barzbo 13.05.2007 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Mam mały problem. Mianowicie drewniany strop ocieplony i wyguszony wełną.Pod spodem płyta g-k, w której chcę zrobić oświetlenie. I tu pytanie.Czy rozgrzane halogeny nie będą zagrażały wełnie. Czy trzeba je czymś odizolować. Jeśli tak to czym, bo szukałem gotowych produktów, ale nie znalazłem. Znajomy zaproponował doniczki ceramiczne.No i co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belbel 13.05.2007 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Witam,Ja zastosowałem halogeny LED, prawie się nie nagrzewają a świecą jak standardowe 20W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 13.05.2007 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Mam mały problem. Mianowicie drewniany strop ocieplony i wyguszony wełną.Pod spodem płyta g-k, w której chcę zrobić oświetlenie. I tu pytanie.Czy rozgrzane halogeny nie będą zagrażały wełnie. Czy trzeba je czymś odizolować. Jeśli tak to czym, bo szukałem gotowych produktów, ale nie znalazłem. Znajomy zaproponował doniczki ceramiczne.No i co Wy na to? Wełnie raczej nie. Jednak będą zagrażać ... samym sobie. Brak odpowiedniej wymiany ciepła będzie sprzyjał ich szybkiemu przepaleniu sie i konieczności częstej wymiany. A to wkurza, oj, wkurza. LED-y są rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plzws 14.05.2007 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Mam mały problem. Mianowicie drewniany strop ocieplony i wyguszony wełną.Pod spodem płyta g-k, w której chcę zrobić oświetlenie. I tu pytanie.Czy rozgrzane halogeny nie będą zagrażały wełnie. Czy trzeba je czymś odizolować. Jeśli tak to czym, bo szukałem gotowych produktów, ale nie znalazłem. Znajomy zaproponował doniczki ceramiczne.No i co Wy na to? Architekt zaproponował mi żebym wykorzystał ceramiczne doniczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 14.05.2007 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Architekt zaproponował mi żebym wykorzystał ceramiczne doniczki. Od razu widać, ze architekt nie jest elektrykiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 14.05.2007 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 No ale jest praktykiem.Co twoim zdaniem można dać zamiast doniczek? Jak powinna być zapweniona przestrzeń nad halogenami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 14.05.2007 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Czytaj wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pab 14.05.2007 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Witam, Ja zastosowałem halogeny LED, prawie się nie nagrzewają a świecą jak standardowe 20W Po ile kupiłeś te Ledy? Bo jeśli po około 20zł za sztukę to coś mi się wydaje, że uległeś propagandzie sprzedawców na Allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 14.05.2007 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Czytaj wyżej. No nie widzę za bardzo odpowiedzi na pytanie jak prawidłowo, twoim zdaniem, wykonać tą przestrzeń na wymianę ciepła. Ja w mieszkaniu mam właśnie doniczki. Halogenów 12V jest w łazience 7 i nie wymieniałem ich ani razu a pracują już z pięć lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 14.05.2007 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 [ Ja w mieszkaniu mam właśnie doniczki. Halogenów 12V jest w łazience 7 i nie wymieniałem ich ani razu a pracują już z pięć lat. Jeśli na 12V, to faktycznie jest OK. Ja też mam już kilka lat i wszystkie sprawne. Ale z 230V jets duuużo gorzej. Co zrobić? Nie wiem. Po prostu brak odpowiedniego chłodzenia = częsta wymiana. Jeśli nie ma innego wyjścia, to trzeba się z tym pogodzić. Albo zastosować właśnie te na 12V. Dojdą koszty trafo, ale to przecież nie tak strasznie dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belbel 15.05.2007 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Witam, Ja zastosowałem halogeny LED, prawie się nie nagrzewają a świecą jak standardowe 20W Po ile kupiłeś te Ledy? Bo jeśli po około 20zł za sztukę to coś mi się wydaje, że uległeś propagandzie sprzedawców na Allegro. Kupiłem po 17PLN i są OK, nie bardzo wiem o jakiej propagandzie mówisz- sprawdzają się świetnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pab 15.05.2007 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Witam, Ja zastosowałem halogeny LED, prawie się nie nagrzewają a świecą jak standardowe 20W Po ile kupiłeś te Ledy? Bo jeśli po około 20zł za sztukę to coś mi się wydaje, że uległeś propagandzie sprzedawców na Allegro. Kupiłem po 17PLN i są OK, nie bardzo wiem o jakiej propagandzie mówisz- sprawdzają się świetnie Pewnie, że są OK, ale nie świecą tak jak ich odpowiedniki halogenowe o mocy 20W. Halogen z 1W dostarczonej energii da około 10lm światła, czyli w uproszczeniu 20W halogen świeci światłem o 10lm*20=200lm. Nie wiem dokładnie jakie masz Ledy ale załóżmy, że masz 20 diód umieszczonych w jednej oprawie o mocy 1,5W. Gdyby ten odpowiednik miał świecić tak, jak halogen to musiałby dawać 200lm światła, czyli z każdego Watta dostarczonej energii musielibyśmy uzyskać 200lm/1,5W=133lm/W. W chwili obecnej nie ma takich diód w sprzedaży, a już napewno nie są one dostępne w cenie kilkunastu złotych Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts