Kate_Sz 29.10.2008 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 witaj Aguu podczas naszej dyskusji ogólnie pod tytułem"z14" nie wgłębiliśmy się zbyt w kwestię ogrzewania. Powiedz, czy planujecie wykorzystać kominek do ogrzewania ( mam tu na myśli system DGP). Planujecie jakieś rozmieszczenie przewodów i nawiewów? Wyczytałam, że najlepiej przemyśleć to na etapie projektu i dlatego pytam a co do spotkania "zetowiczów" - to jestem za Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aguu 29.10.2008 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 Kate_Sz, tak, planujemy wykorzystać kominek do ogrzewania. Rozmawialiśmy o tym na samym końcu, już przy samochodzie, ale chętnie powtórzę.Chcemy zrobić tzw. DGP czyli Dystrybucję Gorącego Powietrza. Od kominka poprowadzimy pionowo kanał aż na stryszek (jeszcze na etapie zalewania stropu zostawiliśmy w nim przejście dla rur), tam będzie aparat nawiewny, który będzie zasysał gorące powietrze z nad kominka i wtłaczał je kolejnymi kanałami do pokoi na poddaszu. Ujścia kanałów nawiewnych w pokojach chcemy zrobić nad podłogą, a więc trzeba będzie znów osobnymi kanałami "zjechać" od sufitu. Te kanały chcemy poprowadzić w rogach pomieszczeń i zabudować płytą G-K. Można też ujścia kanałów nadmuchowych zrobić w suficie, często tak się robi, bo łatwiej, ale kłóci mi się to z tendencją ciepłego powietrza do unoszenia się do góry. Ten sposób dogrzewania będzie jedynie pomocniczy i liczymy, że zaspokoi zapotrzebowanie na ciepło w okresie jesienno-wiosennym, kiedy nie ma mrozów, ale trzeba już trochę grzać oraz będzie wspomagał centralne ogrzewanie w zimie.Pierwotnie chcieliśmy rozprowadzić powietrze kanałami umieszczonymi w warstwie podłogi na poddaszu, ale był problem z umieszczeniem aparatu nawiewnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kate_Sz 29.10.2008 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 no tak rzeczywiście ... ale dzięki że tak szczegółowo opisałeś. Ja właśnie się zastanawiam,nad rozwiązaniem doprowadzenia przewodów do pokoi u góry w stropie. Tylko właśnie co wtedy z "turbiną"? A poza tym rozważamy jeszcze rozwiązanie z płaszczem wodnym... Jak narazie zamówiłam projekt i czekam cierpliwie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kate_Sz 05.11.2008 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 witaj Aguu, właśnie miałam pytać, jak postęp prac u Was. Z tego co piszesz u lbryndal : małymi kroczkami do przodu Oby tak dalej! U nas ciągłe oczekiwanie - trochę się przeciąga sprawa z podziałem działki. Mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu coś ruszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maryna 21.11.2008 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Witaj - mam pytanie odnośnie drzwi , czy kupowałeś przez internet czy prosto u producenta i czy jestes zadowolony ? Sa piekne, no i ile kosztują ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aguu 28.11.2008 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 maryna, na większość zapytań odpisałem Ci w komentarzach lbryndala. Drzwi kupowałem bezpośrednio u producenta, ponieważ jest niedaleko mnie. Przyjechali, pomierzyli, zrobili, przywieźli, zamontowali. Jak do tej pory jestem z drzwi zadowolony, wyglądają ładnie i solidnie, wykonane estetycznie. Również producent jest w porządku, cierpliwie znosił nasze fanaberie, wahania i zmiany opcji. Montażyści przykładali się do swojej roboty, osadzając drzwi uważnie, kontrolując pion we wszystkich płaszczyznach, dokładnie regulując zawiasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 22.12.2008 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 [wpis przeniesiony z "dziennika"] Witam serdecznie ,śliczny domek budujecie,bardzo podoba mi się rozwiązanie na poddaszu rozplanowanmia ścian . Ale do rzeczy , mam pytanie , też będę wykładać dół pod ławę folią , ale co potem zrobić z końcami wystającymi z dołu , rozumiem ze wywineliście ją na ławę i zrobiliście izolację poziomą .Czy dodatkowo ława była poziomo czymś smarowana???Czy bloczki były kładzione na tej wywiniętej folii??Jaka to była folia [grubość] Pozdrawiam serdecznie i czekam na info Dorota http://forum.muratordom.pl/uzytkownik82418.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 23.12.2008 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 http://images41.fotosik.pl/42/fd2abd1ebce2440c.jpeg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zojka10 24.12.2008 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2008 http://images33.fotosik.pl/84/25964ad7e077b9ea.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.jacek 07.02.2009 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Ależ tu cisza zapanowała... Widać tylko wiosna pomoże...zacznie się ruch w interesie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 19.02.2009 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 no właśnie co tam u Was ????????????????/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aguu 24.02.2009 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Dzięki za zainteresowanie, ale nic się nie dzieje Od czasu jak zrezygnowaliśmy z kredytu zbieramy kasę aby było z czym wystartować do zakupów Mamy już podłączony prąd i gaz, kupiliśmy kocioł i zasobnik (ale jeszcze nie zamontowane), zrobiliśmy odbiór kominiarski i kombinujemy kredyt z BOŚ na oczyszczalnię i ocieplenie (jakiś taki z tańszy, z dopłatą z WFOŚ). Tak więc postęp prac w zasadzie żaden, ale jak już uciułamy grosza to ruszymy z kopyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 25.02.2009 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Dzięki za zainteresowanie, ale nic się nie dzieje Od czasu jak zrezygnowaliśmy z kredytu zbieramy kasę aby było z czym wystartować do zakupów Mamy już podłączony prąd i gaz, kupiliśmy kocioł i zasobnik (ale jeszcze nie zamontowane), zrobiliśmy odbiór kominiarski i kombinujemy kredyt z BOŚ na oczyszczalnię i ocieplenie (jakiś taki z tańszy, z dopłatą z WFOŚ). Tak więc postęp prac w zasadzie żaden, ale jak już uciułamy grosza to ruszymy z kopyta no to jednak coś tam się dzieje powodzenia w zbieraniu kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.jacek 22.03.2009 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 STUK - PUK ...nie nooo ,nie że tam od razu sie wcinam , że cisza tu jakaś {choć jakaś taka}...nooo ,nooormalnie ten - tego powiedzieć chciałem że ....bociany już przyleciały...i jakos tak od razu inaczej sie zrobiło...nie w pogodzie co prawda..ale zawsze to jednak ! POZDRAWIAM ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aguu 23.03.2009 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 e.jacek, ale bociany w jakim sensie? Rodzina Ci się powiększyła czy gniazdo na podwórku Ci zakładają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kate_Sz 09.04.2009 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Żeby Wielkanoc w tym roku przyszła z sukcesem u bokuAby żyło się Wam zdrowoprywatnie i zawodowo Wielu, wielu chwil radosnych i cudownej, ciepłej wiosny !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zojka10 11.04.2009 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2009 http://images40.fotosik.pl/98/ae959bc9bcc0ecda.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.jacek 16.04.2009 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 e.jacek, ale bociany w jakim sensie? Rodzina Ci się powiększyła czy gniazdo na podwórku Ci zakładają? ...nieeee, noooo....myślę że ten etap rozwoju rodziny mam ju z za sobą... ot-cisza jakaś taka zapanowała ,że tak sobie pomyslałem...że nieco obudzę tych i owych...POZDRAWIAM ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kate_Sz 17.04.2009 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 a ja się pochwalę: wczoraj odebrałam świeżutkie i cieplutkie pozwolenie na budowę pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aguu 17.04.2009 15:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Kate_Sz, wielki wyczyn, gratulacje No to teraz kuj żelazo póki gorące. Łopaty i kielnie w dłoń! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts