ania1719508426 14.05.2007 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Proszę o praktyczne porady od osób, którym się to udało. Mam jedną niestrudzoną sztukę, która kwitnie na okrągło. Chciałabym zachować go w dobrym zdrowiu jak najdłużej. Ale najbardziej ucieszyłoby mnie uzyskanie kilku roślin z tej jednej matecznej. Hmmmm, zupełnie nie wiem, jak się do tego zabrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 14.05.2007 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Sieje się.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 14.05.2007 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 To jest baardzo smutna wiadomość... A cebulę mój cyklamen ma już tak wielką, że trzy roślinki z niej wyrastają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 14.05.2007 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Cóż, kto nie ryzykuje...Jeśli taka duża, to można spróbować rozmnożyć wegetatywnie. Po przekwitnięciu powoli roślinę zasuszamy, po zaschnięciu części nadziemnej przechowujemy ok 3 mcy (z żywym systemem korzeniowym) w wilgotnym torfie) w chłodnym miejscu- bulwy przechodzą spoczynek. Bulwę dzielimy pionowo na 2 lub 4 części, miejsce cięcia zasypujemy węglem drzewnym i w wilgotny piasek. Niestety- duży procent wypadów spowodowanych gniciem bulw, są wrażliwe( duża rana) na patogeny grzybowe. Jak widzisz, niełatwe i ryzykowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 14.05.2007 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 miejsce cięcia zasypujemy węglem drzewnym. Może być sproszkowany taki do grilla? Najsłabszym punktem całej akcji wydaje mi się ten wilgotny piasek. Trudno taki utrzymać, chyba że piasek pylasty, który ma zdolność "trzymania" wilgoci. Kiedyś próbowałam stratyfikować nasiona magnolii w tzw. wilgotnym piasku i niestety nie udało się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 14.05.2007 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Ja może trochę nie na temat bo nie o rozmnażaniu a o przechowaniu. W ubiegłym roku po przekwitnięciu włożyłam bulwę do ziemi w ogrodzie i zapomniałam, jesienią powychodziło mnóstwo młodych liści i pąków kwiatowych więc do doniczki i do domu. Kwitnie do teraz, ale ma chyba już ostatnie kwiaty i jakiś taki niemrawy więc znowu poleci do ogrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 15.05.2007 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Węgiel to węgiel. Może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts