Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koszt instalacyjnych materiałów hydraulicznych

mony

Recommended Posts

Witam !

Doświadczonych proszę o poradę lub opinię. Sprawa dotyczy kosztów materiałów instalacji gazowej, wodnej, kanalizacyjnej i grzewczej. Instalację zrobił hydraulik na „raty”, od sierpnia do marca br, ale zapodział gdzieś zestawienie materiałów do mojego domku. Chcę się z nim rzetelnie rozliczyć za materiały i porównanie Waszych kosztów będzie dla mnie wskazówką. Dane domu:

- kwadrat 9x9, wysoki w szczycie (dwuspad) na 10 m;

- trzy kondygnacje (piwnica, parter, poddasze ) i dwa półpiętra;

- kotłownia w piwnicy, trzy rozdzielacze prawie na środku domu;

- instalacja grzewcza: z alupexa15-16mm, z rozdzielaczy na każdym piętrze 13 grzejników, dwa na półpiętrach z pionu miedzianego;

- instalacja wodna: piony 1 cal plastik, odejścia do odbiorników 20mm, a w tym: łazienki w pionie nad kotłownią - na poddaszu (wanna, umywalka, bidet) - na piętrze (prysznic, umywalka), kuchnia na parterze 7 m od pionów (zlew, zmywarka), garaż 7 m od kotłowni (zlew), kotłownia (kran);

- kanalizacja do pomieszczeń jak wyżej;

- gaz od ściany wejściowej 5m do kotłowni, zaraz przy ścianie odejście w pionie 3 m do góry do kuchni;

- w kotłowni trochę rur miedzianych.

Piec i zbiornik wody, pompę do obiegu oraz grzejniki z zaworami i wkładkami kupiłem wcześniej sam. Interesuje mnie wartość samych materiałów instalacyjnych. Z góry dziękuję za wszystkie opinie.

Pzdr

mony