Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Doradźcie z której strony garaż

Recommended Posts

Myślałem o prawej stronie, aby osłonić się od zachodnich wiatrów. Teraz też skłaniam się do strony wschodniej, gdyż przynajmniej po południu będę miał oświetloną ciut przednią stronę domu.

zachodnie wiatry to deszcze i deszcze ze śniegiem zimą - najbardziej upierdliwe

ale czy garaż osłoni skutecznie?

Przed tym dziadostwem nie ma doskonałej ochrony. Można to jednak zminimalizować. Inaczej na to patrzę w dzień pochmurny, inaczej w słoneczny.

Obecnie mam podobnie garaż przyklejony do budynku firmy. Rzuca niestety duży cień po południu. Zimą zasłania kojec psa, latem daje mu cień.

W tym nowym budynku oczywiście nie będzie w tym miejscu kojca.

Projekt http://www.boduch.pl/plan.php?planID=32

Wejście oczywiście od północy. Z której strony dać garaż? Z lewej, czy prawej strony?

zdecydowanie po prawje - czyli lustrzane odbicie

Dlaczego - proste i logiczne , zastanów się z której strony samochodu wysiada w Polsce kierowca i jak się parkuje auta , jeśli będziesz miał garaż na 2 auta i będziesz wjeżdżał przodem ( zdarzają się dziwacy wjeżdżający tyłem :) ) , to zyskujesz 1m przestrzeni w garażu jeśli pierwsze auto dzwiami pasażera parkujesz tuż przy ścianie :wink:

Nie rozumiem. Wg mnie nie ma to różnicy tutaj. I tak drzwi do garażu(wrota) przesunę z pół metra w prawo. A nawet gdybym nie przesunął, to niezależnie od tego, czy garaż jest z lewej, czy prawej strony po wjeździe mam tą samą odległość od ściany.

Nie rozumiem. Wg mnie nie ma to różnicy tutaj. I tak drzwi do garażu(wrota) przesunę z pół metra w prawo. A nawet gdybym nie przesunął, to niezależnie od tego, czy garaż jest z lewej, czy prawej strony po wjeździe mam tą samą odległość od ściany.

oj widzę problemy z koncentracją

proponuje kartkę , narysować obrys garażu a w nim 2 auta z otwartymi drzwiamy kierowców i teraz w zależności jak się zaprkuj i czy z prawej strony czy z lewej będą dzwi wejściowe do budynku , kiedy będzie więcej miejsca ? :wink:

Wojtku, ja to zrobiłem po Twoim poście. Wstawiłem dwa auta(wizytówki). I co? Już tak jakoś przyzwyczailiśmy się z żoną, że moje miejsce jest z lewej strony garażu. Może się nie rozumiemy, ale czy garaż będzie stał w wersji podstawowej projektu, czy w odbiciu lustrzanym, moje miejsce zawsze będzie z lewej strony. Przesuwając drzwi garażowe w prawo, zawsze będę miał więcej miejsca na otwarcie drzwi samochodu. Niezależnie od tego jak ten garaż postawię. Jeszcze raz to sprawdziłem :lol: .

Wojtku, ja to zrobiłem po Twoim poście. Wstawiłem dwa auta(wizytówki). I co? Już tak jakoś przyzwyczailiśmy się z żoną, że moje miejsce jest z lewej strony garażu. Może się nie rozumiemy, ale czy garaż będzie stał w wersji podstawowej projektu, czy w odbiciu lustrzanym, moje miejsce zawsze będzie z lewej strony. Przesuwając drzwi garażowe w prawo, zawsze będę miał więcej miejsca na otwarcie drzwi samochodu. Niezależnie od tego jak ten garaż postawię. Jeszcze raz to sprawdziłem :lol: .

nie rozumiesz , jeśli pełną ścianę masz po prawej stronie garażu to samochód parkującu właśnie z tej strony można maksymalnie parkować przy ścianie i zyskujesz wtedy na przestronności ... jeśli masz wyjście z garażu po tej stronie to chcąc nie chcąc musisz zostwić więcej miejsca , żeby się swobodnie z tobołami do domku zapakować :) , choć jak ma parkować żona to nie wiem czy dobry pomysł :wink:

Janussz

Niezły sposób na reklamę konkretnego projektu i dwóch stron internetowych.

Gratuluję

Jeż

Przestań. Czy ja pierwszy o coś pytam? Siedzę tutaj już kilka lat. Raz zapytałem o Tercję, a teraz o ten projekt. Oba podobne, ale z różnych biur projektowych.

garaż dać z brzydszej strony jaka jest w okolicy

u mnei sąsiad ma nieciekawe podwórko - zapadła wieś i rozwalająca się stara chałupa

no to co mam się na nią patrzeć

i z tej strony właśnie garaż - na razie blaszak - bo miejsce na garaż przyklejony do domu przerabiamy najpierw na taras a póżniej na 2 salon