zawierają się podniesione ściany kolankowe oraz sporo ścian działowych (np z garażu wydzielilismy łazienkę i spiżarkę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Milena Stępień 10.12.2009 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Witam:-)Jeżeli byłaby możliwość przesłania zdjęć to bardzo proszę na adres [email protected] ( propolis)pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
propolis 10.12.2009 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Proszę bardzo, Milena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Markam5 10.12.2009 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Witam !Przyglądam się Waszej korespondencji (milena i propoli), może byście mi też coś wysłali jakieś fotki .Jestem bardzi ciekawy jak to wygląda.Mój email [email protected]. POZDRAWIAM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Milena Stępień 16.12.2009 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 witam:-) piękny dom... zastanawiałam się nad likwidacją okienek bocznych (choć już istnieją ponieważ jesteśmy na etapie partera ) w salonie i kuchni ale kiedy zobaczyłam zdjęcia domu Propolis zrezygnowałam- jest dużo światła co sprawia że w domu robi się przyjemniej:-) na nowe zdjęcia jestem otwarta oraz na nowe wiadomości (wskazówki), poczynania każdego odwiedzającego tę stronę pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
propolis 18.12.2009 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Witam.Na dzień dzisiejszy nie wiem, czy liczne przeszklenia będą błogosławieństwem, czy przekleństwem...W całej Rudbekii mamy około 50 m2 okien. To circa 20% całej powierzchni elewacji. Jeżeli okna nie sprawdzą się, to będzie kiepsko...Mam nadzieję, ze profil Schuco plus dobre okucia sprawdzą się. Jeżeli nie, z naszego domku będzie dochodził cienki pisk niedogrzanych myszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts