Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowy Z14

Recommended Posts

witaj Aguu :wink: podczas naszej dyskusji ogólnie pod tytułem"z14" nie wgłębiliśmy się zbyt w kwestię ogrzewania. Powiedz, czy planujecie wykorzystać kominek do ogrzewania ( mam tu na myśli system DGP). Planujecie jakieś rozmieszczenie przewodów i nawiewów? Wyczytałam, że najlepiej przemyśleć to na etapie projektu i dlatego pytam :)

a co do spotkania "zetowiczów" - to jestem za :lol: :lol:

• Odpowiedzi 192
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kate_Sz, tak, planujemy wykorzystać kominek do ogrzewania. Rozmawialiśmy o tym na samym końcu, już przy samochodzie, ale chętnie powtórzę.

Chcemy zrobić tzw. DGP czyli Dystrybucję Gorącego Powietrza. Od kominka poprowadzimy pionowo kanał aż na stryszek (jeszcze na etapie zalewania stropu zostawiliśmy w nim przejście dla rur), tam będzie aparat nawiewny, który będzie zasysał gorące powietrze z nad kominka i wtłaczał je kolejnymi kanałami do pokoi na poddaszu. Ujścia kanałów nawiewnych w pokojach chcemy zrobić nad podłogą, a więc trzeba będzie znów osobnymi kanałami "zjechać" od sufitu. Te kanały chcemy poprowadzić w rogach pomieszczeń i zabudować płytą G-K. Można też ujścia kanałów nadmuchowych zrobić w suficie, często tak się robi, bo łatwiej, ale kłóci mi się to z tendencją ciepłego powietrza do unoszenia się do góry. Ten sposób dogrzewania będzie jedynie pomocniczy i liczymy, że zaspokoi zapotrzebowanie na ciepło w okresie jesienno-wiosennym, kiedy nie ma mrozów, ale trzeba już trochę grzać oraz będzie wspomagał centralne ogrzewanie w zimie.

Pierwotnie chcieliśmy rozprowadzić powietrze kanałami umieszczonymi w warstwie podłogi na poddaszu, ale był problem z umieszczeniem aparatu nawiewnego.

no tak rzeczywiście ... :oops: :oops: ale dzięki że tak szczegółowo opisałeś. Ja właśnie się zastanawiam,nad rozwiązaniem doprowadzenia przewodów do pokoi u góry w stropie. Tylko właśnie co wtedy z "turbiną"? A poza tym rozważamy jeszcze rozwiązanie z płaszczem wodnym...

Jak narazie zamówiłam projekt i czekam cierpliwie:)

• 3 weeks później...
maryna, na większość zapytań odpisałem Ci w komentarzach lbryndala. Drzwi kupowałem bezpośrednio u producenta, ponieważ jest niedaleko mnie. Przyjechali, pomierzyli, zrobili, przywieźli, zamontowali. Jak do tej pory jestem z drzwi zadowolony, wyglądają ładnie i solidnie, wykonane estetycznie. Również producent jest w porządku, cierpliwie znosił nasze fanaberie, wahania i zmiany opcji. Montażyści przykładali się do swojej roboty, osadzając drzwi uważnie, kontrolując pion we wszystkich płaszczyznach, dokładnie regulując zawiasy.

• 4 weeks później...

[wpis przeniesiony z "dziennika"]

Witam serdecznie ,śliczny domek budujecie,bardzo podoba mi się rozwiązanie na poddaszu rozplanowanmia ścian . Ale do rzeczy , mam pytanie , też będę wykładać dół pod ławę folią , ale co potem zrobić z końcami wystającymi z dołu , rozumiem ze wywineliście ją na ławę i zrobiliście izolację poziomą .Czy dodatkowo ława była poziomo czymś smarowana???Czy bloczki były kładzione na tej wywiniętej folii??Jaka to była folia [grubość] Pozdrawiam serdecznie i czekam na info Dorota

http://forum.muratordom.pl/uzytkownik82418.htm

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
Dzięki za zainteresowanie, ale nic się nie dzieje :) Od czasu jak zrezygnowaliśmy z kredytu zbieramy kasę aby było z czym wystartować do zakupów :) Mamy już podłączony prąd i gaz, kupiliśmy kocioł i zasobnik (ale jeszcze nie zamontowane), zrobiliśmy odbiór kominiarski i kombinujemy kredyt z BOŚ na oczyszczalnię i ocieplenie (jakiś taki z tańszy, z dopłatą z WFOŚ). Tak więc postęp prac w zasadzie żaden, ale jak już uciułamy grosza to ruszymy z kopyta :)

Dzięki za zainteresowanie, ale nic się nie dzieje :) Od czasu jak zrezygnowaliśmy z kredytu zbieramy kasę aby było z czym wystartować do zakupów :) Mamy już podłączony prąd i gaz, kupiliśmy kocioł i zasobnik (ale jeszcze nie zamontowane), zrobiliśmy odbiór kominiarski i kombinujemy kredyt z BOŚ na oczyszczalnię i ocieplenie (jakiś taki z tańszy, z dopłatą z WFOŚ). Tak więc postęp prac w zasadzie żaden, ale jak już uciułamy grosza to ruszymy z kopyta :)

no to jednak coś tam się dzieje

powodzenia w zbieraniu kasy

• 4 weeks później...
  • 3 weeks później...