Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

projekt domu nie był zrobiony razem z projektem tarasu. Fundamenty domu ocieplone są styropianem 8 cm, na ścianie fundamentowej izolacja pozioma z folii, dalej pustak leier 30 cm, ściana domu ocieplona styropianem grubości 15 cm.

Przyszła pora na taras. Finalna wylewka (z płytkami) wewnątrz domu jest 22 cm nad chudziakiem i jednocześnie nad izolacją poziomą (ścian fundamentowych od muru). Taras na gruncie chciałem wykonać z kostki granitowej na podsypce, żeby fajnie wyglądało chciałem aby poziom tarasu był na równi z podłogą w domu - pomiędzy nimi próg stanowiłaby dolna ościeżnica drzwi tarasowych. Problem w tym, że taras byłby wyżej od izolacji poziomej. Taras nie łączył by się z murami domu, kostkę odzielałby styropian na ścianie = 15 cm. Kierownik twierdzi, że zrobię błąd i narażę mury na zawilgocenie, bo styropian nie stanowi, iżolacji przeciwwilgociowej. Kiero uważa, że podłoga tarasu nie może być wyżej niż izolacja pozioma ścian, a w takiej sytuacji taras miałbym niżej o 22 cm niż podłoga w domu. Czy jest jakaś rada, aby poziom tarasu zrobić powyżej izolacji poziomej ścian domu? Mam wysokie wody gruntowe, a grunt to glina.

izolacja pionowa na ścianie konsr (nie na styro) rozpoczęta z 30cm nad poziomem tarasu do dołu - jak bud niepodpiwniczony to trochę poniżej izolacji poziomej

ścainy 2W, 3W?

ściana 2W wykonana na gotowo, tzn, obłożona styropianem i otynkowa, więc wycinanie pasa styropianu do muru, zrywanie styropianu i kleju to trochę dużo zachodu, jakiś inny sposób?

czy ta sama zasada dotyczy tarasu drewnianego (nie wynoszenie ponad poziom izolacji poziomej)?

czy wszyscy macie tarasy, których poziom nie przekracza izolacji poziomej ścian?

Mam taki sam, jednak nie zastanawiałem się jeszcze nad tym :roll: U mnie różnica wynosiłaby około 15cm, więc dwa niskie i szerokie stopnie załatwiłyby sprawę.

czy jeśli grunt pod kostkę byłby na równo ze ścianą fudmentową i z izolacją poziomą i dopiero na to kostka położona ze spadkiem od domu to też wystapi zagrożenie zawilgocenia ściany domu?