Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowy Z14

Recommended Posts

• Odpowiedzi 192
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wielkie dzięki świerczowi i woody'emu za miłe słowa :)

Póki co mamy zapał, a i kłody jakie kładą nam się pod nogami są jakieś takie jeszcze do przekroczenia. Zobaczymy jak to będzie dalej, w każdym bądź razie jesteśmy dobrej myśli. Inna sprawa, że za te pieniądze, które będziemy musieli teraz wydać rok temu zbudowalibyśmy dwa domy :evil:

Nie możemy się już doczekać pierwszych prac, liczymy, że budowa ruszy końcem lipca. Czas pokaże.

A ja nie chciałam być pierwsza, więc musiałam trochę odczekać :lol: Ale i tak udało mi się chyba załapać na podium z wysokim trzecim miejscem :) Zazdroszczę Wam wszystkim podjęcia decyzji... Ja wciąż walczę z prawdziwymi albo urojonymi problemami :wink: Ze wskazaniem na te drugie. Brr! A prawdę mówiąc trochę cykam, czy podołam :o Nie muszę oczywiście dodawać, że jestem entuzjastką z14 i mam nadzieję, że w końcu zobaczę go na swojej działce :lol: A za Was oczywiście trzymam kciuki!!! Mam nadzieję, że mnie zmobilizujecie! Pozdrawiam!

Yola,

po własnej analizie projektu, gdy już go nabyłem i po przeczytaniu dziennika świercza (który baaaardzo polecam), doszedłem do wniosku, że Z14 ma wyłącznie minusy, a jedynym plusem jest, że wogóle jest :D Nie mniej jednak ten plus jest tak wielki, że minusy można pominąć :D

Gość M@riusz_Radom

Cześć.

Prawie zdecydowaliśmy sie na Z14 ale potem dokładniej przejrzałem projekt i okazało się, że szerokość salonu <4m (3.60 o ile dobrze pamiętam) jest dla nas zdecydowanie zbyt mała. gdyby nie to, to zamiast Z12(po zmianach) budowalibyśmy Z14

Yola,

po własnej analizie projektu, gdy już go nabyłem i po przeczytaniu dziennika świercza (który baaaardzo polecam), doszedłem do wniosku, że Z14 ma wyłącznie minusy, a jedynym plusem jest, że wogóle jest :D Nie mniej jednak ten plus jest tak wielki, że minusy można pominąć :D

Aguu rewelacyjne podsumowanie!!!!!. Na Z14 trzeba patrzyc obiektywnie... jak chcesz mieć rewelacyjną chate, przestrzeń, wygode to Yola zrezygnuj z niego czym prędzej ale jak chcesz mieć swój własny wymarzony dome to on Z14 jest jedym wielkim plusem!!!

M@riusz_Radom tak salon jest zbyt waski ja wciąz to powtarzam, ale moja małza mówi ze jej taki wystrczy, w sumie densów w domu nie przewidujemy i z wałkiem i siekierą tez nie mamy zamiaru się ganiac ;) :lol:

ps. i dzięki za pochlebne opinie na temat dziennika :oops: to dla mnie bardzo dużo znaczy bo pisarzem ja nie jestem .... :oops:

Gość M@riusz_Radom

Świerszcz - wierz mi, że z ciężkim sercem pożegnaliśmy projekt Z14, ale nie widzieliśmy sensownego rozwiązania dla salonu. Dla nas niezbędne minimum to 4m.

Na otarcie łez przerobiliśmy Z12 tak, aby byl b.podobny do Z14 ;)

A dziennik masz faktycznie dobry. Jestem wiernym czytelnikiem ;)

Gość M@riusz_Radom

Ja też nie chcę - albo inaczej - może bym i chciał ale mnie nie stać.

Ale zważywszy na to, że w salonie zazwyczaj przebywa się najdłużej chciałem, aby było mi w nim wygodnie. Dlatego napisałem - gdyby salon był szerszy na 99% bym sie na niego zdecydował.

W naszym przypadku Z14 jest domem na miarę naszych oczekiwań i możliwości. Jeśli spojrzycie na to co napisałem w pierwszym poście dziennika, to zwrócicie uwagę, że mieliśmy sporo kryteriów, którym w zasadzie jedynie Z14 sprostał. Dlatego jesteśmy z niego zadowoleni i nie szukamy "w d...ie smaku" (sorrki za słownictwo :oops: ), choć wprowadzamy pewne poprawki.

Znaleźliśmy jeszcze jeden podobny rozmiarowo i funkcjonalnie projekt, ale jednak nie miał tego czegoś, a konkretnie to spiżarka była jeszcze mniej funkcjonalna niż w Z14. Jak znajdę jego nazwę to napiszę, może komuś przypadnie do gustu. W tym momencie pamiętam jedynie, że miał symbol "lk&...", gdzie zamiast kropek był numer. I chyba pracownia Lipińskich miała coś podobnego do zeta czternastego, ale również musiałbym poszukać w notatkach. Jak znajdę to napiszę.

Witaj Aguu :)

Będę śledzić Wasz dziennik i Wasze poczynania budowlane :)

Właśnie dzisiaj dostarczono mi projekt Z14GPp więc klamka zapadła :wink: Na projekt zdecydowaliśmy już konkretnie... po przeczytaniu dziennika świercza :D

Budowę mamy zamiar zacząć w przyszłym roku, powoli załatwiamy formalności i robimy casting wykonawców. Mamy za sobą pierwszą rozmowę, Pan wycenił budowę (bez dachu) na 28 000 zł. Materiały załatwiamy sami.

Nie mam pojęcia ile wyniesie robocizna dachu (mieszkamy w woj.łódzkiim) :roll: Mamy jeszcze dwie polecane ekipy, zobaczymy na ile oni wycenią...

Aguu, budujecie sami czy macie ekipę? Ja najchętniej bym wzięła ekipę świercza :wink: :D

Jestem ciekawa tego "szydła z worka", o którym napomniałeś w dzienniku, zabrzmiało złowrogo :wink:

Pozdrawiam Zojka

Witaj zojka10 w klubie miłośników Z14!

Wczoraj miałem urlop i biegałem cały dzień w sprawie materiałów, warunków, ale dzisiaj podciągnę trochę dziennik, bo mam zaległości. Szydeł nie obawiaj się. Jak już wyjdą z projektu to są do naprawienia, gorzej z tymi, które wychodzą dopiero w trakcie budowy lub po jej skończeniu.

My budowę będziemy prowadzić systemem półgospodarczym. Do co bardziej skomplikowanych zadań będziemy zatrudniać ekipy (ale nie jedną firmę na całość), a co się da będziemy robić samodzielnie. Mamy już prawie umówionego wykonawcę na etap od fundamentów po więźbę ( z naszym większym lub mniejszym udziałem w poszczególnych pracach). Za ten zakres robót człowiek powiedział nam 10 tys. PLN, ale podejrzewam, że gdy dojdziemy do doprecyzowania naszej umowy to cena trochę wzrośnie. Pokrycie dachu zrobi już inna ekipa i na tym chcielibyśmy zakończyć ten rok, no może jeszcze zamknąć całość oknami i drzwiami. Właśnie wczoraj chodziłem za wycenami okien i trochę się zdziwiłem. Rozpiętość cen jest rzędu 40% :o