Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wycena do kredytu

anetta_p

Recommended Posts

Jak jest z wycena do kredytu?

My zlecilismy wycene aktualnego stanu budowy, jak i po zakonczeniu inwestycji.

Troche mnie zdziwilo, gdy Pani stwierdzila ze ona robi ja na podstawie bazy danych z przed 7 miesiecy.

I tak nasza dzialke wycenila na 100z/m2 (gdy w tym momencie sasiadka sprzedala za 190zl/m2). Pani prowadzi tez biuro nieruchomosci, wiec mowie Jej, aby znalazla mi taka dzialke to chetnie kupie, a ona na to, ze wie ze dzialki sa drozsze, ale tak wlasnie robi sie wycene :o.

Tak samo z materialami budowlanymi. Bierze cene sprzed pol roku...

Toz ta wycena to 'pic na wode'.

Nie wiem, czy wszyscy robia w taki sposob wycene, czy my trafilismy na takie BIURO...

Acha, nasz dom po wybudowaniu i wyposazeniu, z dzialka 10 ar, oddalona od Krakowa o 8km, oszacowala na 650.000zl.

Wydaje mi sie, ze wartosc jest niska, ale ona sie upiera ze wlasnie tak ma byc.

Dom jest w stanie surowym otwartym, teraz bedziemy ubiegac sie o kredyt.

tak to wlasnie z wycena jest - pic na wode

u mnie nowobudowany dom wraz z dzialka wycenili na 200.000 zl - bo srednia cena zakupu w mojej dzielnicy z 12 ostatnich miesiecy to 2000 zl/m2 a buduje dom

100 m2

tymczasam sasiednia dzialke o tej samej powierzchni inny bank wycenil na 120.000 zl

z tego wynika ze mam sobie nowy dom 100 m2 uzytkowej wybudowac za 80.000 zl - paranoja

• 1 month później...

Ja myślę, że to polityka banku. Przecież jak zaniżą wkład własny to będzie większa marża.

Nam to tłumaczyli tak: nie jest ważne ile cię będzie kosztowało wybudowanie domu, ważne to będzie warte gdy bank będzie chcał sprzedać, czyli tzw. wartość odtworzeniowa i rynkowa.

Ja jednak cały czas uważam, że zaniżają tą wartość rynkową. No bo śmiech bierze jeśli nowy dom, niech nawet będzie 100 metrowy wraz z działką wyceniają na 200 tys.

• 1 month później...

E tam bzdury. Ja wiele razy robiłem kosztorys dla banku a ceny często były dostosowane do preferencji klienta i jeszcze zaden bank tego nie odrzucił. Nawet mogę sie pod tym podpisać i gwarantuję ze bedzie ok. Pozdrawiam.

ps. Róbcie tak jak Wam się wydaje a napewno będzie dobrze. A jak ktoś mówi że tak musi być to poszukajcie kogoś kto tak nie mówi i też będzie dobrze.

• 2 weeks później...

Witam!

Istotnie, różnice w ocenie wartości rynkowej wynikają głownie z faktu, iż rzeczoznawcy muszą brać ceny nieruchomości z aktów notarialnych, które w wielu przypadkach po prostu są zaniżane, aby płacić niższy podatek.

Gdyby podatków nie było to ceny podawane w aktach not. byłyby wiarygodne, a więc i wyceny byłyby naprawdę rynkowe !!!

• 4 weeks później...