Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Umieściłem temat w innym wątku (20-sto stronnicowym) ale wrzucam i tutaj.

Zależy mi na szybkiej odpowiedzi :)

Dostałem od rodziców 2 ha ziemi rolnej (R IVa, R IIIb, Ł III).

Jestem rolnikiem.

W ustalonym dla miejscowości MPZP widnieje ona jako grunt rolny oznaczony symbolem RP1.

Jeden z punktów ma następujące brzmienie:

"Za zgodne z funkcją wiodącą terenu uznaje się: wykorzystywanie terenów do celów związanych z produkcją rolniczą, z wykluczeniem lokalizacji zabudowy zagodowej, obiektów hodowlanych oraz innych obiektów związanych z produkcją rolniczą"

Czy moge złożyć wniosek o zmianę MPZP, szczególnie chodzi mi o zmianę z RP1 na RP3.

RP3 w definicji ma taki zapis:

"Za zgodne z funkcją wiodącą terenu uznaje się: wykorzystywanie terenów do celów związanych z produkcją rolniczą, z wykluczeniem lokalizacji obiektów hodowlanych oraz służących przetwórstwu rolno - spozywczemu

Za zgodne z planem uznaje się ponadto:

- lokalizację zabudowy zagrodowej"

Większość działek w tej samej linii jest już przekształcona pod zabudowę jednorodzinną - symbol MN.

Działka ma dostęp do drogi dojazdowej.

Zależy mi na wybudowaniu siedliska, czy mam szansę?

https://forum.murator.pl/topic/78858-grunt-rolny-siedlisko-zmiana-mpzp/

• 3 months później...

Temat mój jest nadal aktualny więc podnoszę wątek.

Wniosek o zmianę MPZP złozyłem, ale odpowiedź dostałem odmowną.

Czy powinienem ją dostac na pismie? Czy wystarczy że urzędnik mnie o odmowie poinformuje ustnie?

To moja jedyna szansa na własny dom. Nie zamierzam więc poprzestać na jednym wniosku. Ale czy jest jakiś sposób na zmianę uchwalonego w 2004 roku planu?

Jakie argumenty mogą być przydatne?

I ewentualnie ile lat to może potrwać?

https://forum.murator.pl/topic/78858-grunt-rolny-siedlisko-zmiana-mpzp/#findComment-1959861