bimbelt 13.06.2007 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Mozna, pod warunkiem, ze zablokujemy przeplyw powietrza pomiedzy pomieszczeniami wentylowanymi mechanicznie a tymi wentylowanymi grawitacyjnie. O... ciekawe jak to zrobić. Śluza? Szczelne drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 13.06.2007 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Szczelne drzwi - to też pomyślałem. Ale czy napewno można łączyć dwa systemy wentylacji? Bo mam w głowie jakiś "imperatyw" że nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 13.06.2007 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Szczelne drzwi - to też pomyślałem. Ale czy napewno można łączyć dwa systemy wentylacji? Bo mam w głowie jakiś "imperatyw" że nie... "imperatyw" mówi o łączeniu a raczej jego braku w jednym, zamkniętym pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 13.06.2007 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Przepis mówi, ze w pomieszczeniach w których zastosowano wentylacje mechaniczna lub klimatyzacje pobierajaca powietrze z zewnatrz - nie mozna stosować wentylacji grawitacyjnej.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DeeM 13.06.2007 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 adam_mk,czy mógłbyś skomentować mój pomysł z odzyskiem ciepła bez rekuperatora? Chyba nie odkryłem Ameryki...Jaką sprawność osiągają wymienniki ciepła powietrze-woda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DeeM 13.06.2007 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Przepraszam, niejasno się wyraziłem, oczywiście chodziło mi o wodę zasilającą piec CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 13.06.2007 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Ale to nie jest odzysk ciepła, tylko ogrzewanie powietrza grzejnikiem (wymiennikiem) zasilanym z CO lub elektrycznie. Nie ma tu nawet pozornych oszczedności energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DeeM 13.06.2007 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 sSiwy12, przeczytaj jeszcze raz to co napisałem, ciepło powietrza wydmuchiwanego jest ODZYSKIWANE i przekazywane wodzie zasilającej CO. Nic więcej żadnej filozofii. Ogrzewanie świerzego powietrza z zewnącz to już spawa wtórna (nie ma to znaczenia w bilansie cieplnym) i ma to znaczenie jedynie użytkowe (komfort), ogrzanie tego powietrza kosztuje tak czy inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 13.06.2007 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 sSiwy12, przeczytaj jeszcze raz to co napisałem, ciepło powietrza wydmuchiwanego jest ODZYSKIWANE i przekazywane wodzie zasilającej CO. Nic więcej żadnej filozofii. Ogrzewanie świerzego powietrza z zewnącz to już spawa wtórna (nie ma to znaczenia w bilansie cieplnym) i ma to znaczenie jedynie użytkowe (komfort), ogrzanie tego powietrza kosztuje tak czy inaczej. a tę wodę zasilającą co to o jakiej temperaturze masz przed ogrzaniem Twoim wunderwaffe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DeeM 13.06.2007 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 No tak woda musiała by mieć 5-10 st. C żeby to miało sęs. Chłodnica podgrzała by ją do powiedzmy 18stC. Czy więc jedyne zastosowanie takiego wymiennika (chłodnicy) to oddzielny obieg i ogrzewanie pomieszczeń gospodarczych, garażu, oranżerii itp.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 13.06.2007 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 no pozostaje jeszcze cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DeeM 13.06.2007 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Racja! Woda do CWU wstępnie podgrzana do prawie 20stC! Tylko jeden mały problem..obieg. Wymiana ciepła odbywała by się tylko w momencie zaciągania zimej wody z instalacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 30.10.2007 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Dobra, kolejny głupi pomysł: Czy możliwa jest wentylacja mech. z odzyskiem ciepła bez rekuperatora? ... Sposoby jake mi przychodzą do głowy to: 1. (trochę głupi, ale prosty) wyrzucanie tego powietrza do pom. gospodarczego i dalej do garażu. 2. wymiennik powietrze-woda czyli zwykła chłodnica, wstępnie podgrzewająca wodę w CO. (jest odzysk ciepła? Jest!) Pierwszego nie polecam. Zobacz tutaj : http://forum.muratordom.pl/post1935866.htm#1935866 Drugie jeżeli chcesz aby było efektywne musiałbyś zastosować pompę ciepła powietrze woda np. : BWP 30H http://www.dimplex.de/fileadmin/dimplex/fotos/produkte/waermepumpe/datenbank//waermepumpe-BWP_30H.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.10.2007 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Nieprawda!!! Zobaczcie JAK WOLNO to robić w dużych instalacjach wentylacyjnych w szpitalach... Ciepło jest noszone cieczą z wydechu do zasysu... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 30.10.2007 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Nieprawda!!! Zobaczcie JAK WOLNO to robić w dużych instalacjach wentylacyjnych w szpitalach... Ciepło jest noszone cieczą z wydechu do zasysu... Adam M. Chodzi Ci o wymiennik glikolowy ? Jest to dobre rozwiązanie, tylko sprawność ma kiepską - do 45%, dla porównania wymiennik krzyżowy ma sprawność do 75% zaś przeciwprądowy do 95%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
insz 11.11.2007 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 A propos projektu instalacji:Stworzyłem arkusz kalk. na bazie "Air duct calculator" - tzw suwak wentylacyjny do obliczania przewodów wentylacyjnych, ale bardziej przejrzysty i wpisuje się wartości w jednostkach metycznych: http://www.plikus.pl/images/button_pobierz.gif // Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niutiger 15.08.2008 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 Witam! Odświeżam wątek gdyż moje poszukiwania na forum nie przyniosły rezultatu. Jestem w trakcie budowy domu na etapie instalacji wentylacji mech. naw-wyw a konkretnie prowadzone są rury wentylacyjne sztywne ocieplone. Jedno mnie tylko zastanawia. Niektóre rury poprowadzone zostały pomiędzy krokwiami przy samej membranie dachowej (mam dachówkę ceramiczną i membranę dorkena foxx). Oczywiście między krokwie pójdzie wełna. Ale powstaje pytanie. Skoro rury od went. poprowadzone są przy samej membranie to znaczy, że oprócz własnego ocieplenia (chyba 2cm wełny) rury będą narażone na działanie ekstremalnych temperatur w lecie i zimie. A skoro tak to czy to nie osłabi znacznie całego systemu? Co z tego, że np. latem przy rurowym GWC powietrze schłodzi się w ziemi skoro później jeszcze ogrzeje się przed samym dostarczeniem do danego pomieszczenia. I zimą odwrotnie. Czy zatem rury went. nie powinny byc porpowadzone tak by nie były narażone na skrajne temperatury?Z góry dzięki za opinie - czasu mało a teraz jeszcze jest czas na poprawki. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 15.08.2008 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 Witam! Odświeżam wątek gdyż moje poszukiwania na forum nie przyniosły rezultatu. Jestem w trakcie budowy domu na etapie instalacji wentylacji mech. naw-wyw a konkretnie prowadzone są rury wentylacyjne sztywne ocieplone. Jedno mnie tylko zastanawia. Niektóre rury poprowadzone zostały pomiędzy krokwiami przy samej membranie dachowej (mam dachówkę ceramiczną i membranę dorkena foxx). Oczywiście między krokwie pójdzie wełna. Ale powstaje pytanie. Skoro rury od went. poprowadzone są przy samej membranie to znaczy, że oprócz własnego ocieplenia (chyba 2cm wełny) rury będą narażone na działanie ekstremalnych temperatur w lecie i zimie. A skoro tak to czy to nie osłabi znacznie całego systemu? Co z tego, że np. latem przy rurowym GWC powietrze schłodzi się w ziemi skoro później jeszcze ogrzeje się przed samym dostarczeniem do danego pomieszczenia. I zimą odwrotnie. Czy zatem rury went. nie powinny byc porpowadzone tak by nie były narażone na skrajne temperatury? Z góry dzięki za opinie - czasu mało a teraz jeszcze jest czas na poprawki. Pozdrawiam, Podaj nazwę firmy która tak prowadzi kanały wentylacyjne warto wiedzieć i trzymać sie od nich daleko. Oczywiście że jest to błędne rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niutiger 16.08.2008 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 Oczywiście że jest to błędne rozwiązanie Dzięki za info. Firmę już wybrałem więc teraz pozostaje mi przypilnowac żeby wszystko było ok. Czy możesz jeszcze jeśli to możliwe powiedziec dokładnie dlaczego jest to błędne rozwiązanie? Czy chodzi tylko o to co opisałem czy w związku z tym mogą byc jeszcze jakieś problemy? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 17.08.2008 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2008 Oczywiście że jest to błędne rozwiązanie Dzięki za info. Firmę już wybrałem więc teraz pozostaje mi przypilnowac żeby wszystko było ok. Czy możesz jeszcze jeśli to możliwe powiedziec dokładnie dlaczego jest to błędne rozwiązanie? Czy chodzi tylko o to co opisałem czy w związku z tym mogą byc jeszcze jakieś problemy? Pozdrawiam, To co napisałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts