Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Mam okazję kupić działkę. 3 tysiące metrów. Gość chce 35 zł za m. Jednak po spotkaniu okazało się, że jest to działka rolna. Właściciel miał kilka działek obok siebie, na jednej z nich ktoś już rozpoczął budowę. Nie mam kompletnie doświadczenia w kupnie ziemi, w związku z tym prosiłbym o kilka rad. Przede wszystkim z czym wiążę się przekwalifikowanie działki rolnej w budowlaną, jakie są tego koszta? Czy cena 35 za metr za działkę rolną nie jest zbyt wysoka? Lokalizacja to kilka km za miastem Lębork, gdyby ktoś nie wiedział to między Trójmiastem a Słupskiem :wink: . Druga kwestia, orientowałem się w banku czy dostanę kredyt. Nie ma problemu, jednak powiedziałem, ze jest to działka budowlana, nie wiedziałem wówczas, że tak nie jest. Czy na zakup ziemi rolnej również można uzyskać kredyt? Oczywiście, sprawdzę to w banku również. Mam w planie podzielić działkę w proporcjach 2/3. Kiedy będę mógł ją sprzedać bez uiszczania jakiegoś podatku? Istnieje ponoć przepis który to reguluję. Kiedy należy rozpocząć budowę? Czy są to dwa lata od zakupu, czy od przekwalifikowania? I czy termin ten od czegoś zależy? Np. od lokalizacji, miasto czy poza. Czy jeśli już ją kupię a nie mam w planach rozpoczynać budowy w terminie 5 lat, to czy nie lepiej pozostawić ją jako działkę rolną? Ale z drugiej strony, jeśli działki sąsiadujące z nią to już budowlane i zostanie na nich rozpoczęta budowa, to czy i ja nie będę musiał rozpoczynać budowy? Bardzo proszę o pomoc w tych kilku kwestiach, jest to dla mnie bardzo ważne, gdyż właściciel ziemi nie będzie zbyt długo czekał na moją decyzję. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
https://forum.murator.pl/topic/78959-zakup-ziemi-rolnej/

Nie wiem czy moja wiedza jest aktualna i pewnie coś pokręcę, ale po kolei.

1. Przy zakupie ziemi ornej pierwszeństwo pierwokupu ma Agencja ... Aczkolwiek na 100% przy tak małej i drogiej działce z tego nie skorzysta.

2. Mozna się budować na działce rolnej (siedlisko) jeśli sąsiednia działka jest zabudowana i nie ma planu zagospodarowania terenu i jeszcze parę innych kwestii jest spełnionych (klasa ziemi itp)

3. Budowę należy rozpocząć w 2 lata od daty uzyskania pozwolenia budowlanego. Termin zakupu nie ma znaczenia.

4. Jeśli nie zamierzasz się budować i w międzyczasie zostanie uchwalony przez gminę plan zagospodarowania, to ryzykujesz, gdy działka nie zostanie zakwalifikowana jako budowlana.

5. Przy podziale i odsprzedaży grozi ci VAT 22%, ewentualnie opłata adjaceńska od wzrostu wartości jeśli w międzyczasie gmina wdroży plan zagospodarowania i zakwalifikuje dzia`lkę jako budowlaną.

Potraktuj moje informacje jako wymagajace sprawdzenia.

https://forum.murator.pl/topic/78959-zakup-ziemi-rolnej/#findComment-1781429

Przede wszystkim dowiedz się czy otrzymasz na tę działkę warunki zabudowy. Trudno mi natomiast odniesc się do lokalnych cen. Dowiedz się jeszcze jak wygląda kwestia mośliwości doprowadzenia mediów bo to może dośc istotnie podrozyc cała inwestycję. Ja sama kupiłam działke rolną, z uwagi na klasę ziemi nie musiałam nawet wyłaczac z produkcji rolnej (przy wyższych klasach jest to co do zasady związane z opłatami). Jeśli chodzi o podział działki to w przypadku działki rolnej nie może by ona mniejsza niż 3.000m więc w obecnej sytuacji nie sprzedasz jej części - chyba że kupisz z kimś na współwłasności i po wybudowaniu dwóch budynków zniesienie współwłasnośc. Jeśli natomisat nie chcesz na razie rozpoczynac budowy to chyba warto sie zastanowic nad celowoscia odrolnienia bo za dzialke budowalną płaci się wyższy podatek. Jeśli klasa ziemii jest VI nie płacisz nawet podatku rolnego.
https://forum.murator.pl/topic/78959-zakup-ziemi-rolnej/#findComment-1781985

Hey

Czy ja dobrze widzę? m2 za 35 zł? :o Czyli daje to 105kzł? :o EEEEE chyba ktoś tu przesadził. Ja co prawda kupiłem ziemię 2 lata temu 2500 m2 za 2500 zł. (dwa i pół tysiąca złotych + 500 za formalności:). Ziemia przy drodze, graniczy z gospodarstwem, prąd z wodą bieżącą przy drodze. no i z widokiem na góry.

Może ja jestem zacofany? :-?

Dla mnie zaj... drogo.

https://forum.murator.pl/topic/78959-zakup-ziemi-rolnej/#findComment-1782550

u mnie jest ziemia rolna za ok 60złmkw....

Na pewno sprawdź w w Gminie lub powiecie czy dostaniesz warunki zabudowy na tą ziemię... można nieźle umoczyć...

Zasada jest z grubsza taka:

- dostęp do drogi publicznej

- przynajmniej jedna działka dostępna z tej samej drogi musi być zabudowana, liczy się 3 x front twojej działki, nie mniej niż 50metrów

- musi być dostęp do mediów: prąd i woda

im gorsza klasa ziemi tym lepiej, z własnego doświadczenia pamiętam że ziemi klasy 3 nie może być więcej niż 0,5ha... u mnie z tym był problem...

Podobno przygotowują ustawę w której będzie zapis że tylko prawdziwie sąsiednia działka (taka przy granicy) będzie brana pod uwagę przy określaniu sąsiedztwa... ktoś wie czy to już weszło???

https://forum.murator.pl/topic/78959-zakup-ziemi-rolnej/#findComment-1782702

Hey

Czy ja dobrze widzę? m2 za 35 zł? :o Czyli daje to 105kzł? :o EEEEE chyba ktoś tu przesadził. Ja co prawda kupiłem ziemię 2 lata temu 2500 m2 za 2500 zł. (dwa i pół tysiąca złotych + 500 za formalności:). Ziemia przy drodze, graniczy z gospodarstwem, prąd z wodą bieżącą przy drodze. no i z widokiem na góry.

Dla mnie zaj... drogo.

Okzauje się że tak jest. Własnie mam zrobiona wycene działki do kredytu (rolna VI klasa) i cena wychodzi taka sama ale to w dużej mierze zależy od okolicy. Sądzę, że w okolicy np. Wrocławia czy Poznania cena może być nawet ze 2-3 razy większa (z tego co słyszałam).

https://forum.murator.pl/topic/78959-zakup-ziemi-rolnej/#findComment-1782986

Hey

Dla mnie zaj... drogo.

Okzauje się że tak jest. Własnie mam zrobiona wycene działki do kredytu (rolna VI klasa) i cena wychodzi taka sama ale to w dużej mierze zależy od okolicy. Sądzę, że w okolicy np. Wrocławia czy Poznania cena może być nawet ze 2-3 razy większa (z tego co słyszałam).

Ło matko! :o Aż się nie chce wierzyć :roll: Dokładnie na początku 2005 roku kupiłem ziemię za 1 złoty (słownie jeden zł) za m2 i jak sołtys wsi mi powiedział, bo od niego kupiłem, że to jest normalna cena rynkowa i nie robi mi żadnej łaski, że coś obniża 8) a wtedy było 10000 zł za hektar (10 000m2)

https://forum.murator.pl/topic/78959-zakup-ziemi-rolnej/#findComment-1783058

Miesiąc temu kupiłem 1,48 ha ziemi (łaka, sad, pastwisko) w trzech działkach obok siebie za 15tyś zł 20 km od Kielc. Moje doświadczenia z tym związane to:

-dowiedzieć się czy nie ma zaległości podatkowych w gminie poprzedni właściciel

-czy otrzyma sie warunki zabudowy

-jaka jest chęć kupna działki przez ANR, bo jeśli sie nie jest rolnikiem z danej gminy to ona ma prawo pierwokupu. W powiecie kieleckim podobno był tylko jeden przypadek zkorzystania z tego prawa, chodziło o dużą działke.

U mnie podstawowym problemem przy zakupie byli własciciele, a w zasadzie ich ilość bo u notariusza do podpisu zebrało sie nas 12 osób, średnia wieku beze mnie to 80 lat.Ale sie udało, czekam teraz na pozwolenie.

Aha jeszcze jedno, jak już sie zdecydujesz na działke rolna to radzę wcześniej składać papiery o WZ w gminie. Możesz sie starać o to jako dysponent działki

https://forum.murator.pl/topic/78959-zakup-ziemi-rolnej/#findComment-1784804

Nie wiem jak w innych bankach ale w BZ WBK nie dadzą ci kredytu na działke jeśli to nie bedzie dzialka budowlana. Jak kupiłem działke 1100 jako rolną i tu najpierw musiałem zapytanie do agencji gdyż ma prawo pierwokupu bo nie jestem rolnikiem. Oczywiscie nie chcieli kupić. w sumie to trochę chore bo kobieta miała pole i podzieliła je na 6 działek ale wczesniej musiała wystąpić do agencji z zapytaniem czy od niej nie odkupia. Skoro nei chcięli wieć mogła dalej sprzedać. Każdy klient aby kupic tez musiał wystąpić do agencji z zapytaniem. Ja kupiłem od takiego klienta i niestety również musiałem pytać agencję. Minus taki, ze sa dwie umowy notarialne a co za tym idzie płaci sie kasę. W moim przypadku bylo to ok 500zl

Skoro nie było planu zagospodarowania przestrzennego wieęc musiałem wystąpic do urzedu miasta o ustalenie zabudowy działki. Po ok miesiącu dostałem warunki, później 14 dni na uprawomocnienie i juz bank moze z toba rozmawiać. Długa droga ale da się przejsc...

https://forum.murator.pl/topic/78959-zakup-ziemi-rolnej/#findComment-1789172