JackD 15.05.2007 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Witam all..ma pytanie... do instalacji c.w.u. jest włączony boiler 140 l. napędzany piecem węglowym...I oczywiście nie mie mam jeszcze zaworu bezpieczeństwa , ani zbiornika przeponowego. Efekt jest taki, że podczas grzania wody w boilerze. wzrasta ciśnienie w rurach i wiadomo,.... materiał cierpi Jaki kupiż zniornik... widziałem białe i niebieskie,... jakie ciśnienie robocze tego zbiornika?...w którym miejscu zamontować , a gdzie ten zawór bezpieczeństwa??Ten zbiornik się pompuje powietrzem?.... mogę prosić o krótką instrukcję....dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 15.05.2007 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Przy kotle na węgiel musisz mieć zbiornik wyrównawczy a nie zbiornik przeponowy, polskie prawo na to nie zezwala. Do bojlera tylko zawór bezpieczeństwa , przynajmniej tak jest u moich rodziców przy kotle na węgiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 16.05.2007 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Przy kotle na węgiel musisz mieć zbiornik wyrównawczy a nie zbiornik przeponowy, polskie prawo na to nie zezwala. Do bojlera tylko zawór bezpieczeństwa , przynajmniej tak jest u moich rodziców przy kotle na węgiel do kotła weglowego mam zbiornik wyrównawczy, ale do instalacji c.w.u. chciałem miec zbiornik przeponowy i zawór bezpieczeństwa i dlatego moje pytanie tylko do instalacji c.w.u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 21.05.2007 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2007 7% do 10 % pojemności bojlera o takiej pojemności musiałbyś zastosować zbiornik przeponowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 22.05.2007 06:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 7% do 10 % pojemności bojlera o takiej pojemności musiałbyś zastosować zbiornik przeponowy już kupiłem. 12 niebieski... ciśnienie 4 x 10 i do kompletu zawór bezpieczństwa... tylko jak kolejno mam zamontowac... ?? na odcinku zasilania boilera zimna wodą najpierw zawór bezpieczeństwa, a później zbiornik przeponowy... i podobno mam być jakiś zawór spustowy?? czy nie wystarczy jeden zawór spustowy na instalacji wodnej jest niedaleko....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 22.05.2007 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Pamiętaj jeszcze o zaworze zwrotnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 22.05.2007 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 7% do 10 % pojemności bojlera o takiej pojemności musiałbyś zastosować zbiornik przeponowy już kupiłem. 12 niebieski... ciśnienie 4 x 10 i do kompletu zawór bezpieczństwa... tylko jak kolejno mam zamontowac... ?? na odcinku zasilania boilera zimna wodą najpierw zawór bezpieczeństwa, a później zbiornik przeponowy... i podobno mam być jakiś zawór spustowy?? czy nie wystarczy jeden zawór spustowy na instalacji wodnej jest niedaleko....? na dolocie wody zimnej do bojlera najpierw zawór zwrotny skierowany kierunkiem w kierunku zasilania zimnej wody bojlera potem trójnik i ztrójnika dalej do bojlera (a drógim wyjściem do naczynia przeponowego przy którym należy umieścić zawór bespieczęstwa na 6 barów i nanometr na 8 barów)i po drodze jeszcze jeden trójniki z którego ma wychodzić zawór spustowy bojlera aby można było spuścić wodę z bojlera w razie czego bo zawór zwrotny jej nie puści do instalacji wody zimnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 22.05.2007 10:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 7% do 10 % pojemności bojlera o takiej pojemności musiałbyś zastosować zbiornik przeponowy już kupiłem. 12 niebieski... ciśnienie 4 x 10 i do kompletu zawór bezpieczństwa... tylko jak kolejno mam zamontowac... ?? na odcinku zasilania boilera zimna wodą najpierw zawór bezpieczeństwa, a później zbiornik przeponowy... i podobno mam być jakiś zawór spustowy?? czy nie wystarczy jeden zawór spustowy na instalacji wodnej jest niedaleko....? na dolocie wody zimnej do bojlera najpierw zawór zwrotny skierowany kierunkiem w kierunku zasilania zimnej wody bojlera potem trójnik i ztrójnika dalej do bojlera (a drógim wyjściem do naczynia przeponowego przy którym należy umieścić zawór bespieczęstwa na 6 barów i nanometr na 8 barów)i po drodze jeszcze jeden trójniki z którego ma wychodzić zawór spustowy bojlera aby można było spuścić wodę z bojlera w razie czego bo zawór zwrotny jej nie puści do instalacji wody zimnej ok./... dzięki. zawór spustowy mam juz przy bolierze przy zasilaniu... tylko dokładniej od strony boilera co mam być napierw zawór bezpieczeństwa, czy naczynie przeponowe.. bo manometr to chyba bez różnicy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts