Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W naszej rudbekii już energia elektryczna jako pierwsze "medium" pojawiła się... :D

Od lutego na działce zaszło sporo zmian. Po pierwsze - stoją mury, pokryte dachem. W surowym wprawdzie stanie, ale - jest dom!

Na przestrzeni miesięcy - od marca do września - działali przy nim murarze, cieśle (w tych samych osobach ) :), dekarze i - ostatnio - elektryk. I najgorsze (czytaj - najbrudniejsze) - roboty, wykonywałem ja sam.

Okna zapłacone - tylko czekać wczesnej wiosny na ich wstawienie. I ciąg dalszy robót...

Rudbekiowicze - czekam na odzew! A wiem, że jesteście...

:D

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam serdecznie! My również budujemy dom w rudbekiach. Na razie jesteśmy 100-procentowo przekonani, że był to dobry wybór. 4 dni temu zaczęły rosnąć ściany parteru, właśnie powstają otwory drzwiowe i okienne - a wraz z nimi szereg decyzji do podjęcia. Chętnie wymienimy doświadczenia z innymi budującymi.

• 2 months później...
Witam wszystkich. My także wybraliśmy "Rudbekię". W listopadzie (po wielkich trudach) udało nam się zakończyć wszystko w papierkami i dzięki w miarę ładnej pogodzie w grudniu zostały wylane fundamenty. Wczesną wiosną idziemy w górę. :D Patrząc na same narazie fundamenty dom wydaje się mały!! Zdecydowanie wydawał nam się większy. W projekcie zmieniliśmy już kilka rzeczy. Napewno na dole powiększymy kuchnię kosztem wc i spiżarki, skasujemy garaż, i gdzieś napewno ulokujemy małą łazieneczkę z wc. Podpowiedzcie jakich ciekawych zmian Wy dokonaliście. U niektórych z Was zapewne już budynek stoi - czy rzeczywiście wydaje się mały czy fundamenty dają takie wrażenie?? Czekamy na Wasze opinie, pytania, podpowiedzi i w ogóle kontakt (podaję swój e-mail: [email protected]) . Pozdrawiamy serdecznie.

• 9 months później...
Witam wszystkich budujących dom w rudbekiach .Nazywam się Tomek jestem z Knurowa koło Gliwic woj.śląskie.Buduje ten dom i jestem na etapie fundamentów.W przyszłym roku ciągnę mury do góry.Proszę o jakiś kontakt telefoniczny bądź namiar gdzie te domy się budują.Proszę też o jakieś podpowiedzi związane z budową.

• 2 weeks później...

Hej:-))

Milena i Robert Świętokrzyskie

Wybraliśmy projekt domu w Rudbekiach:-))

W październiku powstały fudamenty... planowaliśmy kontynuować budowę w kwietniu przyszłego roku...ale ... ze względu na pogodę ruszyliśmy w górę:-))

Nanieśliśmy nieznaczne zmiany: kominek, który zgodnie z projektem był tuż przy wejściu do salonu przesunięty został na środek ściany, zlikwidowane zostały drzwi z kuchni do spiżarki natomiast wejście do niej jest z korytarza, ubikacja zlikwidowana ale... kosztem małego pokoiku zrobiliśmy łazienkę:-))

pozdrawiam wszystkich i czekam na nowe wiadomości:-)

Witam:-))

Ciesze się że jeszcze ktoś zagląda na tą stronę:-))

Nie posiadam zdjęć... ale chętnie napisze co i jak się zmienia (wygląda)!

W zasadzie zmiany nie są wielkie... i w trakcie budowy wiele się zmienia... My jesteśmy na etapie parteru i jednak całkowicie zlikwidowaliśmy spiżarkę oraz ubikację... tym samym mamy większą kuchnię...zaś w przewidzianym na projekcie pokoju będzie łazienka.W projekcie kominek przewidziany był tuż przy wejściu do salonu... nie było to ciekawe dlatego postanowiliśmy przesunąć go na środek ściany salonu!

