Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schody zabiegowe RINTAL

Jasiu

Recommended Posts

Opinia z drugiej, ale bliskiej ręki:

U mojej siostry na osiedlu schody zabiegowe ludziska wykonywali na dwa sposoby:

1) stolarz

2) Rintal

Wszystkie domy (i schody też w związku z tym) są jednakowe.

Wnioski po 4 latach użytkowania:

1) te robione przez stolarzy trzymają się różnie (w zalezności od klasy fachowca) - u mojej siostry (też wersja stolarz) się nieco "rozklekotały", konstrukcja skrzypi i jak się chodzi po nich, to one też "chodzą"

2) te z Rintala trzymają się podobno doskonale i ani drgną (to opinia mojej siostry, która teraz ubolewa że się jednak nie szarpnęli na koniec budowy na taki luksus).

Wcale nie wychodza tak drogo - moje zabiegowe (3/4) z wszystkimi barierkami i w kolorach takie jakie mi się podobają "pod klucz" (transforma) wychodzą za 8 tys. A byle stolarz z garażu chce na dzień dobry 7 tys. W dodatku Rintale mają sprytne półspoczniki, dzięki czemu schody wychodzą o 10 cm szersze i wygodniejsze (mam otwór 210x150 i 300 cm różnicy podłoga-podłoga)

Czyli powiadacie, że nie słyszeliście narzekań na ich jakość ?

• 2 years później...
Ja jestem parkieciarzem, nie użytkownikiem - ale napiszę swoje zdanie. Ja rozwiązania Rintala mogę tylko polecać. I do paneli podłogowych i do parkietów. Ze stolarzami i ich schodami różnie bywa - różne rzeczy widziałem. :o I niestety muszę tak napisać jako rzemieślnik... . Cen Rintala nie znam, ale znam rozwiązania - mogę napisać, że sprawdzają się w 99%... . :p

Rezi - ja powiem, że produkt taki sobie (nic specjalnego go nie wyróżnia od innych ogólnie dostepnych na rynku), w super :o :o :o CENIE. A wracając do schodziarzy (rzemieślników) - to jak ktoś proponuje dębowe schody samonośne (jak było to na tym forum) za 3-4kPLN, to nie dziwmy się później jakości ich wykonania.

Ja mam schody kombinowane tzn. poręcze, tralki i balustradę mam od Rintala a stopnice i podstopnice zamówione gdzieś na "ścianie wschodniej" i zamontowane przez parkieciarzy. Faktycznie Rintal jest drogi ale z moich doświadczeń wynika, że jakościowo co najmniej dobry. Jeżeli chodzi o wygląd - rewelacja, system montażu - zamontuje nawet laik. Kupiłem elementy niepolakierowane, więc było trochę taniej, lakierowanie odbyło się w jednym czasie razem z parkietem i resztą schodów jednym rodzajem lakieru. Jak sobie porównałem taki "system kombinowany" wyszedł mnie taniej niż w całości zamówiony u dobrego rzemieślnika no i taniej niz w Rintalu za kompletne schody.

• 1 year później...