Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile p?acili?cie kierownikowi budowy?

KARO1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 499
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pojęcie obowiązków kierownika to szerokie pole. Na logikę, jeśli ktoś bierze ok. 2000 zł za całą budowę, to nie liczcie, że będzie tam często, albo, że nawet wogóle będzie. Pracowalibyście cały rok, nawet przychodząc raz czy dwa razy w miesiącu i ponosząc odpowiedzialność w razie katastrofy lub nawet wpadki za 2400 brutto? Za taką kasę nie liczcie na pilnowanie, tylko na pieczątkę. Nie wierzę w takich altruistów jak z niektórych postów - "facet za 1500 zł przyjeżdzał na każdy telefon i najmniej 2x w tygodniu". Tak jak zresztą w niektóre inne przytaczane na forum kwoty za wykonawstwo lub "okazyjne" materiały. Nawet czyjś wujek jak zasuwał pól darmo przez pół roku, to z czego wtedy żył?

Wystarczy policzyć jakąś nawet najniższą stawkę za realne godziny pracy i już wiadomo ile trzeba zapłacić.

Czy wtedy 9000 tys to dużo? Zależy za co i za ile poświęconego danej budowie czasu - zwłaszcza jesli oczekwiania są np. do codziennego sprawdzania wykonawców.

Z tym 9000 tys to lekko przesadzone :), ale poza bardzo słuszne uwagi.

Ja płacę 800 pln- ale naprawdę solidny- każdego dnia na bdowie, pełna współpraca i zero tolerancji dla ekipy budowlanej.

Po prostu wszystko musi być zgodnieze sztuką.

Te 800zł to za dzień, tydzień, miesiąc, rok, czy całą budowę ?

Komentarz do tego podany przez el-ka.

• 2 months później...

Cena zależy od regionu Polski.

Nasz kierownik wziął 1500 zł brutto za całą budowę.

Przyjeżdżał kiedy były kopane a później zalewane fundamenty, kiedy kładzione były akermany na stropie.

I po ułożeniu dachówki.Wpisy w dzienniku zrobił po zmierzeniu ścian w budynku. Jesteśmy z niego zadowoleni.

• 4 weeks później...

ja miałem następujące przygody z kierownikami budowy:

1.za 600 PLN mogę mieć kierownika - kolegę ekipy budowlanej, który nie pojawi się ani razu na budowie; 600 PLN w zasadzie za pieczątki - nie dzięki

2.miałem konkretną babkę za 250 PLN za wizytę - jak stwierdziła nie ma czasu

3.teraz mamy umówionego kierownika za 2000 PLN za cała budowę - wydaję mi się to dużo, ale może pomoże w tym, na czym ja się nie znam; 2000 PLN za święty spokój

A ja mam kierownika za 2500 i bedzie od początku budwy aż do odbioru domu.Pierwsza rata 1500 potem reszte po odbiorze budynku .Ja żałuje że nie spotkałem się w cześniej przed adaptacją projektu wiele żeczy już mi ,doradził . Myśle że na budowie też wiele żeczy doradzi, i nie ma co żałowac na droższego kierownika , bo nieraz ekipy budowlane idą na łatwizne w żeby im było lepiej ,ale to nie ma być lepiej ale ma być dobrze zrobiene pod okiem kierownika budowy.

Ja wolałem, by zbytnio nie gnębił, a delikatnie (hehe) tłumaczył. Pewna ekipa jak usłyszała, kto jest kierownikiem ,to w ogóle nie chciała brać się do roboty, fakt facet jest tłukiem, ale nie miałem wyjścia, a na czasie mi zależy.

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...