mony 13.05.2007 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Witam ! Doświadczonych proszę o poradę lub opinię. Sprawa dotyczy kosztów materiałów instalacji gazowej, wodnej, kanalizacyjnej i grzewczej. Instalację zrobił hydraulik na „raty”, od sierpnia do marca br, ale zapodział gdzieś zestawienie materiałów do mojego domku. Chcę się z nim rzetelnie rozliczyć za materiały i porównanie Waszych kosztów będzie dla mnie wskazówką. Dane domu: - kwadrat 9x9, wysoki w szczycie (dwuspad) na 10 m; - trzy kondygnacje (piwnica, parter, poddasze ) i dwa półpiętra; - kotłownia w piwnicy, trzy rozdzielacze prawie na środku domu; - instalacja grzewcza: z alupexa15-16mm, z rozdzielaczy na każdym piętrze 13 grzejników, dwa na półpiętrach z pionu miedzianego; - instalacja wodna: piony 1 cal plastik, odejścia do odbiorników 20mm, a w tym: łazienki w pionie nad kotłownią - na poddaszu (wanna, umywalka, bidet) - na piętrze (prysznic, umywalka), kuchnia na parterze 7 m od pionów (zlew, zmywarka), garaż 7 m od kotłowni (zlew), kotłownia (kran); - kanalizacja do pomieszczeń jak wyżej; - gaz od ściany wejściowej 5m do kotłowni, zaraz przy ścianie odejście w pionie 3 m do góry do kuchni; - w kotłowni trochę rur miedzianych. Piec i zbiornik wody, pompę do obiegu oraz grzejniki z zaworami i wkładkami kupiłem wcześniej sam. Interesuje mnie wartość samych materiałów instalacyjnych. Z góry dziękuję za wszystkie opinie.Pzdrmony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Towita 15.05.2007 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Nie znam się zupełnie na szeroko pojmowanej hydraulice. Jednak dzisiaj dostałam wycenę za materiał (ilość grzejników i punktów podobna jak wyżej, tyle, że bez piwnicy) i oniemiałam. Za same materiały (bez pieca) wyszło 23.000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mony 16.05.2007 22:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 mój hydraulik uważa że wydał 8200plnpzdrmony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts