Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile p?acili?cie kierownikowi budowy?

KARO1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 499
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziśaj rozmawiałem z jednym kierownikiem i powiedział ,że za taką robotę bieże się ( zwyczajowo ) około 5% wartości inwestycji , niewiem jaki zakres, ile wizyt na budowie ale wydaje mi się , że to kwestia dogadania.

No to widać, że albo w różnych miejscach panują różne "zwyczaje", albo wartości inwestycji są tak niskie (np. z inwestycji za 20 tys. zł 5% dawałoby kwotę z poprzednich postów).

Dziśaj rozmawiałem z jednym kierownikiem i powiedział ,że za taką robotę bieże się ( zwyczajowo ) około 5% wartości inwestycji , niewiem jaki zakres, ile wizyt na budowie ale wydaje mi się , że to kwestia dogadania.

No to widać, że albo w różnych miejscach panują różne "zwyczaje", albo wartości inwestycji są tak niskie (np. z inwestycji za 20 tys. zł 5% dawałoby kwotę z poprzednich postów).

No racja , chyba raczej około 0,5% :oops:

Witam, my umówiliśmy się na 1500 zł za SSO, z czego 750 płatne przy podpisaniu umowy, reszta po zakończeniu dachu. Potem mamy przestój finansowo-techniczny, dalsza współpraca do dogadania.

Ma być około 10 wizyt, w kluczowych momentach, od wytyczania budynku zaczynając.

Ma omawiać z ekipą wykonanie konkretnych elementów i sprawdzać ich poprawność. My z mężem nie znamy się na tym, a uważam, że nawet najlepszej ekipie trzeba patrzeć na ręce.

Dlatego myślę, że branie kierbuda z polecenia ekipy, nie do końca może się sprawdzić.

Uważam, że kierownik nie powinien być związany z ekipą budowlaną!!! Kierownik musi być recenzentem pracy ekipy i nie powinien się uginać, bo "majster postawił setki domów". Ja jestem na etapie finalizowania działki, mam już rodzinną/znajomych ekipę która będzie stawiać mi chatkę, jednak kierownika chciałbym mieć obcego, który będzie w każdej chwili pod ręką na telefonie i od czasu do czasu wpadnie na budowę. Nie ma potrzeby, żeby kierownik był częściej niż raz/dwa razy w tygodniu ( w końcu taki dom nie powstaje kilka pięter dziennie ).

Moim skromnym zdaniem powienien być przy wykopie fundamentów, przy ich zalewaniu, izolacji stanu zerowego, kominy, laniu stropu, robieniu więżby dachowej, dachu, ścianki działowe i starczy ( może coś pominąłem ). Reszta jest zależna od MYŚLĄCEGO INWESTORA, bo trudno by kierownik nianczył na każdym kroku. Wiadomo, on ma odpowiadać za poprawnośc robót i gwarantuje, że ten domek się nie zawali, jednak sprawy typu izolacji poziomej fundamentów MUSI dopilnować inwestor ( a jak ma wątpliwości dzwoni po kierownika )

Jeśli się stawia systemem gospodarczym to budowaa nie przebiega tak szybko, że kierownik musi być codziennie.

Inna sprawa to BHP, ale to już każdy myślący majster/pomocnik, inwestor da radę ogarnąć.

Uważam, że kierownik nie powinien być związany z ekipą budowlaną!!! Kierownik musi być recenzentem pracy ekipy i nie powinien się uginać, bo "majster postawił setki domów". .......

Inna sprawa to BHP, ale to już każdy myślący majster/pomocnik, inwestor da radę ogarnąć.

mądrze piszesz 8)

Uważam, że kierownik nie powinien być związany z ekipą budowlaną!!! Kierownik musi być recenzentem pracy ekipy i nie powinien się uginać, bo "majster postawił setki domów". .......

mądrze piszesz 8)

DZIĘKOWAĆ

moj kierownik zawolal sobie 1500 zł za blizniaka ( fakt ze wczesniej robil adaptacje tego projektu i zalatwial wszystkie pozwolenia ale za to osobno dostal kase - niestety nie wiem ile bo kupielm juz dzialke wraz z projektem i pozwoleniami )

Polowa platna w polowie budowy reszta na koniec . Do mojej bodowy ma okolo 500 metrow wiec jest prawie co tydzien - o ile nie trzeba czesciej .

Troche wydziwial ze scianami , poniewaz nie chcial sie zgodzic na Ytong zamiast porothermu ale juz zalatwiona sprawa - zostalo na solbecie