CzarekN 14.05.2007 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Dzien dobry Zwracam sie do Was z prosba o opinie. W linku zalaczylem rysunek dzialki wraz z propozycja posadowienia na niej domu. Wskazane sa miejsca tarasu zadaszonego i niezadaszownego. Jestem w kropce, poniewaz nie jestem pewien do konca, czy taki sposob posadownienia z podworkiem od polnocy jest ok. Czy nie bedzie tam przez caly dzien ciemno?Okna z duzego pokoju wychodza glownie na taras niezadaszony. Od strony polnocnej nie bedzie zbyt wiele okien.Kurka, nie wiem juz co sadzic. Architekt mowi, ze ok., ale nie moge sie przekonac.Pozdrawiam i dziekuje za rady. Czarek http://img227.imageshack.us/img227/5578/propozycjaig8.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 14.05.2007 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 też mam wjazd od strony płd-wsch tylko moja działka to prostokąt o dłuższym boku w stronę zach (u ciebie taras niezadaszony).Na twoim miejscu dom przesunąłbym mocno w kąt płn-wsch. a taras robił od zach i płd-wsch (jak grzeje o 13.00 to tam już milutki cień). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarekN 14.05.2007 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Dzieki za Twoje sugestie. Chyba mysle podobnie, tez przesunalbym dom w gorny prawy rog. Natomiast w czesci pld-wsch mam garaz i wejscie, wiec ciezko tam uzytuowac taras.No ale chyba sa jakies ZA posadowienia domu w moim przypadku (patrz fotki)jezeli tak zaproponowal architekt?? Czarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 14.05.2007 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 O kurcze, masz prawie identyczny układ jak ja - nawet głębokość działki identyczna - ja mam tylko szerszą o kilka metrów. Nie wiem jaki chcesz mieć podjazd, ale pamiętaj, że każdy jego dodatkowy metr to dodatkowe koszty - no i zabierasz sobie ogród. Ja jednak posadowię dom blisko wjazdu - około 6 metrów od płotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarekN 14.05.2007 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Kurcze, wiedzialem ze dobrze trafilem na tym forum.Architekt motywuje posadowienie domu m.in. kosztami podlaczenia do mediow i dlugim dojazdem.No, ale czy zaoszczedzone koszty nie zepsuja ukladu dzialki???? Czarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcha 14.05.2007 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 zgadzam sie z katerhasser Dorcha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 10.07.2007 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 Czarek, mój największy błąd (architekt nie pisnął słowa sprzeciwu, co obnażyło jego brak doświadczenia i wyobraźni) to maksymalne przysunięcie domu w stronę wjazdu. Teraz już domu nie przestawię Parę metrów kabla i rurki to niewielki koszt za wygodę na podjeździe i dobre usytuowanie. Nieporównywalnie więcej materiału jest zwyczajnie marnotrawione na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz123 10.07.2007 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 dom jak najdalej od drogi u mnie będzie 15 metrów i zastanawiam sie czy to nie za mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 11.07.2007 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 nam wychodzi okolo 14m. od drogi do pierwszego schodka!!!- chcieliśmy jak najdalej od drogi.... ale od strony ogrodu mamy pole a nie droge z kolejnym sąsiadem-..to też pewnie argument.Ale jakby dało się jeszcze z 5m. to i też bym pewnie zrobiła (wiem wiem..odśnieżanie, kable, woda, prąd-,... najgorzej z odśnieżaniem straszy mnie mąż bo koszt kabli, i wody to wydatek na raz,,,)ale wolę odśnieżac powiedzmy 30razy niż mieszkać blisko ulicy,,ulica mało ruchliwa ,,ale zawsze będzie ulica! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misob 19.07.2007 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 Nie mając obrazu Twojej działki i otoczenia trudno Ci doradzić. Zadaj sobie pytanie, czy chcesz miec ogród czy nie. Jezeli zamierzasz korzystac z ogrodu, to chyba nie z ogrodu polozonego przy drodze i strefie wejsciowo - garazowej, tylko z ogrodu za domem, do ktorego wychodzisz z pokoju dziennego, ogrodu będącego przedluzeniem tarasu, oslonietego od drogi i strefy wjazdu. Jezeli odsuniesz dom od drogi to bedziesz miec z pokoju dziennego widok na ogrodzenie i dom sąsiada. To chyba nie jest najlepszy pomysl, zle znowu - nie widząc tej dzialki, trudno rozstrzygnąć. Czyli nalezy raczej przysunąć dom do drogi, zeby jak najmniej ziemi tracic na wjazd i dojscie do domu. Na tzw. podwórku nie bedzie ciemno, bedzie tam operowac po poludniu slonce od zachodu, chyba ze sasiad ma bardzo wysoki dom. A najlepiej, jezeli nie ufasz architektowi, znajdz lepszego albo zasiegnij porady innego architekta zeby pomogl Ci opracowac koncepcje zagospodarowania dzialki. Dzien dobry Zwracam sie do Was z prosba o opinie. W linku zalaczylem rysunek dzialki wraz z propozycja posadowienia na niej domu. Wskazane sa miejsca tarasu zadaszonego i niezadaszownego. Jestem w kropce, poniewaz nie jestem pewien do konca, czy taki sposob posadownienia z podworkiem od polnocy jest ok. Czy nie bedzie tam przez caly dzien ciemno? Okna z duzego pokoju wychodza glownie na taras niezadaszony. Od strony polnocnej nie bedzie zbyt wiele okien. Kurka, nie wiem juz co sadzic. Architekt mowi, ze ok., ale nie moge sie przekonac. Pozdrawiam i dziekuje za rady. Czarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts