patomex 01.05.2006 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 a widzisz i tu znowu niekompetencja poczytaj jeszcze troche czym się różni nadzór autorski od pełnienia funkcji kierownika budowy czy inspektora nadzoru poczytaj jakie uprawnienia ma projektant adaptujący projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 01.05.2006 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 a widzisz i tu znowu niekompetencja poczytaj jeszcze troche czym się różni nadzór autorski od pełnienia funkcji kierownika budowy czy inspektora nadzoru poczytaj jakie uprawnienia ma projektant adaptujący projekt Widać kolega ex przeczytał ze cztery Muratory i już chciałby być budowlańcem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burak 01.05.2006 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 hihi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patomex 01.05.2006 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 najważniejsze ze burak przez przypadek ma niezłą zabawę nicto święto pracy dzisiaj więc wszystkiego najlepszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burak 01.05.2006 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 hehe Lubię czasem popatrzec z boku na ten cały wiat więto pracy więc DO ROBOTY hehe Jedno co mnie ostatnio wkurza to ta paskudna pogoda, od rody leje bez przerwy i budowa stoi.... A co do tej otuliny w projekcie stoi jak byk: Ławy - wysokoć 30 cm, szerokoć wg rysunku ( 40 i 60 cm) Zbrojenie - stal 14` ; strzemiona 25x 30 co 30 cm... jak tu zrobić teraz otuline na 7 cm? jak podziele 7 na pół to wychodzi 3,5cm nam wyszło więc rednio 2,5 - 3 cm z góry i z dołu a po bokach od 15 do minimum 5 cm. gdzie normy a gdzie projekt?? jaja jakie hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patomex 01.05.2006 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 otuliny nie dzielisię na pół - to min. odległość od zew. krawędzi pręta ale w projekcie masz chudziak i dlatego projektowano taka otuline co innego jak samemu zmieniles wtedy trzeba byc konsekfentnym i zmienic resztę - aczkolwiek nie pownien robić ktoś kto własnie nie wie jakie są konsekfencję pozornie nieistotnej zmiany 7,5 chodzi o dolną otulinę, gdyż z boku jest i tak więcej ze względu na szerokości ławy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ex67 01.05.2006 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 burak: Albo ten spec co stwierdza że otulina powinna mieć 7cm !? Dlaczego siedem a nie tyle ile podał projektant ?. Ciekawe co powie gdy usłyszy że otulina w ścianach metra ma 2,5 cm ?!?. Juz czekam na wywód na ten temat . Ten spec projektuje i wie co robi - więc jesli łaska nie masz o czymś pojęcia to nie komentuje (dodam głupio) i nie myl otuliny w ścianach z otuliną w fundamencie! PN-B-03264:2002 Tytuł: Konstrukcje betonowe, żelbetowe i sprężone - Obliczenia statyczne i projektowanie 8.1.1.2 Otulenie prętów zbrojenia Jeżeli beton układany jest wprost na podłożu gruntowym to grubość otulenia powinna być nie mniejsza niż 75 mm, a jeżeli na podłożu betonowym - nie mniejsza niż 40 mm. Długo nie musiałem czekać ... zawsze masz cos do powiedzenia ... choć tym razem masz rację. Nie zmienia to faktu że burak powinien budować zgodnie z projektem. Jeśli nie zrobił chudziaka to faktycznie powienien zwiększyć otulinę. Ale jeśli zrobił otulinę 5 cm to nie wiele sie stało. PS W metrze nie tylko ściany ale i ławy maja 2,5 cm otuliny. Oczywiście są posadowione na betonowym podkładzie. A Twoje stwierdzenia że cos "głupio komentuję" jest nie na miejscu bo nie ma nigdzie nic głupiego w tym co napisałem. Panuj trochę na swoją wszechwiedzą i nie obrażaj innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 01.05.2006 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 Długo nie musiałem czekać ... zawsze masz cos do powiedzenia ... choć tym razem masz rację. Głupio by było gdybym nie miał co byłoby rónoznaczne ,że nia mam zielonego pojęcia o swoim zawodzie [Nie zmienia to faktu że burak powinien budować zgodnie z projektem. Nie jest tak do końca. Znam sprawy gdzie udowodniono winę inspektora i kierownika a wykonywali wszystko zgodnie z błędnym projektem - to jest sprawa dosy śliska ale widoczne błędy nalezy poprawiać. [Jeśli nie zrobił chudziaka to faktycznie powienien zwiększyć otulinę. Ale jeśli zrobił otulinę 5 cm to nie wiele sie stało. Zrobił zaś 3 cm a pisałem wczesniej o tm,że zmniejszenie otuliny z 25mm na 15mm zmniejsza trwałość o 65% - dom się nie zawali,niec wielkiego nie będzie tylko pytam się gdzie był kierownik? [PS W metrze nie tylko ściany ale i ławy maja 2,5 cm otuliny. Oczywiście są posadowione na betonowym podkładzie. To są diametralnie inne warunki i inna klasa ekspozycji. [A Twoje stwierdzenia że cos "głupio komentuję" jest nie na miejscu bo nie ma nigdzie nic głupiego w tym co napisałem. Panuj trochę na swoją wszechwiedzą i nie obrażaj innych. Może cofnij się trochę i sprawdź co napisałęś -> Albo ten spec co stwierdza że otulina powinna mieć 7cm !? Dlaczego siedem a nie tyle ile podał projektant ?. Ciekawe co powie gdy usłyszy że otulina w ścianach metra ma 2,5 cm ?!?. Juz czekam na wywód na ten temat Albo ten spec co stwierdza że otulina powinna mieć 7cm !? Dlaczego siedem a nie tyle ile podał projektant ?. Ciekawe co powie gdy usłyszy że otulina w ścianach metra ma 2,5 cm ?!?. Juz czekam na wywód na ten temat Albo ten spec co stwierdza że otulina powinna mieć 7cm !? Dlaczego siedem a nie tyle ile podał projektant ?. Ciekawe co powie gdy usłyszy że otulina w ścianach metra ma 2,5 cm ?!?. Juz czekam na wywód na ten temat Jeśli coś zarzucasz spodziewaj się odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ex67 01.05.2006 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 Geno: Twoim zdaniem "głupie" w mojej wypowiedzi było nazwanie Ciebie specem, bo chyba nie to żeby burak stosował sie do projektu ... ? Uraziłem autorytet ? padam .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 01.05.2006 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 Geno: Twoim zdaniem "głupie" w mojej wypowiedzi było nazwanie Ciebie specem, bo chyba nie to żeby burak stosował sie do projektu ... ? Uraziłem autorytet ? padam .... Jak projektant napisze w projekcie: podciąg - zbrojenie 4x fi 10 to też kierownik ma tak zrobić? (autentyczny przypadek a wiele takich bywa) to raz - dwa jesli coś zarzucasz to może najpierw sprawdź co i czy słusznie - jeśli nie wiesz,nie jesteś pewien to może rozważ wstrzymanie się z komentarzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patomex 01.05.2006 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 problem lezy duzo głebiej a mianowicie w naszej narodowej swiadomosciwszyscy sie znaja na budownictwie przeciez to takie proste i za co tu placicoszczedzamy na wszytskim co sie daniestety pozniej okazuje sie inaczejuwazam ze nie mozna sie znac na wszystkim ja tez nie wiem jak sie leczy np. zeby i chodzę do specjalistybudowa domu to koszt okolo 200.000 300.000 złto czy za nadzór 2% czyli 4-6tys to dużo?? nie sądzesame składki to prawie 500złniestety są to koszty które trzeba ponieść ale śpi się wtedy spokojnie i czerpie radosc z budowania swojego wymarzonego domuwięc powtórze jeszcze raz:Na budowie powinien być kierownik a nie jego pieczątka!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burak 01.05.2006 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 czyli tak w sumie podsumowujšc to wszystko to nie jest tak le ponieważ: mamy problem tylko pod spodem bootuliny boczne sš wystarczajšco grube.z góry na zbrojeniu będzie budowana dalej cianka fundamentowaczyli reasumujšc podsumowanie zagrożone sš dwa pręty 14 oraz dolne krawędzie strzemion czyli to co znajduje się na samym dnie.z racji tego że z zewnštrz będzie poprowadzony drenaż i nadmiar wilgoci zostanie odprowadzony a z wewnštrz wilgoć nie bedzie sie dostawac bo i skšd. pręty powinny wytrzymać jakies 40 lat zanim przerdzewiejš a za 40 lat mam nadzieje grunt juz sie na tyle ustabilzuje ze nic sie nie bedzie dziac. tak a propo - kierownik był przy odbiorach i wykopów i zbrojenia widział wszystko i nie miał uwag.to by było na tyle chyba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 01.05.2006 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 czyli tak w sumie podsumowujšc to wszystko to nie jest tak le ponieważ: mamy problem tylko pod spodem bo otuliny boczne sš wystarczajšco grube. z góry na zbrojeniu będzie budowana dalej cianka fundamentowa czyli reasumujšc podsumowanie zagrożone sš dwa pręty 14 oraz dolne krawędzie strzemion czyli to co znajduje się na samym dnie. z racji tego że z zewnštrz będzie poprowadzony drenaż i nadmiar wilgoci zostanie odprowadzony a z wewnštrz wilgoć nie bedzie sie dostawac bo i skšd. pręty powinny wytrzymać jakies 40 lat zanim przerdzewiejš a za 40 lat mam nadzieje grunt juz sie na tyle ustabilzuje ze nic sie nie bedzie dziac. tak a propo - kierownik był przy odbiorach i wykopów i zbrojenia widział wszystko i nie miał uwag. to by było na tyle chyba... W takim razie kiepski kierownik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burak 01.05.2006 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 powstrzymam sie od komentarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 01.05.2006 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 powstrzymam sie od komentarza Jak mechanik przykręci Ci w kole 3 na 5 śrub to tez jest dobry mechanik? Może kierownik się później wykaże - na razie dał ciała. miej na niego oko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burak 01.05.2006 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 Ty tam siedzisz na czuju cały czas? Tu masz racje Bede miał na niego oko. tak jak i na wszystkich którzy dotknš mojego kochanego domku ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 01.05.2006 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 Ty tam siedzisz na czuju cały czas? Tu masz racje Bede miał na niego oko. tak jak i na wszystkich którzy dotknš mojego kochanego domku ! Nie bardzo ale "robote" przyniosłem do domu to trzeba skończyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patomex 01.05.2006 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 jaką robote w święta się odpoczywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KKT 01.05.2006 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 Buduję w woj. pomorskim powiat pucki. Na początku miałem nagranego kierowmika za 2000 złotych i wydawało mi się że ta cena jest adekwatna do zadań jakie ma wykonać. Jednak kiedy oświadczył że pieniądze wpłacam z góry troszkę się zdenewowałem. Do mometu rozpoczęcia budowy jeszcze troskę czasu miało upłynąć więc dlaczego miałbym komuś płacić za coś czego jeszcze faktycznie nie zaczął. I tak zaczełem się zagłębiać się w temacie kierowników budowy na moim terenie. Okazało się iż szanowni kierownicy budowy na terenie powiatu puckiego zawarli nie pisane porozumienie żeby wysoko cenić swoje usługi na poziomie 1500- 2000 złotych, nikt nie chciał zejść poniżej. I tak przez geodetę, który wykonywał mi mapki znalazłem kierownika nie z tego terenu za 600 złotych !!!!!!. W trakcie spotkania z nim na pytanie dlaczego tak mało bierze za swoje usługi odpowiedział cytuję... jeżeli to za mało to może zapłacić pan i 1000... na co ja odpowiedziałem oczywiście iż wolę pozostać przy 600. Tłumaczenie pana kierownika było następujące po co mam brać po 2000 doskonale wiedząc jaka jest sytuacja finansowa większości budujących więc wolę wziąć 600 i mieć więcej klientów. Oczywiście zapewnił mnie iż jest na każde wezwanie i z ręką na sercu zapewniam że tak jest w praktyce. Do dnia dzisiejszego mam zalane tylko ławy, a na budowie był już trzy razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patomex 02.05.2006 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 więc wolę wziąć 600 i mieć więcej klientów zczyli to taki co idzie w ilość a nie w jakość jak woli mieć więcej znaczy że nie ma żadnego od czegoś trzeba zacząć - komentarza nie trzeba wiedząc jaka jest sytuacja finansowa większości budujących a jaka jest sytuacja finansowa większosci budujących?? stać ich na błedy i późniejsze kosztowne poprawki czy wymiany?? ciekawa teoria popatrz z praktycznego punktu widzenia i matematycznego jeżeli przyjedzie ze 20 razy i wyda tylko 20 zł na paliwo, opłaci składki to wyjdzie że jego praca jest warta 0zł bo całość jego wynagrodzenia to koszty dalej juz nie musze tłumaczyć ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts