Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowy Z14

Recommended Posts

zojka10, my też nie jesteśmy fachowcami, ale dużo ostatnimi czasy uczymy się od znajomych, od świercza, z Muratorów, bo nie chcemy wszystkiego pozostawiać nadziei, że wykonawca na tym się zna, bo to złudna nadzieja, a nie mamy na widoku osoby, do której mielibyśmy zaufanie, żeby została inspektorem nadzoru. Część prac nieskomplikowanych, w większości fizycznych chcemy robić sami.

• Odpowiedzi 192
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Aguu, a jeśli to nie jest tajemnica służbowa - to czemu wybraliście wersję bez garażu? Z przyczyn ekonomicznych, technicznych, światopoglądowych czy innych :D Pytam, bo sama przymierzałam się do tej z garażem, ale mam problem z sensownym ustawieniem domu na działce. Garaż mi ewidentnie w tym momencie przeszkadza i coraz częściej skłaniam się do jakiegoś wolnostojącego M-1 dla mojego samochodu :wink:

Yola,

powody są dwa. Na naszej działce stoi już murowany budynek gospodarczy, który chcemy zaadaptować do pełnienia funkcji garażu, to po pierwsze. Po drugie - wspomniane przez Ciebie czynniki ekonomiczne. Taki garaż podroży nam koszt budowy o kilka-kilkanaście tysięcy. Wolimy te pieniądze władować w dom lub zaoszczędzić, albo może być tak, że wogóle nam ich zabraknie, dlatego zrezygnowaliśmy z wersji z garażem. Dom bez garażu może funkcjonować, my bez domu nie :)

Dzięki :) Muszę jeszcze raz to wszystko przemyśleć. A jeśli chodzi o zwrot VAT-u od materiałów budowlanych - to jest dla nas światełko w tunelu, bo prawdopodobnie ta "ulga" zostanie przedłużona na następne lata (być może nawet do 2012 roku) :lol: W każdym razie jest taki projekt :wink:

Witam

Gratuluję wybory projektu bo wg mnie tez jest świetny.

Jak można zauważyć wszędzie gdzie jest pisane o Z14 dużo pytam a to dlatego że też się przymierzam do tego projektu. A pewnie dzisiaj zamówię go nawet Z14 L - czyli wersja lustrzana i tyle.

Oczywiście mam też pytania do Ciebie:

ten BK to jakieś zapasy czy to aktualna cena te 8zł ja patrzyłem na pióro-wpust solbetu to nie przyjmują zgłoszeń zakupu do końca roku. Znaczy koło lipca kazali dzwonić z zapisami na przyszły rok.

bloczki na fundament widzę to jest ilość na całe fundamenty razem z tym podniesieniem ? taniej wyjdzie tak czy lany orientowaliście się może ??

no i strop czyli Teriva to jest ilość na cały strop ? bo nie mam jeszcze projektu i nie wiem ile tego tam jest a cena 3400 praiwe to cała za te elementy stropu ??

życzę powodzenia

Łukasz

Witaj lbryndal!

Bloczki BK z Kozienic, szare, bez pióra-wpustu. Cena 8 PLN jest ceną średnią, bo za połowę zapłaciliśmy 7.50, a za drugą 8.50, z tym, że to są ceny z początku kwietnia i twardo wynegocjowane, bo każda późniejsza dostawa jest droższa. Ile teraz kosztują nie wiem.

Przy obecnych cenach betonu (a nie wiadomo jakie będą za kilka miesięcy) taniej nas wyniesie ściana fundamentowa z bloczków. Bloczki po tej cenie zamawialiśmy miesiąc temu i dogadaliśmy się, że cena nie zmieni się do czasu realizacji zlecenia. Cena za nie jest mniejsza niż obecnie, bo już widziałem oferty po 3.80-4.20 PLN. Bloczków jest trochę więcej niż potrzeba, ale braliśmy całe 12 palet, jednak nie zmarnują się, bo pójdą na podniesienie ściany i jak zostanie to na taras lub schody.

Ilości elementów na strop różnią się od tego co jest w projekcie (trochę jest ich mniej), ale właściciel zakładu, który je robi wyliczył nam ile ich powinno być i tyle mu wyszło. Ponieważ jednak później zdecydowaliśmy się na ścianki działowe na poddaszu z BK, będziemy musieli dokupić chyba jeszcze 2-4 belek pod te ścianki. Podana cena obejmuje wszystkie elementy i również pochodzi z początku kwietnia oraz jest wynikiem poszukiwań i targów.

Pozdrawiam i życzę powodzenia :)

• 2 weeks później...

lbryndal, wg mnie nie trzeba mieć wcześniej pozwolenia na budowę żeby dostać zwrot VAT, ale trzeba je uzyskać w tym samym roku, w którym robi się zakupy. Taką informację otrzymałem w swoim Urzędzie Skarbowym, ale proponuję żebyś dowiedział się w swoim i dał znać co się dowiedziałeś, będzie potwierdzenie.

A propos zwrotu VAT to przeczytałem dzisiaj. Ponieważ jednak ten link może być już nieaktualny za parę dni, pozwolę sobie zacytować za onet.pl:

Bezterminowy zwrot VAT

(Gazeta Prawna/04.06.2007, godz. 05:00)

ZMIANA PRAWA Ministerstwo Finansów opublikowało definicję budownictwa społecznego, na którą czekali podatnicy. Zostanie wprowadzony nowy limit zwolnienia z VAT, który ma wynosić 50 tys. zł zamiast obecnych 10 tys. euro. Zwrot części wydatków przeznaczonych na budownictwo mieszkaniowe będzie obowiązywał bezterminowo.

Ministerstwo Finansów opublikowało projekt ustawy o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług oraz ustawy o zwrocie osobom fizycznym niektórych wydatków związanych z budownictwem mieszkaniowym. Po pierwsze, zostanie bezterminowo przedłużona możliwość ubiegania się o częściowy zwrot wydatków związanych z budownictwem mieszkaniowym. Po drugie, wprowadzona zostanie definicja budownictwa społecznego. Po trzecie, będzie nowy limit zwolnienia z VAT.

Budownictwo społeczne

Przedstawiony przez resort finansów projekt zawiera definicję budownictwa społecznego. Nie odbiega ona od przyjętych już wcześniej założeń rządowych. Definicja, od wielu miesięcy oczekiwana przez podatników, pozwoli od przyszłego roku stosować nadal w budownictwie obniżoną 7­proc. stawkę VAT.

Warto przypomnieć, że z dniem 31 grudnia 2007 r. kończy się okres przejściowy na stosowanie 7-proc. stawki VAT na roboty budowlano-montażowe oraz remonty i roboty konserwacyjne związane z budownictwem mieszkaniowym i infrastrukturą towarzyszącą, obiekty budownictwa mieszkaniowego lub ich części, z wyłączeniem lokali użytkowych. Oznacza to, że na wymienione towary i usługi od przyszłego roku musiałby obowiązywać 22-proc. VAT.

W celu zminimalizowania negatywnych skutków zwiększenia tej stawki, zaproponowano wprowadzenie definicji budownictwa społecznego, dla którego nadal będzie obowiązywała stawka 7 proc. W ramach tej definicji przyjęto, że budownictwo społeczne obejmie budowę i dostawę mieszkań do 120 mkw. oraz domów jednorodzinnych do 220 mkw., a także remonty tych domów (w przypadku gdy wymagane jest pozwolenie).

Zwrot bez ograniczenia

Zaskakującą propozycją w ministerialnym projekcie są przepisy dotyczące zwrotu osobom fizycznym niektórych wydatków na budownictwo mieszkaniowe. Jeśli zaproponowane rozwiązania wejdą w życie, o zwrot pieniędzy w tym zakresie będzie można ubiegać się bezterminowo.

Obecnie prawo do zwrotu przysługuje wyłącznie z tytułu wydatków poniesionych i udokumentowanych fakturami VAT, wystawionymi od 1 maja 2004 r. do 31 grudnia 2007 r. Po nowelizacji system zwrotów byłby utrzymany wyłącznie w odniesieniu do wydatków na zakup materiałów budowlanych, poniesionych po 31 grudnia 2007 r., nieobjętych - co do zasady - definicją budownictwa społecznego.

Jak wyjaśnia w uzasadnieniu projektu MF, celem zmian w ustawie o zwrocie osobom fizycznym niektórych wydatków związanych z budownictwem mieszkaniowym jest zniesienie epizodycznego charakteru tej ustawy. W konsekwencji pozwoli to korzystać z systemu zwrotu osobom fizycznym, które zakupu materiałów budowlanych służących realizacji inwestycji mieszkaniowej, polegającej na remoncie lokalu mieszkalnego, budowie, nadbudowie, rozbudowie lub remoncie budynku mieszkalnego, a także na przebudowie (przystosowaniu) budynku niemieszkalnego, jego części lub pomieszczenia niemieszkalnego na cele mieszkalne, dokonają po 31 grudnia 2007 r.

Dodatkowo zminimalizuje to negatywne skutki zwiększenia stawki VAT z 7 na 22 proc.

