Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

c.w.u. jaki zbiornik przeponowy???

Recommended Posts

Witam all..

ma pytanie... do instalacji c.w.u. jest włączony boiler 140 l. napędzany piecem węglowym...

I oczywiście nie mie mam jeszcze zaworu bezpieczeństwa , ani zbiornika przeponowego.

Efekt jest taki, że podczas grzania wody w boilerze. wzrasta ciśnienie w rurach i wiadomo,.... materiał cierpi

Jaki kupiż zniornik... widziałem białe i niebieskie,... jakie ciśnienie robocze tego zbiornika?...

w którym miejscu zamontować , a gdzie ten zawór bezpieczeństwa??

Ten zbiornik się pompuje powietrzem?.... mogę prosić o krótką instrukcję....

dzięki

Przy kotle na węgiel musisz mieć zbiornik wyrównawczy a nie zbiornik przeponowy, polskie prawo na to nie zezwala. Do bojlera tylko zawór bezpieczeństwa , przynajmniej tak jest u moich rodziców przy kotle na węgiel

do kotła weglowego mam zbiornik wyrównawczy, ale do instalacji c.w.u. chciałem miec zbiornik przeponowy i zawór bezpieczeństwa i dlatego moje pytanie tylko do instalacji c.w.u.

7% do 10 % pojemności bojlera o takiej pojemności musiałbyś zastosować zbiornik przeponowy

już kupiłem. 12 niebieski... ciśnienie 4 x 10 i do kompletu zawór bezpieczństwa...

tylko jak kolejno mam zamontowac... ??

na odcinku zasilania boilera zimna wodą najpierw zawór bezpieczeństwa, a później zbiornik przeponowy... i podobno mam być jakiś zawór spustowy?? czy nie wystarczy jeden zawór spustowy na instalacji wodnej jest niedaleko....?

7% do 10 % pojemności bojlera o takiej pojemności musiałbyś zastosować zbiornik przeponowy

już kupiłem. 12 niebieski... ciśnienie 4 x 10 i do kompletu zawór bezpieczństwa...

na odcinku zasilania boilera zimna wodą najpierw zawór bezpieczeństwa, a później zbiornik przeponowy... i podobno mam być jakiś zawór spustowy?? czy nie wystarczy jeden zawór spustowy na instalacji wodnej jest niedaleko....?

na dolocie wody zimnej do bojlera najpierw zawór zwrotny skierowany kierunkiem w kierunku zasilania zimnej wody bojlera potem trójnik i ztrójnika dalej do bojlera (a drógim wyjściem do naczynia przeponowego przy którym należy umieścić zawór bespieczęstwa na 6 barów i nanometr na 8 barów)i po drodze jeszcze jeden trójniki z którego ma wychodzić zawór spustowy bojlera aby można było spuścić wodę z bojlera w razie czego bo zawór zwrotny jej nie puści do instalacji wody zimnej 8)

na dolocie wody zimnej do bojlera najpierw zawór zwrotny skierowany kierunkiem w kierunku zasilania zimnej wody bojlera potem trójnik i ztrójnika dalej do bojlera (a drógim wyjściem do naczynia przeponowego przy którym należy umieścić zawór bespieczęstwa na 6 barów i nanometr na 8 barów)i po drodze jeszcze jeden trójniki z którego ma wychodzić zawór spustowy bojlera aby można było spuścić wodę z bojlera w razie czego bo zawór zwrotny jej nie puści do instalacji wody zimnej 8)

ok./... dzięki. zawór spustowy mam juz przy bolierze przy zasilaniu...

tylko dokładniej od strony boilera co mam być napierw zawór bezpieczeństwa, czy naczynie przeponowe.. bo manometr to chyba bez różnicy...