Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile p?acili?cie kierownikowi budowy?

KARO1

Recommended Posts

ja wiem tylko tyle, ze MUSZE miec kierownika budowy (wykonawca bedzie moj wujek, ktoremu moge zaufac). pewien znajomy z uprawnieniami zapytany o cene odpowiedzial: 700 zl.

nie daje faktury, tylko kwitek KP.

pytamy: co w te cene wchodzi?

on: pieczatki.

znow pytamy: a wizyty na budowie?

on: 100 za kazda.

my: ??

on: jak bym chcial jezdzic na budowy, ktore prowadze, to bym ni innego nie robil! mowicie, jakie roboty wykonane, a ja podpisuje. znam wykonawce. jak nie znam, to nie rozwazam kierownictwa na takiej budowie.

kompletnie mnie to zmulilo. cala kwota platna z gory.

• Odpowiedzi 499
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

znajomy z uprawnieniami zapytany o cene odpowiedzial: 700 zl.

nie daje faktury, tylko kwitek KP.

pytamy: co w te cene wchodzi?

on: pieczatki.

znow pytamy: a wizyty na budowie?

on: 100 za kazda.

.

Tak niska cene otrzymales zapewne bo to znajomy a dla znajomych robi sie taniej. Nie dziw sie zbytnio kazda wizyta na budowie to od kilku lat minimum 100 pln choc trwa kilka chwil jednak tak jest ja dodatkowo stosuje doplate za dojazd na budowe. Do tego powinienes doliczyc cene za wykonanie planu BIOZ ktory obowiazuje od 1 stycznia br oraz zebranie dokumentow do odbioru koncowego . Dodatkowo jesli wizyt nie ma na budowie dochodzi zaplata za wypelnienie dziennika budowy za dany rok kalendarzowy oraz jesli poprosisz to kierownik BUDOWY za stosowna oplata zrobi ci kosztorys na dany zakres robot. Zapewne tych oplat bedzie wiecej poniewaz kierownicy budow zobowiazani sa od 1 maja br. kompletowac certyfikaty unijne na materialy budowlane oraz maja dokonywac sprawdzen jakosci uzytego materialu do budowania ale to dopiero przyszlosc.

10 zł za wizytę - musieliśmy go sami przywozić a jak przyjerzdzał sam to 40 - robiliśmy wszystko żeby po niego jeżdzić :lol: :wink: - tosą ceny z 2003 r. - jak musiał coś się dowiedzieć lub załatwić to brał 50zł :p :p

Ten Twój kierownik to jakiś łazęga bez poczucia własnej wartości.

10 zł/wizytę - buachacha.

Już od dawna za wizytę płaci się 100 zł.

Małe porównanie:

- wizyta kierownika na budowie trwa przeciętnie 1 godzinę (przynajmniej w moim przypadku)

- do tego dochodzą "prace domowe" wykonywane przez kierownika (przynajmniej w moim przypadku wykonywane "w cenie") tj. nanoszenie na dokumentację zmian, korespondencja w imieniu inwestora z projektantem, kompletowanie atestów, certyfikatów, itp, sporządzanie kosztorysów porównawczych np. w celu znalezienia tańszego rozwiązania, wyliczenia ilości materiału czy nakładu robocizny do negocjacji cenowych z potencjalnym wykonawcą danego etapu, sporządzanie kosztorysów do banków (ubieganie się o kredyt), w przypadku ubiegania się o zmianę pozwolenia na budowę nanoszenie i kompletowanie dok. zamiennej wraz z korespondencją z urzędami, oraz wreszcie sporządzenie dokumentacji powykonawczej (4 egz.) i w przypadku konieczności uzyskania pozw. na użytk. korespondencja z PIP, PSP, WOŚ i MIS.

dla porównania:

- wymiana oleju w samochodzie u mechanika (10 min. ) - 20-25 zł (Szczecin)

- wizyta lekarza u dziecka (20 min.) - 80-100 zł

- wizyta u fryzjera damskiego (0,5 - 1 godz.) - 50-150 zł

(już dawno powtarzam żonie, że może ja jej obetnę włosy za połowę tej sumy - ale jakoś się nie chce zgodzić) :lol:

I wszyscy Ci wspomniani powyżej po wizycie "zapominają" o kliencie (nawet lekarz mojego dziecka - zresztą bardzo dobry - przy każdej wizycie nie pamięta, co było wcześniej - ale niech mu będzie - odpukać - nie wzywam go zbyt często).

I jak ktoś jeszcze raz powie, ze kierownik za pożądny nadzór bierze 10zł/wizytę (wiem, że z dowozem), to parsknę śmiechem.

I potem na forum czytamy:

"Pomocy - strop mi pęka..."

"Ratujcie - jak to zrobić..."

"Jak zmienić strop Terriva na monolit"

itp.

Ludzie, to są pytania do kierownika budowy (ew., gdy on sam, nie będzie umiał sobie z tym poradzić, to powie Wam, że potrzebna jest pomoc projektanta). Na takie pytania nie udziela się odpowiedzi na odległość na forum.

Uff..

trochę się rozpisałem, ale musiałem, bo jak czytam niekóre posty, to mnie krew zalewa.

Pzdr

• 2 weeks później...
Mój chce 1500 :-?

Najczesciej na budowach typu domek jednorodzinny nic nadzwyczajnego sie nie dzieje poza tym ze inwestor zajmuje sie prawie wszystkim dlatego kierownicy budow maja darmowe pieniazki ktore same pchaja sie do kieszeni. Otrzymana kwota 1500-2000 jest to symboliczna zaplata za wypelnienie dziennika budowy dla pozorow dokonuje sie kilku przypadkowych wizyt na budowie po 10 - 30 minut kazda oraz kilka niezobowiazujacych wpisow do dziennika budowy.Przyjety styl pracy jeszcze z czasow PRL jest w dalszym ciagu pielegnowany czego zywym dowodem sa wpisy na forum. Podobno dazy sie do zmienmienia tego stanu spraw w budownictwie czego dowodem jest juz kilkakrotnie zmienione prawo budowlane oraz kilkadziesiat samowoli budowlanych w moim powiecie. Coz brak kierownika na budowie jest traktowane jako budowanie bez nalezytego nadzoru a wiec zakwalifikowane do samowoli budowalnej - mozna i tak kare oraz dodatkowe naklady na inwestycje ponosi tylko inwestor.

Hmmm poczytałam uważnie i stwierdzam...

Iż wypowiedzi Jarpol-a jako FACHOWCA i SPECJALISTY w branży próbują przedstawić konieczność zatrudniania 1. ekipy budującej, 2. kierownika-budowy osobę pzrebywająca na budowie wraz z ekipą budującą, 3 inspektora nadzoru.

Wszystko fajnie tylko w dzisiejszych czasach w budownictwie jednorodzinnym rzadko kiedy zatrudnia się te 3 "osoby" . Najczęściej jeżeli ekipa budująca to "zawodowcy"-inż budownictwa itp. to chyba rola kierownika powinna być utożsamiana z rolą inspektora .Gdyż jak budują wykwalifikowane osoby to powinni znać się na BUDOWANIU.

Jeżeli ekipa-to panowie, próbujący zarobić a nie wykwalifikowana siła robocza to napewno kierownik budowy by się przydał, tylko czy jest to opłacalne finansowo? bo wówczas uważam, ze ekipa weżmie tyle co i kierownik budowy -więc czy nie lepiej odrazu zatrudnić fachowców.

I wreszcie rola inspektora nazdoru- najwłaściwsza to NADZÓR nad budową i przepisami prawa i dokumentacja itd itd

Więc dla większosci koszt kierownika budowy utożsamiany jest z praca iinspektora -czyli kilkanaście wizyt podczas budowy, kontrola, wpisy i tyle. Dlatego czy to kwota 60-100-150 za wizyte czy za całość (bez określania ilosci wizyt) 1000-1500-2000 moim zdaniem nie zmienia postaci rzeczy - kwestia tylko, czy solidna ekipa i wystarczy nadzór.

Czy byle jaka, kierownik...a wtedy to i inspektor nie pomoze.

Osobiście wybrałam fachową ekipę z inż budowlańcem i Kierownika budowy=inspektor nadzoru do kontroli i odbioru.

A koszt 1000zł. za kontygnację.

Według mnie to od samego początku pytanie zostało źle postawione.

Jeśli komuś zależy na kierowniku budowy który ma tylko pieczątkę przybić - to niech szuka jak najtańszego. Ale jeśli ma on byc faktycznym reprezentantem i współpracownikiem inwestora to nie ma co liczyć złotówek.

Mój kierownik budowy kosztuje mnie 2000 PLN, ale nie żałuję ani złotówki. Po pierwszym miesiącu współpracy juz pierwsze 1000 mi się zwróciło. Jak nie mogę znaleźć satysfakcjonującej ceny to jest on ostatnim źródłem informacji. Zawsze znajdzie miejsce albo poda kontakt gdzie zaoferuja mi najniższą cenę.

• 2 weeks później...

Mam na razie 2 oferty : jedna to kierownika budowy - będzie na budowie minimum 4x w tygodniu - jego praca do końca stanu surowego zamkniętego - to 3500zł. Druga to inspektora nadzoru - 200zł za wizytę [w sumie ok. 7wizyt], w tym dokładne zaznajomienie się z projektem i niezbędne jego zdaniem poprawki.

Tak się zastanawiam, czy to dużo i czy jest sens dodatkowo zatrudniać inspektora nadzoru

aishan - to zależy jakie masz zdanie o ekipie i o kierowniku budowy. Jeżeli nie ufasz im w 100%, to radzę wziąć inspektora nadzoru. Ponieważ każda ekipa zawsze popełnia błędy, wynajęcie jego może zaoszczędzić CI dodatkowych kosztów.

Ja znalazłem 4 oferty:

Kierownik 1 - 1400 PLN

Kierownik 2 - 1000 PLN

Kierownik 3 - 1200 PLN

Kierownik 4 - 1800 PLN

Cena stała, ilośc wizyt do uzgodnienia.

Ja znalazłem 4 oferty:

Kierownik 1 - 1400 PLN

Kierownik 2 - 1000 PLN

Kierownik 3 - 1200 PLN

Kierownik 4 - 1800 PLN

Cena stała, ilośc wizyt do uzgodnienia.

Jesli wybierzesz tego najtanszego to do konca budowy zdazysz jeszcze zatrudnic tych pozostalych jednego po drugim. Ale zastanow sie jesli stawka przyjeta przez kierownika budowy oraz inspektora nadzoru wacha sie w granicach od 100 - 200 pln za wizyte to coz pomoze ci czlowiek za 1000 pln w calej budowie? Natomiast wyprowadzenie dziennika budowy w okresie 2 - 3 lat za jednym zamachem na koncu budowy to mysle ze cena 1400 pln jest do przyjecia.

• 1 month później...
Mój kandydat chce 2500 .

za prowadzenie papierow to dobra cena

Jarpol, dzięki za fachową wiedze którą się tutaj czasem dzielisz ale moim zdaniem zapominasz że 90% tutaj to ludzie którzy budują swoje własne małe domki jednorodzinne (max 200m2) na które ich i tak nie stać. Zapożyczają się w bankach u rodziny znajomych etc aby tylko zrealizować swoje marzenie - własny dom na własnej ziemi.

A Ty tymczasem masz podejście typu "jak już się buduje to niech płaci i co to jest tysiąc tu czy tam". 2500 zł za same papierki Twoim zdaniem to jest cena OK ??? To ile uważasz wynosi "dobra" cena za Twoje kierownikowanie? 10x tyle? 150zł za wizytę + dojazd?? no comments

Może trochę zejść na ziemię z tym cenieniem siebie, wiadomo w Unii płacą lepiej ale my zarabiamy tyle ile zarabiamy i do tego trzeba dostosować swoje oczekiwania finansowe. Z uwagą czytam i cenię sobie Twoje posty, również te w których uzasadniasz potencjalne oszczędności z dobrego kierownika. Gdybym tylko nie był ograniczony finansami pewnie byś mnie przekonał i zatrudniłbym Ciebie, ale muszę szukać kogoś na kogo mnie stać. A Twoje cenienie siebie mnie przeraża.

Postawiłem sobie limity - 500zł za "papierowego kierownika" tzn wypisanie i stemplowanie dziennika. 2000zł za takiego, który będzie na budowie kiedy go będę potrzebował, podpowie i pokaże jak to się powinno robić + porady telefoniczne. W końcu ma być tą "głową" która będzie kierowała robotami a nie stał i patrzył robotnikom na ręce co dzień aby uzasadnić dlaczego bierze za budowę 20tys zł. Ponieważ sam takiej wiedzy nie posiadam kupię ją od kogoś ale za jakieś rozsądne pieniądze. Na razie szukam - dzisiaj spotkanie z kolejnym kandydatem.

pozdrawiam i mam nadzieję nie obraziłem Cię (nie taki był mój zamiar)

Wuitam,

Jetem w trakcie wyboru kierownika budowy. Na razie miałem rozmowę z jednym kierownikiem. Bardzo doswiadczony. Natomiat zadziwia mnie fakt, ze chcą rozliczenie na zasadzie

pól przed... i poł po..". Jest to standratd, płacić jeszcze przed rozpoczęciem ?

Dobry fachowiec zawsze bierze po !!!!!!!!!!!!!!!

W budownictwie uslugi typu kierownik budowy itp wyceniane sa na podstawie ile mozna wyjac z portwela i czy w tym portwelu znajduje sie odpowiednia ilosc zasobow do wyjecia !!!!!!! To tak dla podniesienia humorku w deszczowy dzien. A co do wysokosci ceny za usluge to czy dobry samochod marki mercedes jest dostepny dla przecietnego kowalskiego???????? Ani jedno ani drugie rozwiazanie nie zadowoli wszystkich dlatego sa pewne ustepstwa . Od wielu lat stosuje metode wykonywania uslug dla rodzin wielodzietnych minimum 7 dzieci jako uslugi bezplatne. Cos w tym jest ????????????????/.