Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowy Z14

Recommended Posts

lbryndal, skąd wiesz, że można składać tylko raz w roku? :o Wydawało mi się, że nie ma takich ograniczeń. Rozmawiałem z pracownikiem US, który tym się zajmuje i nic takiego mi nie powiedział. Jeśli gdzieś tak przeczytałeś to daj namiar na źródło.

zmiana taka jest na bank

w ogóle to zwrot różnicy vat-u obowiązywał do końca 2007 roku, a potem go wydłużyli bezterminowo i dodali kilka pararafów między innymi to, że raz w roku można się starać

oczywiście na muratorze jest poruszany ten temat, bardzo jest mi pomocny bo opisują co można a co nie:

http://forum.muratordom.pl/zwrot-vat,t60493-1560.htm?highlight=vat

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 192
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na 100% można składac 1 raz w roku -wiem -bo też odpisujemy. Faktury za rok 2006 odpisywaliśmy w sierpniu 2007r, a za 2007 można odpisywac TYLKO do końca czerwca 2008r (znajomy z US w Tbgu tak nam przekazał)!!!

Acha -nawet się nie przywitałam z krajanami :) Witam Sandomierzan :) Widzę, że mamy podobne gusta -też domek z Z500 i też dachówka ceglasta braasa (tylko ja mam celtycką). Będę śledziła losy waszej budowy bo niewielu krajan mamy na forum 8)

Na 100% można składac 1 raz w roku -wiem -bo też odpisujemy. Faktury za rok 2006 odpisywaliśmy w sierpniu 2007r, a za 2007 można odpisywac TYLKO do końca czerwca 2008r (znajomy z US w Tbgu tak nam przekazał)!!!

Acha -nawet się nie przywitałam z krajanami :) Witam Sandomierzan :) Widzę, że mamy podobne gusta -też domek z Z500 i też dachówka ceglasta braasa (tylko ja mam celtycką). Będę śledziła losy waszej budowy bo niewielu krajan mamy na forum 8)

oj oj nie mieszajmy, ale te informacje troszkę nie za bardzo aktualne bo przedłużyli bezterminowo odliczenia i za 2007 rok można składać równie dobrze w czerwcu czy we wrześniu, ale nie same z 2007 tylko można np. rozliczyć się w czerwcu 2008 roku ze wszystkich faktur, które się do tej pory zebrało

potem znów składa się np. rozliczenie, ale nie wcześniej niż 1 stycznia 2009 (bo już raz w 2008 złożymy i tyle tylko można) i tak cały czas aż do zakończenia budowy, albo

albo zbieramy wszystkie faktury cały czas, aż do zakończenia budowy i jeden raz składamy papaiery o zwrot różnicy i już

Witaj kachna28! Do tej pory zadręczałem Cię pytaniami jedynie na privie, a teraz może podyskutujemy na forum :)

Temat odliczeń rozwinął się i muszę stwierdzić, że dowiedziałem się tu więcej niż w US w Sandomierzu od tego łysawego gościa w okienku informacyjnym. Uzbierało nam się trochę tych odliczeń, a każdy grosz się przyda więc pewnie wnet złożymy wniosek, bo już go wypełniliśmy.

Witaj kachna28! Do tej pory zadręczałem Cię pytaniami jedynie na privie, a teraz może podyskutujemy na forum :)

Temat odliczeń rozwinął się i muszę stwierdzić, że dowiedziałem się tu więcej niż w US w Sandomierzu od tego łysawego gościa w okienku informacyjnym. Uzbierało nam się trochę tych odliczeń, a każdy grosz się przyda więc pewnie wnet złożymy wniosek, bo już go wypełniliśmy.

nie lepiej jeszcze pokupować trochę rzeczy i złożyć na większą kasę ten zwrot ?

ja tak robię bo na dużą część materiałów do wykończenia (oby nie siebie) jest odliczenie różnicy. my chcemy tak koło czerwca zrobić wniosek, żeby końcem roku kasa była, a do końca roku co jeszcze uzbieramy to w nowym roku odliczymy.

pozatym ze względu na to, że jestem zameldowany 80km od miejsca budowy i podobnie od miejsca obecnego mieszkania to jakieś ewentulane jeżdżenie z poprawkami nie wchodzi u mnie w grę.

chciałbym już składac wniosek w naszym "nowym" US.

acha przepraszam że się wcinam bo to przecież nie do mnie było :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

lbryndal do Ciebie było i do wszystkich więc nie ma mowy o wcinaniu się :) Ponieważ na razie ciągniemy budowę z własnych funduszy a nie z kredytu, więc każde pieniądze przydadzą się, a ponieważ uzbierało się nam już kilka tysięcy do zwrotu chcielibyśmy je jak najszybciej otrzymać i zainwestować.

U nas dachówka to był impuls :) Szliśmy do hurtowni ( w S-rzu na ul. Przemysłowej) z zamiarem zakupu blachodachówki -nie sądziliśmy że stac nas bedzie na dachówkę (szczerze mówiąc nie mieliśmy pojęcia, że istnieje dachówka betonowa, a ceramika była powyżej 50zl/metr). No i pan w hurtowni (DZIĘKI mu za to :) ) uświadomił nam, że dachówka Braasa jest o 3zł na metrze TAŃSZA od upatrzonej przez nas blachy (Braasa 20,90zl -blacha 24zl - :o No i nas przekonał. Wiadomo -droższa więźba no i robocizna -ale nie żałujemy :) A co do odliczeń. kumpel z Tbgu odliczał wiosną wydatki budowlane -no i miał kontrolę z US :evil: Uznali mu faktury tylko za faktyczniew wykorzystane materiały. To co miał kupione, ale leżało w garażu -odpadło (mimo, że tłumaczył, że np płytki bedą kłaadzione ZA TYDZIEŃ :o ), tak więc nie wiadomo czego się spodziewac :roll: ...

Maanmy, dzięki za zwrócenie uwagi. Miałem w rękach reklamowy fragment takiego profilu (taki wycięty z całości kawałek) i tam było po 5 komór. Mam nadzieję, że w oknach też tak jest, ale jak to sprawdzić? Przecież nie rozetnę okna. Co najwyżej dopytam gościa od okien jak to jest.

Pamiętam kachna28 o Twoich tynkarzach i właśnie szykowałem się, żeby skontaktować się z nimi, gdy przypadkiem żona dowiedziała się dzisiaj od znajomych o ekipie, która u nich robi i z której są bardzo zadowoleni. Pojechała na budowę, oglądnęła ich robotę i wypadli bardzo korzystnie. Uzgodniliśmy już termin. Jak skończą u znajomych to przyjdą do nas. Biorą 15 PLN/m2. Materiały mogą zapewnić oni lub my we własnym zakresie. Dowiadywałem się w składzie gdzie zazwyczaj zaopatrujemy się i koszt materiałów na 1m2 wyniesie nas 7-8 PLN, tak więc cena 1m2 kształtuje się na poziomie 22-23 PLN. Nie mniej jednak jeszcze raz dziękuję za namiar na tynkarzy, może się jeszcze przydać. Gdybyś jeszcze mogła polecić hydraulika do ogrzewania podłogowego, bo Ci z którymi miałem do czynienia dotychczas nie przekonali mnie do siebie :)

Pamiętam kachna28 o Twoich tynkarzach i właśnie szykowałem się, żeby skontaktować się z nimi, gdy przypadkiem żona dowiedziała się dzisiaj od znajomych o ekipie, która u nich robi i z której są bardzo zadowoleni. Pojechała na budowę, oglądnęła ich robotę i wypadli bardzo korzystnie. Uzgodniliśmy już termin. Jak skończą u znajomych to przyjdą do nas. Biorą 15 PLN/m2. Materiały mogą zapewnić oni lub my we własnym zakresie. Dowiadywałem się w składzie gdzie zazwyczaj zaopatrujemy się i koszt materiałów na 1m2 wyniesie nas 7-8 PLN, tak więc cena 1m2 kształtuje się na poziomie 22-23 PLN. Nie mniej jednak jeszcze raz dziękuję za namiar na tynkarzy, może się jeszcze przydać. Gdybyś jeszcze mogła polecić hydraulika do ogrzewania podłogowego, bo Ci z którymi miałem do czynienia dotychczas nie przekonali mnie do siebie :)

ile biorą u Was za ogrzewanie podłogowe ?

mi powiedział instalator 35zł/m2 rozłożenia rurek i podłączenie do rozdzielacza i nie wiem czy to mało czy dużo

lbryndal, nie wiem jeszcze, bo jeden hydraulik podał mi cenę za całość, bez rozbijania na poszczególne elementy instalacji wodnej, co i gazowej (kwota kosmiczna, przynajmniej jak dla mnie), a drugi nie określił się do tej pory. Jutro będę rozmawiał z jeszcze jednym i gdy się dowiem, to napiszę.

lbryndal, nie wiem jeszcze, bo jeden hydraulik podał mi cenę za całość, bez rozbijania na poszczególne elementy instalacji wodnej, co i gazowej (kwota kosmiczna, przynajmniej jak dla mnie), a drugi nie określił się do tej pory. Jutro będę rozmawiał z jeszcze jednym i gdy się dowiem, to napiszę.

jak możesz to popytaj i daj znać bo mi powiedział 60zł/punkt a punkt to np. przy kranie ciepła woda, drugi punkt to zimna woda i tak samo przy kaloryferach wejście to jeden punkt a wyjście to drugi, czyli kaloryfer 120zł i każdy kran też.

podłógówkę mówił coś 35zł/m2 i nie wiem czy to dużo czy mało bo np. w kuchni z 8m2 będzie to już się robi 280zł

• 2 weeks później...

Witam! Śliczny domek, też planuję, ale z planami wiadomo jak bywa - mam pytanie: czy możecie umieścić zdjęcia wnętrza domu, jak to wszystko wygląda (np: widok z jadalni na salon czy kuchnię) - czy pomieszczenia nie są zbyt małe? Będę bardzo wdzięczna

Pozdrawiam

Basia