Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowy Z14

Recommended Posts

lbryndal, tak jak w projekcie, do kominka jest wyższy komin (ten przy kalenicy), a do kotła CO niższy. Jednakże ze względu na podwyższenie przez nas ścianki kolankowej o 25 cm (jeden rząd bloczków+zaprawa), obydwa kominy również poszły w górę o tę wartość

witam

wcześniej nie zauważyłem wysokości kominów, ale przeglądałem dokumentację jeszcze raz i jest. No po adaptację dzisiaj jadę to zobaczę co Pani architekt zrobiła. Może być i tak że wogóle nie ruszyła długości krokwi i wtedy zobaczę co ona powie jeśli będę się dopominał ich wydłużenia no i zobaczę czy kominy wydłużyła.

Acha a ze względu na to że będę miał kocioł CO na węgiel to nie powinienem czasem podnieść trochę tego mojego komina tak przynajmniej do wysokości kalenicy czy to raczej nie odgrywa roli.

no i jeszcze jak mogę prosić o ten obiecany schemat rozłożenia kanałów dymnych i wentylacyjnych to bardzo bym prosił. :D

• Odpowiedzi 192
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

lbryndal, nic mi nie wiadomo na temat konieczności wydłużania kominów ze względu na opał. Często jednak producent danego pieca określa minimalną wysokość komina oraz należy stosować ogólne zasady usytuowania komina na dachu względem połaci, kalenicy itp. (poszukaj na stronach Muratora, na pewno gdzieś znajdziesz, bo ja mam to w wersji papierowej).

Schemat rozłożenia kanałów wyślę dzisiaj i sorrki za zwłokę, ale po pracy do późnego wieczoru jestem ostatnio zabiegany.

lbryndal, oto obiecane schematy.

Komin przy kominku:

http://www.imagic.pl/files/3407/komin_kominek.jpg

Użyte zostały dwa pustaki po dwa kanały wentylacyjne zamiast jednego poczwórnego ze względu na to, że szerokość poczwórnego nie współgrała z szerokością pustaka kominowego (była mniejsza o 4 cm) oraz z uwagi na niedostępność w obecnej chwili i najbliższej przyszłości pustaka kominowego u producenta.

Komin w kotłowni:

http://www.imagic.pl/files/3407/komin_kocio%B3.jpg

lbryndal, oto obiecane schematy.

Komin przy kominku:

http://www.imagic.pl/files/3407/komin_kominek.jpg

Użyte zostały dwa pustaki po dwa kanały wentylacyjne zamiast jednego poczwórnego ze względu na to, że szerokość poczwórnego nie współgrała z szerokością pustaka kominowego (była mniejsza o 4 cm) oraz z uwagi na niedostępność w obecnej chwili i najbliższej przyszłości pustaka kominowego u producenta.

Komin w kotłowni:

http://www.imagic.pl/files/3407/komin_kocio%B3.jpg

no to mam pytanie odrazu co do tego komina przy kominku. Bo też rozważałem dostawienie tam czegoś takiego, ale zauważyłem, że belka stropowa rozdzielałaby te 2 elementy i w dachu przechodzi tam krokwa znaczy się komin dostawiony jest do krokwy.

Może to ja coś wyolbrzymiam i trzymam się zbytnio projektu bo w sumie z dachem to można chyba poprzesuwac coś tak żeby ten dach wyszedł tam, ale co ze stropem zrobić?

lbryndal, zgadza się, ale wydaje mi się, że to nie powinno być problemem. Świercz ma kominy z cegieł, a one są większe niż te w projekcie, a jednak jakoś pomieściły się. Na etapie wykonawstwa trzeba będzie wprowadzić korekty lub od razu w projekcie jeżeli wie się jakich rozmiarów będą kominy. Z tego co wiem to belkę stropową można oprzeć na takim żelbetowym obejściu komina, które trzeba po prostu wylać razem ze stropem. Jeśli zaś chodzi o zmiany w więźbie to można zrobić takie tzw. wymiany, podobnie jak u świercza na zdjęciach.

lbryndal, zgadza się, ale wydaje mi się, że to nie powinno być problemem. Świercz ma kominy z cegieł, a one są większe niż te w projekcie, a jednak jakoś pomieściły się. Na etapie wykonawstwa trzeba będzie wprowadzić korekty lub od razu w projekcie jeżeli wie się jakich rozmiarów będą kominy. Z tego co wiem to belkę stropową można oprzeć na takim żelbetowym obejściu komina, które trzeba po prostu wylać razem ze stropem. Jeśli zaś chodzi o zmiany w więźbie to można zrobić takie tzw. wymiany, podobnie jak u świercza na zdjęciach.

racja można to obejśc i to widzę bez większych problemów

pozdrawiam

• 4 weeks później...

lbryndal, w pewnym sensie. Poczyniliśmy trochę nowych zakupów. W tym momencie poza drobnymi zakupami mamy zabezpieczone już materiały na stan surowy. Pozałatwialiśmy sprawy związane z własnością. Myślę, że w tym tygodniu wystąpimy o pozwolenie oraz... aktywnie szukamy dojścia do urzędników odpowiedzialnych za wydanie pozwolenia co by przyspieszyć ten proces :) Nie ładnie to z naszej strony, ale mamy zamiar zrobić to tak, żeby nie podpaść CBA. Łapówkarstwo absolutnie wykluczone!!!

Na forum czytamy wszystko, korespondujemy ze świerczem dopieszczając jeszcze szczegóły. Mam zaległości w pisaniu, bo służba nie drużba i w pracy spędzam po 14 godzin dziennie, ale wnet nadrobię zaległości i napiszę o postępach.

świerczu, Ty masz doła? A co ja ma powiedzieć? Ty masz przynajmniej już gdzie mieszkać, a ja dopiero mam mieć :D Ale jestem dobrej myśli, że może nie będzie to jak z motyką na Słońce :D Stan surowy na 100% postawimy, a dalej to się zobaczy. Może 24h/dobę w pracy to jest jakieś wyjście? :D

świerczu, Ty masz doła? A co ja ma powiedzieć? Ty masz przynajmniej już gdzie mieszkać, a ja dopiero mam mieć :D Ale jestem dobrej myśli, że może nie będzie to jak z motyką na Słońce :D Stan surowy na 100% postawimy, a dalej to się zobaczy. Może 24h/dobę w pracy to jest jakieś wyjście? :D

to i tak macie dobrze że możecie nadgodzinami nadrobić trochę do pensji

ja to 8h i do domu i co miesiąc ta sama wypłata a wydatków coraz więcej

ja nie moge :(... nadgodziny = potem wolne.... łatwo nie jest.... cięzko wykańczać dom z marnej wypłaty kartografa :roll: :evil:

ja nie moge :(... nadgodziny = potem wolne.... łatwo nie jest.... cięzko wykańczać dom z marnej wypłaty kartografa :roll: :evil:

ciekawy zawód - tak mi się wydaje bynajmniej

• 3 weeks później...

Aguu sorka sorka faktycznie są newsy! maiąłem nadzieje że już jakieś doły, szlaunki zobacze ;) no ale... podoba mi się ta dachówka! tez podwójne S. tylko nic nie piszesz czy to ceramika czy cement...? domyśłłam się że cement bo np Euronit tylko takie ma...

Rewelacyjne zestawienie więźby! Bardzo przydatne dla potomnych ;) ja jakoś nie pomyłsłame o nich pisząc wtedy dziennik. Zresztą potórze się że zaczynając swój dziennik nigdy nie liczyłem na jakieś zainteresowanie - i pisałem go dla siebie jako pamiątkę... no wyszło zdeka inaczej ;)

Juz nie moge sie doczekać kiedy zaczeniesz! A! i zajrzyj do mannmy

świerczu, budowa już ruszyła i wnet zamieszczę zdjęcia i przemyślenia :D

Dachówka rzeczywiście jest cementowa. To zestawienie więźby zrobiłem dla lbryndala, bo chciał się zorientować i pomyślałem, że innym może też się przydać. A do maanmy zaraz zajrzę.

Ja zaczynając pisać dziennik zaczerpnąłem pomysł od Ciebie. Twoje zapiski, zdjęcia i konsultacje baaaardzo mi pomogły i nadal pomagają, dlatego pomyślałem, że trzeba się odwdzięczyć i przekazać coś od siebie kolejnym zetowiczom, dlatego staram się dokumentować dokładnie nasze poczynania (choć jeszcze nie ma ich za dużo) żeby innym było łatwiej :D