Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak rozmnożyć cyklamen?

Recommended Posts

Proszę o praktyczne porady od osób, którym się to udało.

Mam jedną niestrudzoną sztukę, która kwitnie na okrągło. Chciałabym zachować go w dobrym zdrowiu jak najdłużej. Ale najbardziej ucieszyłoby mnie uzyskanie kilku roślin z tej jednej matecznej. Hmmmm, zupełnie nie wiem, jak się do tego zabrać? :roll:

Cóż, kto nie ryzykuje...

Jeśli taka duża, to można spróbować rozmnożyć wegetatywnie. Po przekwitnięciu powoli roślinę zasuszamy, po zaschnięciu części nadziemnej przechowujemy ok 3 mcy (z żywym systemem korzeniowym) w wilgotnym torfie) w chłodnym miejscu- bulwy przechodzą spoczynek. Bulwę dzielimy pionowo na 2 lub 4 części, miejsce cięcia zasypujemy węglem drzewnym i w wilgotny piasek. Niestety- duży procent wypadów spowodowanych gniciem bulw, są wrażliwe( duża rana) na patogeny grzybowe.

Jak widzisz, niełatwe i ryzykowne.

miejsce cięcia zasypujemy węglem drzewnym.

Może być sproszkowany taki do grilla? :roll:

Najsłabszym punktem całej akcji wydaje mi się ten wilgotny piasek. Trudno taki utrzymać, chyba że piasek pylasty, który ma zdolność "trzymania" wilgoci.

Kiedyś próbowałam stratyfikować nasiona magnolii w tzw. wilgotnym piasku i niestety nie udało się.

Ja może trochę nie na temat bo nie o rozmnażaniu a o przechowaniu. W ubiegłym roku po przekwitnięciu włożyłam bulwę do ziemi w ogrodzie i zapomniałam, jesienią :o powychodziło mnóstwo młodych liści i pąków kwiatowych więc do doniczki i do domu. Kwitnie do teraz, ale ma chyba już ostatnie kwiaty i jakiś taki niemrawy więc znowu poleci do ogrodu.