Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile p?acili?cie kierownikowi budowy?

KARO1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 499
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a jak się plasują ceny na Podkarpaciu- bliska okolica Rzeszowa? Może ktoś mógłby mi polecić dobrego (i nie przesadnie drogiego) kierownika budowy?

Trochę znajomy więc tylko 1300 zł.

Będzie przy wszystkich ważnych etapach i na naszą prośbę gdybyśmy mieli jakieś wątpliwości.

Niestety ma dużo pracy więc nie przyjmuje nowych zleceń.

• 3 weeks później...
Też popieram wypowiedź parę postów wyżej, że kierownik budowy nie powinien być powiązany z ekipą/firmą która jest wykonawca robót. Ja ze swoim kierownikiem umówiłam się że wynagrodzenie jest płatne za wizytę (100zł), przy czym w umowie zagwarantowane jest minimum 15 wizyt (czyli za całośc 1500zł ale już teraz wiem, że dostanie więcej bo na jego wizytach nie oszczędzam :wink: ). Mieszka kilometr od budowy a więc niemal po sąsiedzku. Gdańsk

Też popieram wypowiedź parę postów wyżej, że kierownik budowy nie powinien być powiązany z ekipą/firmą która jest wykonawca robót. Ja ze swoim kierownikiem umówiłam się że wynagrodzenie jest płatne za wizytę (100zł), przy czym w umowie zagwarantowane jest minimum 15 wizyt (czyli za całośc 1500zł ale już teraz wiem, że dostanie więcej bo na jego wizytach nie oszczędzam :wink: ). Mieszka kilometr od budowy a więc niemal po sąsiedzku. Miejscowość to Gdańsk

My umówiliśmy się na 1000zł, ale ostatni raz kierownik był na budowie przy układaniu stropu-jakiś rok temu. Wpisy w dzienniku kończą się na zasypaniu fundamentów. Dla jasności dodam, że planujemy przeprowadzkę na koniec czerwca :D.

Trochę się jeżę czytając posty HenoK- skoro kierownik budowy ma tak szeroki wachlarz obowiązków to chyba w myśl zasady: chroń własną d...ę, doskonale wie co i kiedy powinien robić na budowie. Jakoś statystyczna większośc ogranicza się do dokonywania wpisów w dzienniku budowy i to nie na bieżąco... Chyba też mylisz wielkie inwestycje typu wieżowce, hale produkcyjne, stadiony itp przez duże firmy budowlane z budową parterowego domku przez lokalne ekipy, gdzie nawet w razie "awarii" (typu metalowy opiłek w oku-jak to się zdarzyło jednemu z naszych budowlańców) nikomu (łącznie z poszkodowanym) nie przyjdzie do głowy obarczanie winą kierownika budowy, który nie sprawdził czy do cięcia profili ów "fachowiec" założył okulary ochronne.

Nie popadajmy w samouwielbienie...Każdy z nas potrafi przedstawić listę swoich obowiązków zawodowych, wg której świat bez nas nie byłby w stanie funkcjonować...

My umówiliśmy się na 1000zł, ale ostatni raz kierownik był na budowie przy układaniu stropu-jakiś rok temu. Wpisy w dzienniku kończą się na zasypaniu fundamentów. Dla jasności dodam, że planujemy przeprowadzkę na koniec czerwca :D.

Trochę się jeżę czytając posty HenoK- skoro kierownik budowy ma tak szeroki wachlarz obowiązków to chyba w myśl zasady: chroń własną d...ę, doskonale wie co i kiedy powinien robić na budowie.

Ciekawe, czy jak wyjdą np. problemy z konstrukcją dachu, to nie będziecie mieli pretensji do kierownika, że nie dopilnował tego elementu budowy ?

Zakres obowiązków, o którym pisałem wynika z przepisów prawa. W razie problemów na budowie, to właśnie na ich podstawie będzie rozliczany kierownik budowy, i to niezależnie od tego, czy pełnił swoje obowiązki "po znajomości", czy za konkretne pieniądze (takie, które pozwoliłyby na pełne wywiązanie się z nałożonych przez prawo obowiązków za godziwą zapłatę).

Reszta jest sprawą kalkulacji podejmowanego ryzyka ...

To tak jak z przechodzeniem przez jezdnię na czerwonym świetle. Jak się komuś śpieszy, to nie będzie patrzył na kolor światła i przejdzie. Jak go przy tym "namierzy" policja, to nie kary nie uniknie.

• 2 weeks później...

Właśnie interesuje mnie wynagrodzenie dla kierownika budowy.

Kupiliśmy dom do wykończenia, który jest w trakcie budowy.

Zakres prac do wykonania

-wykonanie tarasu na podmurówce

-wstawienie drzwi wewn.

-biały montaż

-ocieplenie z zew. styropianem + elewacja

Rozmawiałam z gościem, który prowadził tę budowę poprzedniemu właścicielowi. Chętnie pomoże zakończyć budowę, załatwi wszystkie protokóły do odbiorów. Chce za to 500 zł :o

Jak myślicie - dużo do czy mało?

Z jednej strony - zna temat, więc weźmie odpowiedzialność jakby co.

A znowu szukać kogoś nowego, kto podpiszę się pod czymś, czego nie nadzorował wcześniej...

Co Wy na to?

Nasz kierbud umówił się z nami na 2.500 zł, cena zawiera:

- załatwienie wszystkich formalności związanych z dokumentami potrzebnymi do uzyskania PnB

- sporządzenie kosztorysu dla banku

- wizyty na budowie z własnej inicjatywy lub na nasze żądanie

- wpisy do dziennika (to wiadomo).

Bierz go. Cena do zakceptowania ( no może spróbuj utargować 100zł na kawę ), on najlepiej wie gdzie są jakieś "kwiatki" w tym domu, a jak przyjdzie nowy i wyda jakąś decyzję to może Cię kosztować więcej niż 100

Też tak myślę, że to kwota do przełknięcia. Ten kier.bud. jest też architektem, i porobi mi jeszcze drobne zmiany w projekcie, typu: likwidacja balkonu, likwidacja okna, rozszerzenie tarasu. Za to już żadnej kasy nie chce.

Po konsultacji ze współinwestorem 8) bierzemy go i już.