Nowe limity zwolnienia

Kolejna nowość zawarta w projekcie nowelizacji ustawy o VAT dotyczy limitu zwolnień w podatku od towarów i usług. Obecnie zwalnienie dotyczy podatników, u których wartość sprzedaży opodatkowanej nie przekroczyła łącznie w poprzednim roku podatkowym kwoty wyrażonej w złotych, odpowiadającej równowartości 10 tys. euro. W 2007 roku limit ten wynosi 39,7 tys. zł. Po nowelizacji ma to być 50 tys. zł. Zmiana obejmie wszystkich podatników dokonujących czynności opodatkowanych VAT (na koniec 2006 roku podatników mających obowiązek składania deklaracji VAT było 1 424 172). Nowy limit będzie znacznie wyższy niż obecnie i nie trzeba go będzie corocznie przeliczać na złote.

Nie tylko ten limit ma się zmienić. Projekt zakłada również podniesienie limitu dla sprzedaży wysyłkowej. Dziś wynosi on 35 tys. euro, co w przeliczeniu na złote daje 139 tys. zł. Po zmianie nowy limit miałby wynosić 160 tys. zł.

Ewa Matyszewska, Magdalena Majkowska

• 2 weeks później...

Witam

mogę prosić o opis gdzie jaki komin wstawiacie ?? i wentylacja jak będzie rozłożona bo widzę, że więcej będzie niż z założenia w projekcie.

jaką mają gwarancję te zapelowskie kominy no i właśnie dlaczego wybraliście je a nie te z cjblok-a.

co do cementu to rozumiem że w tym roku go chcecie wykorzystać ??

acha i jeszcze stemple 30 wystarczy na całą budowę ?? w sumie tylko podeprzeć trzeba terivę więc tam dużo nie potrzeba ale chciałbym się upewnić.

pozdrawiam

Łukasz

lbryndal, odpowiadam:

Robimy dwa kominy:

- 7.65 m (1 kanał dymowy #20 cm, 5 kanałów wentylacyjnych 14x14 cm) - to do kominka,

- 6.85 m (1 kanał spalinowy #16 cm, 3 kanały wentylacyjne 14x14 cm) - to ten do kotła.

Później mogę Ci wkleić schematy rozłożenia kanałów.

Wybraliśmy ZAPEL, bo w chwili obecnej jest szybciej dostępny, ale to kwestia dystrybutora. Nie znalazłem istotnych różnic konstrukcyjnych ani materiałowych między ZAPELem a CJ Blokiem. Cenowo też są, przynajmniej u nas, na tym samym poziomie. W kwestii gwarancji, atestów itp. poczytaj tutaj.

Cement zamierzamy wykorzystać oczywiście jeszcze w tym roku, a wykorzystywanie rozpocząć już od sierpnia.

Stempli powinno wystarczyć i na strop i na balkon, tak przynajmniej stwierdził wykonawca. Z resztą akurat ze stemplami nie ma problemu, zawsze można je dostać.

Bardzo bym prosił o ten schemat rozłożenia.

Acha a ten do kominka to aż taki fi20 musi być ? na projekcie jest fi14-16 myślałem, że tak 16 max wystarczy. Bo ten drugi macie do kotła C.O. gazowego to 16 pewnie wystarczy.

Ja myślałem odwrotnie 16 pod kominek a 20 do kotła C.O. na paliwa stałe i do tego komina przy kominku dołożyć 2 kanały wentylacyjne - jeden wykorzystać w kuchni a drugi w łazience nad kuchnią.

Tylko nie wiem czy w kuchni on spełni swoją funkcję.

Robić będziecie tą wentylację w kuchni w suficie ?

lbryndal, schemat i opis co do czego wkleję jutro. Przekrój komina #20 cm do kominka zasugerował mi projektant (ze względu na większą ilość dymu ze spalania drewna niz przy np. gazie), poza tym nie jestem na 100% pewien czy w projekcie jest podana średnica przewodów kominowych ,bo te "14x16" to chyba do wentylacji, ale może się mylę. W każdym bądź razie konsultowałem to z projektantem i do kominka wziąłem #20 a do kotła gazowego #16.

Nie robimy wentylacji kuchni w suficie lecz właśnie przy kominie, w ścianie, ale chcemy przez sufit wpuścimy wentylację spiżarni (rura spiro przez ścianę spiżarni i do góry przez sufit w kuchni ponad dach). Tylko nie jestem pewien czy to ma sens, bo przy ścianie zewnętrznej spiżarnia ma obniżony sufit przez schody.

na rzucie parteru mam wejście do komina i jest fi14/16, a wentylacja przy kominku 10x22. Chociaż to że kominek ma mieć rurę fi14/16 nie znaczy, że przewód kominowy przy nim mam mieć taką samą średnice.

co do wentylacji w kuchni przy kominie to obawiam się, że może to być za duża odległość i cały zapach z kuchni będzie szedł przy ścianie do salonu, a np. z korytarza będzie ciągło powietrze do wentylacji albo od drzwi wejściowych