Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Samodzielnie klinkier?????

Recommended Posts

Weź krzyżyki żeby fugi były równe.

Klinkieru nie układa sie na krzyżyki ,to nie glazura. Kup prety 1 x 1 i na nich układaj Fugi pionowe również odmierzaj od tego pręta (wsadzasz pomiędzy cegły )Kup dobrą poziomice i do roboty , jak chcesz zaprawę robić samemu to potrzebny Ci bedzie piasek ,barwnik ,cement i plastyfikator Gdy umaże Ci się klinkier na bieżąco ścieraj wilgotna szmatką lub gąbką ....

Edytowane przez bezele
ortografia shit....

Dokładnie tak:kładzie się nie na krzyżyki tylko są specjalne listwy.Decyzja moja o samodzielnym wykonawstwie powstała po tym jak na etapie budowania spędziłem z majstrem pół dnia na dachu patrząc jak muruje kominy.Gadaliśmy razem on murował a mnie wydawało się to banalnie proste.Normalnie ładne fugi zrobić ciężko ale na te listwy (przynajmniej się wydaje) bardzo prosto.Co by nie było zacznę,zobaczę jak będzie szło.Do zaoszczędzenia mam wówczas 3-4 kpln

Z tym papraniem cegiełek to radziłabym wcześniej się trochę pobawić i zaimpregnować wcześniej cegiełki. Piekielnie trudno jest później doczyścić klinkier z zabrudzeń nawet jeśli zaprawa jest od razu na mokro wycierana.

Mój mąż powierchnie cegły (oczywiście te, które nie mają kontaktu z zaprawą) smarował zwykłym najtańszym olejem jadalnym. W razie wpadki czyściło się bez problemu.

• 5 years później...

Chyba w końcu znalazłem właściwy temat z moim pytaniem. Też zamierzam sam pobawić się w majstra i samemu wymurować ściankę z połówek cegieł dziurawek klinkieru. Mam do wymurowania ściankę w korytarzu na piętrze nad schodami. Z reguły w takich miejscach jest montowana barierka ale u mnie w tym miejscu jest przewidziany nie duży kaloryfer i dlatego tę ściankę muszę postawić. w dodatku do tej ścianki będzie przymocowana barierka ochronna przed dziećmi aby na schody nie wychodziły.

Mam cegły, cement, pigment, drobny piasek, drut gładki, betoniarkę. Ktoś pisał plastyfikator, czy to chodzi np. o cemplast?

Przydało by się abym też zrobił jakieś zbrojenie pionowe wpuszczone w strop aby ta ścianka nie zleciała komuś na głowę.

O czymś jeszcze zapomniałem?

Ja stawiałem na zaprawe do klinkieru która od razu fugowałem. ( fuga wklęsła, nie licowana) . Listwa 0.8, poziomica i wcześniejsze wymierzenie, specjalna "szpachelka" do fugowania.Nie bierz tylko najtanszych cegiel, np Jopek, bo nierowne sa i ciezko potem wyjsc na równo ( trzeba manewrowac fugami).

Nie dopusc do zabrudzenia cegiel, mokra szmatka wciaz w uzyciu.

Chyba w końcu znalazłem właściwy temat z moim pytaniem. Też zamierzam sam pobawić się w majstra i samemu wymurować ściankę z połówek cegieł dziurawek klinkieru. Mam do wymurowania ściankę w korytarzu na piętrze nad schodami. Z reguły w takich miejscach jest montowana barierka ale u mnie w tym miejscu jest przewidziany nie duży kaloryfer i dlatego tę ściankę muszę postawić. w dodatku do tej ścianki będzie przymocowana barierka ochronna przed dziećmi aby na schody nie wychodziły.

Mam cegły, cement, pigment, drobny piasek, drut gładki, betoniarkę. Ktoś pisał plastyfikator, czy to chodzi np. o cemplast?

Przydało by się abym też zrobił jakieś zbrojenie pionowe wpuszczone w strop aby ta ścianka nie zleciała komuś na głowę.

O czymś jeszcze zapomniałem?

Chcesz mieszać w betoniarce ? Nie wiem czy to dobry pomysł, murowanie z klinkieru to straszna dłubanina i zaprawa schodzi raczej w wiaderkach a nie taczkach a wiaderko zaprawy ciężko ukręcić w betoniarce. Ja raczej kupił bym gotową zaprawę do klinkieru w workach i mieszał jak klej do glazury "śmigłem" (ona dodatkowo jest z innego cementu, nie pojawiają się wykwity, choc to istotne raczej na zewnątrz, w pomieszczeniu nie powinny sie pojawić).

Masz kwadratowe pręty 1cmx1cm na dystanse ? Zbrojenie faktycznie by sie przydało, scianka z połówki (6cm) będzie strasznie wiotka. Warto to zazbroić i ze stropem i z jakąś boczną ścianą. Wąska ta ścianka, ja bym dał raczej 2xpołówka ...

• 2 years później...
Dokładnie tak:kładzie się nie na krzyżyki tylko są specjalne listwy.Decyzja moja o samodzielnym wykonawstwie powstała po tym jak na etapie budowania spędziłem z majstrem pół dnia na dachu patrząc jak muruje kominy.Gadaliśmy razem on murował a mnie wydawało się to banalnie proste.Normalnie ładne fugi zrobić ciężko ale na te listwy (przynajmniej się wydaje) bardzo prosto.Co by nie było zacznę,zobaczę jak będzie szło.Do zaoszczędzenia mam wówczas 3-4 kpln

Te listwy to takie?:

http://i.st-firmy.net/93mh8nl/listwa-dystansowa-do-klinkieru-anmax-sc.jpg

, tylko zostawia się je po położeniu klinkieru czy zostawia?

Balto robiłem z 10 lat temu płot z klinkieru stosowałem zaprawę z Alpol-a, ściśle wg ich zaleceń. Sąsiedzi się śmiali jak to na zaprawie z worka, czemu tak mało wody chopie nie męcz się mówili. Dziś ja się śmieję jak widzę co roku jak myją, szorują swoje płoty z zacieków bo robili na zwykłej zaprawie...