A tak w ogóle to naszym zamiarem było wybudować w tym roku parter + poddasze ze stropem...niestety to nam się nie uda ze względu na mroźne już noce:-( Na wiosnę ruszymy pełną parą:-)

pozdrawiam

Witam!!

My też zaczynamy od nowego roku ciągnąć dalej.Bardzo dobry pomysł z kominkiem pewnie skorzystamy z podpowiedzi.Natomiast spiżarki żona nie odda. u nas zmiany jakie zaszły to dodaliśmy garaż podwójny. Szukamy na dzien dzisiejszy dachówki nie wiemy jaką wybrac , ceny kosmos .Jaką cegłą budujecie.Jak myślicie czy ceny cegieł i dachówek jeszcze spadną w związku z zimą, a tym samym sezonowym zastojem w tej branży.Bo my czekamy.

Pozdrawiam.Będziemy zaglądać na tą stronę częściej i wymieniać się spostrzeżeniami.

Witam:-)

My budujemy cegłą Poroterm 25cm! Też mamy zamiar kryć dachówką ceramiczną - zastanawiamy się między Rubin a Roben (?)- jeżeli chodzi o zakup wstrzymujemy się do wiosny! Naszym zdaniem ceny dachówek nie ulegną diametralnym zmianą zimą! A nie Myśleliście może o pokryciu blachą?? Wasz budynek z podwójnym garażem nie będzie miał 14 a ok 18 m- musicie mieć dużą działkę?! Jak Wasza działka jest ukształtowana?- bo nasz domek zlokalizowaliśmy na górce i wygląda rewelacyjnie! Nie zmieniajcie okrągłego okienka z przodu ponieważ dodaje niesamowitego uroku- wszyscy się nim zachwycają :lol:

pozdrawiamy i oczywiście czekamy na nowe wiadomości

Milena i Robert

Witam my mamy zamiar budować cegłom 30cm poroterm a dachówkę która nam wpadła w oko to E-32 koranic angoba szlachetna bądz E-32 brąz jeszce się zastanawiamy mamy tez opcje tańszą L -15 Koranic zobacztymy po nowym roku którą wybierzemy.Mamy bardzo dużo opinii znajomych ,którzy kryli tą dachówką.Są zadowolenii.Działkę mamy w prostokącie.( 900 m).Prosty teren .Pozdrawiamy Tomek Beata.

Witam ponownie...

My zakupiliśmy 2400 sztuk Porotermu na ściany zewnętrzne natomiast działówek 1200 ( Poroterm 12cm)!

Informację o ilości cegieł podał nam kierownik ekipy budującej... na razie jesteśmy przy parterze dlatego ciężko mi powiedzieć czy zostanie czy też braknie nam materiału:-))

pozdrawiam

Witam my kupiliśmy cegły porotermu 30 cm 3760 szt natomiast 25 cm mamy 780 szt i 12 cm 780 szt to mamy policzone na cały dom.Tak nam obliczyła hurtownia materiałów budowlanych ,dodam ze my budujemy podwójny garaż, pytam bo chciałem porównac ilosci .Z góry dziękuje pozdrawiam .

witam:-)

piękny dom... zastanawiałam się nad likwidacją okienek bocznych (choć już istnieją ponieważ jesteśmy na etapie partera ) w salonie i kuchni ale kiedy zobaczyłam zdjęcia domu Propolis zrezygnowałam- jest dużo światła co sprawia że w domu robi się przyjemniej:-)

na nowe zdjęcia jestem otwarta oraz na nowe wiadomości (wskazówki), poczynania każdego odwiedzającego tę stronę:-)

pozdrawiam

Witam.

Na dzień dzisiejszy nie wiem, czy liczne przeszklenia będą błogosławieństwem, czy przekleństwem...

W całej Rudbekii mamy około 50 m2 okien. To circa 20% całej powierzchni elewacji. Jeżeli okna nie sprawdzą się, to będzie kiepsko...

Mam nadzieję, ze profil Schuco plus dobre okucia sprawdzą się. Jeżeli nie, z naszego domku będzie dochodził cienki pisk niedogrzanych myszy.