Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt inst reku

Recommended Posts

wiem, powinienem dac zarobic specjalistom, ale jakos przekorny jestem:)

Sprawa wyglada nastepujaco - doskonale wiem, ktoredy poprowadzic przewody reku. Pytanie tylko, jakimi zasadmi sie kierowac przy doborze miejsc do montazy naw i wyw? czy lepiej sie za to nie brac? jaka mam gwarancje, ze firma rzeczywoscie wie, co robi?

reku bedzie w piwnicy, podlaczony do rurowca.

Jednym zdaniem:

czy istanieja proste zaday, ktorymi nalezy sie kierowac przy lokalizacji naw i wywy reku?

pzdr

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj

Istnieją takie zasady. Odrobina zdrowego rozsądku, logika i kilka zasad ogólnych pozwoli samemu rozwiązać ten problem.

Nie należy dopuszczać do sytuacji, w której cały nawiew jest na piętrze a wszystkie wywiewy na parterze, bo nie wejdziesz po schodach! Zdmuchnie Cię!

Nawiewamy do pomieszczeń "czystych i suchych" - pokoje, sypialnie salon.

Wywiewamy z pomieszczeń "brudnych i mokrych" - łazienka, WC, kuchnia garderoba.

Dyskutowana wielokrotnie opcja - nawiew i wywiew taki "ledwo ledwo"i w wiatrołapie i w garażu.

Wywiew spod okapu dwukrotnie większy niż pozostałe wywiewy (większa średnica rury).

Dla umownych 500m3 - Jedna rura fi 200 dzieli się na dwie rury fi 150

, Jedna rura fi 150 dzieli się na 2 rury fi 125

, Jedna rura fi 123 dzieli się na 2 rury fi 100

Poniżej fi 100 nie bardzo jest po co schodzić.

Jeżeli trzeba podzielić strugę dalej to z jednej rury fi 100 można wyprowadzić dwie rury fi 100 zmniejszając tym samym prędkość/głośność strugi i dzieląc ją równomiernie.

NIE NALEŻY dzielić rur tak, aby od podziału do wylotu (anemostatu) było mniej niż ze 2mb bo to grozi "przesłuchami" np. z pokoju do pokoju. To także rury głosowe, o czym należy pamiętać.

Jak koniecznie trzeba, to ciągnołbym równolegle te po 2mb do przyległych pokoi. Drożej, ale warto.

Dobrze jest starać się o równomierny podział strug przez stopniowy podział kanału na 2, na 2 , na 2.... Dlaczego? Bo to dobrze działa w całym potrzebnym zakresie wydajności bez dodatkowych dławików czy przepustnic, które uważam za zło konieczne. Same anemostaty też mają regulacje warte wykorzystania.

Dobrze jest nawiewać daleko od drzwi, w rogu pokoju i po skosie (najdłuższa droga). Drzwi, oczywiście, bez progu a ze szczeliną pod skrzydłem.

To zasady ogólne. Teraz trzeba je przyłożyć do konkretnego pomieszczenia i zaprząc do roboty logikę i zdrowy rozsądek w celu sprawdzenia czy te zasady da się bez konfliktu z innymi czynnikami zastosować "wprost" czy trzeba zrobić odstępstwo i jakie.

Problem kominka i czapy gorąca pod sufitem salonu: Dać też wywiew czy nie? Nawiew do salonu to raczej normalne, ale daleko od kominka i drzwi.

Pozdrawiam Adam M.

[/b]

Powiem uczciwie, ze bardzo liczylem na Twoja odpowiedz:)

Projekt mam taki - reku w piwnicy (bo dom ma przeszlo 100 lat). Piwnica jest pod "skrzyzownaiem scian" wiec prosto zrobic pion rozchodzacy sie do wszystkich pomieszczen.

Parter - salon - 50m z kuchnia, kominek pod sciana na srodku. calosc 12*4,5m. Nawiew z dala od drzwi i od kuchni, wywiew w kuchni. Lazienka z pralnia - wywiew i nawiew czy sam wywiew?

Trzy pokoje na gorze -wejscie od korytarza, jakies 4,5 m na wprost drzwi okno. jak tam? naweiw i wywiew? na jakich wysokosciach? pokoje raczej podluzne w strone okna?

Bedzie GWC, ale na ten temat nie bede dyskutowal. bo mam mozliwosc wykopania koparka za darmo - bede mial dwie setki na szerokosc lyzki, jakies 50 mb, mam nadzieje, ze cos to da:)

pzdr

Łazienka i pralnia to dwa osobne? Dałbym po wywiewie. Łączone? Dałbym i nawiew i wywiew.

Na piętrze nawiewy daleko od drzwi, w okolicach okien. Wywiew na korytarzu, w okolicach podestu schodowego. Jeden i większy.

Podział: 3/5 to dół a 2/5 to góra.

Piszę na niewidziane. Jakieś WC? Wiatrołap? Piwnica?

Piwnica może jak garaż? I nawiew i wywiew?

Adam M.

• 2 weeks później...

Adam,

czy dobrze jest dać trochę większy nawiew na górze (3 sypialnie) w stosunku do parteru (2 nawiewy w salonie + delikatnie w wiatrołapie) tak aby ciepłe powietrze z poddasza przepychane było z powrotem do salonu? Czy starać się raczej zrównoważyć strumienie na poddaszu i parterze tak aby zminimalizować przepływ powietrza pomiędzy tymi dwoma strefami?

Pozdrowienia

Jeżeli przyjmiemy założenie, że wszelkie zapachy spychamy w stronę wonnej z natury kuchni, to można zastosować delikatną nadwyżkę nawiewu na piętrze. To koncepcja dość sensowna. Można w kanał nawiewu wiodący na piętro wstawić przepustnicę sterowaną ręcznie i nią dobrać stosunek podziału strug tak, żeby uzyskać optymalny efekt.

Pozdrawiam Adam M.

Wszelkie powstające w pomieszczeniach "czystych", takich jak sypialnie, salon, gabinet.

WC, pralnia i łazienka mają swoje wywiewy i zwykle, drzwi. Bywa, że salon i kuchnia nie są rozdzielone drzwiami. Zwylke też nie ma drzwi do pomieszczeń na piętrze. Preferowane są otwarte schody.

O tym myślałem.

Adam M.

Jeżeli przyjmiemy założenie, że wszelkie zapachy spychamy w stronę wonnej z natury kuchni, (...)

Wszelkie?

W tym przypadku raczej te "sypialniane", a sypialnie uważane są za pomieszczenia mniej "wonne" dla tego montuje się tam nadmuch. Jeżeli ktoś ma sypialnie zbliżoną "wonnością" do ubikacji to trzeba tam zamontować również wyciąg aby odizolować tą "strefę" od reszty pomieszczeń.:wink:

Dobry pomysł z tą przepustnicą, można mieszać zapachy uzyskując różne ciekawe kompozycje. W ogóle całą instalacje wentylacyjną można by opisywać nie za pomocą wielkości przepływów lecz za pomocą kompozycji zapachowych jakie chcemy otrzymać w danym punkcie bazując na odoro-źródłach które w dodatku mogą się przemieszczać... :wink:

Tak w ogóle to myślę że wentylacja mechaniczna jest właśnie po to żeby tych zapachów nie było, jak się pojawią to odkręcamy bardziej anemostat i po sprawie przy grawitacyjnej trzeba poprostu otworzyć okna albo cierpieć gdy na zewnącz jest -20.

Pozdrowienia

• 2 weeks później...

Witam,

Chciałem nieśmiało spytać czy nawiew w salonie musi być puszczony ocieplonym przewodem? Przewody będą puszczone w suficie podwieszanym i chodzi o to żeby to podwieszenie nie obniżało za bardzo salonu.

Zakładam że temp. powietrza nawiewanego będzie zawsze niższa od temp. w salonie (zimą założenie zawsze słuszne, latem powietrze pobierane z GWC w ciągu dnia, w nocy regeneracja GWC, powietrze pobierane z czerpni na ścianie). Stan systemu wen. (temperatury i wilgotność) będzie na bieżąco monitorowany przez mikrokontroler (wczoraj uruchomiłem czujnik temp. DS1821 na mojej atmedze) Nie ma więc szansy że coś się wykropli w przewodzie, czy o czymś zapomniałem?

Pozdrowienia

Witam,

...Zakładam że temp. powietrza nawiewanego będzie zawsze niższa od temp. w salonie... Nie ma więc szansy że coś się wykropli w przewodzie, czy o czymś zapomniałem?

Myślę, że zapomniałeś o kondensacji na zewnątrz przewodu :wink:

Jeśli różnica temperatur będzie > 5stC, to myślę, że warto dać choć minimalną (10 mm) izolację przeciwkondensacyjną.

pzdr

Piotrek

Dobra,

kolejny głupi pomysł: Czy możliwa jest wentylacja mech. z odzyskiem ciepła bez rekuperatora?

Myślę tak:

1. Ogrzewanie powietrza nawiewanego do 21st.C można prosto zrealizować przy pomocy CO i/lub grzałka elektr z termostatem.

2. Cel jaki chcemy osiągnąć to odzyskanie ciepła z powietrza usuwanego z domu.

No i myślę sobie jak to zrobić bez klasycznego wymiennika ciepła.

Sposoby jake mi przychodzą do głowy to:

1. (trochę głupi, ale prosty) wyrzucanie tego powietrza do pom. gospodarczego i dalej do garażu.

2. wymiennik powietrze-woda czyli zwykła chłodnica, wstępnie podgrzewająca wodę w CO. (jest odzysk ciepła? Jest!)

Pozdrowienia

wentylacja mech w piwnicy??

zdania uczonych instalatorów są w moim przypadku podzielone.

mam 100m2 piwnicy (garaż, kotłownia, hobby), nad nią 100m2 partery - salon kuchnia i powyżej w poddaszu kolejne 100m2.

część uczonych proponuje rekuperować wszystkie pomieszczenia włącznie z piwnicą. niestety spowduje to spore straty ciepła, bo piwnica będzie nieogrzewana.

kolejni proponuje reku tylko w pomieszczeniach mieszkalnych a piwnica grawitacyjnie. Ale to też spowoduje straty, bo mroźne powietrze, które dostanie się do piwnicy, bedzie schładzać sufit który jest podłoga dla parteru.

jak byście radzili? - rzuty domu w linku poniżej.

Nie komplikowałbym. W piwnicy raczej mało się mieszka.

Mały nawiew i mały wywiew. Zasadniczo na bilans nie wpłynie. Unikniesz wymrażania piwnicy. Przy małym nawiewie nie będzie przegrzewania piwnicy.

Wymiana powietrza będzie.

I o to chyba chodzi.

Adam M.