anetta_p 15.05.2007 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Jak jest z wycena do kredytu? My zlecilismy wycene aktualnego stanu budowy, jak i po zakonczeniu inwestycji. Troche mnie zdziwilo, gdy Pani stwierdzila ze ona robi ja na podstawie bazy danych z przed 7 miesiecy. I tak nasza dzialke wycenila na 100z/m2 (gdy w tym momencie sasiadka sprzedala za 190zl/m2). Pani prowadzi tez biuro nieruchomosci, wiec mowie Jej, aby znalazla mi taka dzialke to chetnie kupie, a ona na to, ze wie ze dzialki sa drozsze, ale tak wlasnie robi sie wycene . Tak samo z materialami budowlanymi. Bierze cene sprzed pol roku... Toz ta wycena to 'pic na wode'. Nie wiem, czy wszyscy robia w taki sposob wycene, czy my trafilismy na takie BIURO... Acha, nasz dom po wybudowaniu i wyposazeniu, z dzialka 10 ar, oddalona od Krakowa o 8km, oszacowala na 650.000zl. Wydaje mi sie, ze wartosc jest niska, ale ona sie upiera ze wlasnie tak ma byc. Dom jest w stanie surowym otwartym, teraz bedziemy ubiegac sie o kredyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 15.05.2007 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 tak to wlasnie z wycena jest - pic na wodeu mnie nowobudowany dom wraz z dzialka wycenili na 200.000 zl - bo srednia cena zakupu w mojej dzielnicy z 12 ostatnich miesiecy to 2000 zl/m2 a buduje dom100 m2tymczasam sasiednia dzialke o tej samej powierzchni inny bank wycenil na 120.000 zlz tego wynika ze mam sobie nowy dom 100 m2 uzytkowej wybudowac za 80.000 zl - paranoja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rak 15.05.2007 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 a czy ktoś może się wypowiedzieć, skąd takie podejście rzeczoznawców? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fl1 16.05.2007 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 a czy ktoś może się wypowiedzieć, skąd takie podejście rzeczoznawców? Z ich głów. Niestety bardzo często pustych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia1667 09.07.2007 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Ja myślę, że to polityka banku. Przecież jak zaniżą wkład własny to będzie większa marża.Nam to tłumaczyli tak: nie jest ważne ile cię będzie kosztowało wybudowanie domu, ważne to będzie warte gdy bank będzie chcał sprzedać, czyli tzw. wartość odtworzeniowa i rynkowa.Ja jednak cały czas uważam, że zaniżają tą wartość rynkową. No bo śmiech bierze jeśli nowy dom, niech nawet będzie 100 metrowy wraz z działką wyceniają na 200 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casyopeya 22.08.2007 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 E tam bzdury. Ja wiele razy robiłem kosztorys dla banku a ceny często były dostosowane do preferencji klienta i jeszcze zaden bank tego nie odrzucił. Nawet mogę sie pod tym podpisać i gwarantuję ze bedzie ok. Pozdrawiam. ps. Róbcie tak jak Wam się wydaje a napewno będzie dobrze. A jak ktoś mówi że tak musi być to poszukajcie kogoś kto tak nie mówi i też będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Han 04.09.2007 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 Witam!Istotnie, różnice w ocenie wartości rynkowej wynikają głownie z faktu, iż rzeczoznawcy muszą brać ceny nieruchomości z aktów notarialnych, które w wielu przypadkach po prostu są zaniżane, aby płacić niższy podatek.Gdyby podatków nie było to ceny podawane w aktach not. byłyby wiarygodne, a więc i wyceny byłyby naprawdę rynkowe !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radzikkm 27.09.2007 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 Mam pytanie ile kosztowała was wycena jeśli robiliście ją prywatnie?? Mi koleś zaśpiewał 900 zł masakra!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk99 27.09.2007 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 488 zł bruttow sobote zleczone w poniedzialek do odbioru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts