Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile p?acili?cie kierownikowi budowy?

KARO1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 499
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My płacimy za całą budowę 2 tys. Wizyt jest w tym tyle, ile jest konieczne.

Na etapie SSO przyjeżdżał gdy go informowaliśmy, ze musi sprawdzić.

Do tego w tym samym czasie zrobił kilka niezapowiedzianych wizyt kontrolnych - taki ma zwyczaj.

Teraz też przyjeżdża gdy jest potrzebny - np. do sprawdzenia tynków lub gdy mieli stawiać płot (miało być 18 mb muru), bo wykonawca chciał mieć uzgodnioną technologię z kierownikiem.

Ogólnie jako kierownik budowy - do polecenia z czystym sumieniem. Jak trzeba to potrafi ekipę opie .. dowlić.

Tamtu

Witaj "tamtu"

A czy możesz mi podać namiary do tego człowieka?

U mnie kierownikiem budowy jest wykonawca stanu surowego.Na każdą prośbę pojawia się na budowie.

To chyba mało ciekawe rozwiazanie, żeby wykonawca był kierownikiem.

Mało ciekawe oczywiście dla inwestora bo ekipie na pewno na rękę.

Lepiej wziąć zaufanego człowieka niż tak jak czytam zapłacić 1000-1500 dla kierbuda ,który raz pojawi się na budowie lub w ogóle.

U mnie kierownikiem budowy jest wykonawca stanu surowego.Na każdą prośbę pojawia się na budowie.

To chyba mało ciekawe rozwiazanie, żeby wykonawca był kierownikiem.

Mało ciekawe oczywiście dla inwestora bo ekipie na pewno na rękę.

Lepiej wziąć zaufanego człowieka niż tak jak czytam zapłacić 1000-1500 dla kierbuda ,który raz pojawi się na budowie lub w ogóle.

Wybacz ale osoba powiązana nie bedzie osobą niezależną a Ty podejrzewam, że jako laik budowlany a jeśli nawet coś już wiesz możesz nawet nie zauwżyć, że ktoś celowo przepuszcza fuszerki bo mu tak na rękę.

Napatrzyłam się na kierowników na innych budowach i wiem co ptrafią.

Mozna znaleźć kogoś niezależnego i sprawdzonego.

Mój kierownik brał za wizytę 110 pln i był na każde moje żądanie. Całkowity koszt wyszedł mnie 1650.

A z drugiej strony kto płaci kierownikowi, który nie pojawia się na budowie.

Na etapie fundamentów powinniem byc 3 razy a jesli już wtedy go nie było to od razu żegnamy takiego gościa.

• 5 weeks później...
My płacimy za całą budowę 2 tys. Wizyt jest w tym tyle, ile jest konieczne.

Na etapie SSO przyjeżdżał gdy go informowaliśmy, ze musi sprawdzić.

Do tego w tym samym czasie zrobił kilka niezapowiedzianych wizyt kontrolnych - taki ma zwyczaj.

Teraz też przyjeżdża gdy jest potrzebny - np. do sprawdzenia tynków lub gdy mieli stawiać płot (miało być 18 mb muru), bo wykonawca chciał mieć uzgodnioną technologię z kierownikiem.

Ogólnie jako kierownik budowy - do polecenia z czystym sumieniem. Jak trzeba to potrafi ekipę opie .. dowlić.

Tamtu

tamtu czy możesz mi podać namiary na tego gościa?

Hmmm a jak zalatwic sprawe, kiedy kierownik budowy podpisal wszelkie dok. jednak nie byl na terenie budowy ani razu (od 2ch lat!) Teraz, kiedy przychodzi jej koniec, dzwoni do mnie ze jestem mu winny 2 500 zlotych! SMIECH NA SALI! jak zalatwic taka sprawe?! Czy moge zmienic w trakcie trwania budowy kierownika? Nie bede wykladal 2.5tys zlotych gosciowi ktory nie raczyl sie zjawic ani razu! Tyle dobrze ze ojciec pelni role nadzoru (to jego 4ta budowa) -gdyby nie on podejzewam ze... mial bym wiele wpadek ;)

Doradzcie co robic z takim gosciem jak Sz.P. Kier. budowy

Witam.Mam gościa krtóry ma przyjeżdzać w razie problemów.umowa jest krótka 1000 przed ,1000 po.Osoba ta jest z polecenia. Do "MIKLAMER". jAKĄ MIELIŚCIE UMOWĘ?Jak na moje oko to chyba z cyklu "jakoś się dogadamy".Ja na twoim miejscu zapłaciłbym wedle wykonanej pracy(jeśli umowa była na gębe), :wink:

Dokladnie tak bylo czyli umowa na gebe. Teraz jestem w kiepskiej sytuacji, albo zaplace albo nie odzyskam dziennika budowy. LOL!

Moim zdaniem nie ma prawa zabierać dziennika z terenu budowy. Poproś go o zwrot i rozlicz się. Jeżeli pomimo zapłaty pieniędzy nie zwróci dziennika to pozostaje tylko wizyta na Policji .

Moim zdaniem nie ma prawa zabierać dziennika z terenu budowy. Poproś go o zwrot i rozlicz się. Jeżeli pomimo zapłaty pieniędzy nie zwróci dziennika to pozostaje tylko wizyta na Policji .
Dziennik budowy powinien znajdować się na terenie budowy, pod opieką kierownika budowy.

Tylko kto zapewnia kierownikowi budowy odpowiednie warunki do takiego przechowywania dziennika budowy (np. barakowóz z metalową szafą) ?

Do tego ogrzewany. Żeby zabezpieczyć przed wilgocią. Przepis jest "nie życiowy" i na wyrost ale pewnie chcieli uniemożliwć w ten sposób aktualizacje dziennika już w trakcie kontroli.

A z kier. budem. dogadać się trzeba. jeżeli w trakcie budowy nie zgłaszałeś zastrzeżeń do jego pracy i przy jego braku reakcji nie zmieniłeś kier. buda. to teraz przy płaceniu dziwnie to wygląda. Moim zdaniem więcej zyskasz dogadujac sie z kier. budem. niż rezygnujac z niego kiedy trzeba zapłacić pieniażki .

Ja płaciłem 1000zł. Kierownik nie pojawił się na budowie ani razu ale.. po co niby ? W koncu to on się pod tym podpisuje..

Tak na powaznie od majstra który mi budował dom on się uczył więc powiedział mi ze "na budowy dziadka to on nie jeździ". I jak dla mnie gitarra. Wszystko jest jak nalezy.

Tylko raz usłyszałem że za duzo forum muratora czytam (człowiek od elewacji) - i żadko się robi ocieplenie 15cm styropianu. (na koncu języka miałem że żadko to się robi ... w kiblu ale darowałem sobie). Sporo rzeczy robiłem i robie sam podczas budowy więc kier bud jest mi potrzebny tylko do tego żeby sie podpisał w dzienniku.