Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zestaw hydroforowy pod ziemia

Recommended Posts

W numerze 7/2003 muratora przeczytalem ze nie nalerzy umieszczac zestawu hydroforowego pod ziemia. wymieniono tam wady takiego rozwiazania: zagrozenie zalaniem.Mam zamiar wiercic studnie glebinowa(okolo 25 mb).Zbiornik przeponowy jak i ewentualne urzadzenia do uzdatniania wody(prawdopodobna zbyt duza zawartosc zelaza).Czytalem ze tego typu pomieszczeni musza miec odplyw o wydajnosci nie mniejszej niz wydajnosc pompy.Mam mozliwosc podlaczenia takiego odplywu do drenazu (dzialka ze spadkiem terenu w calosci zdrenowana).Prosze o porade.

Ja bede umieszczal zestaw hydroforowy pod ziemia.

Czy zaleje, czy nie zalezy od wielu czynnikow, ale glowne (mysle) sa: grunt i izolacja hydroforni.

Mam grunt gliniasty i hydrofornie buduje na wyzszym miejscu. Juz to zabezpiecza przed zalaniem.

Hydrofornie robie z 2 kregow studniowych o srednicy 1.5 m. Na to jeszcze jeden krag o wysokosci 0.9 m i srednicy 0.7m (zeby nie przemarzlo).

Z zewnatrz wszystko izoluje dysperbitem. Obkladam styropianem.

W srodku trabe z wywiertu obkrajam na wysokosci okolo 1metra (jezeli zaleje, to przynajmniej do wywiertu nie popadnie. Wszystkie urzadzenia elektryczne wieszam jak najwyzej.

Mysle, ze bedzie OK.

O odplywie nic nie slyszalem. Mam zrobiony na to wszystko projekt. Tam tez o odplywie nic sie nie mowi.

Pozdrawiam

Ja bede umieszczal zestaw hydroforowy pod ziemia.

Czy zaleje, czy nie zalezy od wielu czynnikow, ale glowne (mysle) sa: grunt i izolacja hydroforni.

Mam grunt gliniasty i hydrofornie buduje na wyzszym miejscu. Juz to zabezpiecza przed zalaniem.

Hydrofornie robie z 2 kregow studniowych o srednicy 1.5 m. Na to jeszcze jeden krag o wysokosci 0.9 m i srednicy 0.7m (zeby nie przemarzlo).

Z zewnatrz wszystko izoluje dysperbitem. Obkladam styropianem.

W srodku trabe z wywiertu obkrajam na wysokosci okolo 1metra (jezeli zaleje, to przynajmniej do wywiertu nie popadnie. Wszystkie urzadzenia elektryczne wieszam jak najwyzej.

Mysle, ze bedzie OK.

O odplywie nic nie slyszalem. Mam zrobiony na to wszystko projekt. Tam tez o odplywie nic sie nie mowi.

Pozdrawiam

chcialbym zapytac o szczegoly ocieplenia styropianem twojej hydrofornii. ja chcialbym wszytskie urzadzenia umiescic w samej studni (kopanej) ale boje sie o przemarzanie. Jak najlepiej to zabezpieczyc przed mrozem?

Styropianem mam ocieplona tylko gornia czesc calej hydroforni. To znaczy, ze naokolo malego-gornego kregu (ten o srednicy 0.7m i wysokosci 0.9m) postawilem w ziemi styropian kwadratem (naokolo).

A poniewaz ten maly krag stoi na betonowym zamknieciu duzych, to jeszcze styropianu polozylem na te zamkniecie.

Moze to wszystko jest niezbyt jasne, bo tak naprawde ciezko jest mi objasnic jak to wyglada, najlepiej byloby zeby mozna bylo zamiescic jakis rysunek na forum, ale tutaj takiej mozliwosci nie ma :(

I jeszcze, chyba same glowne ocieplenie - w malym kregu na 0.6 cm glebokosci do kregu wbije zelazne prety (3 albo 4), i na tych pretach zrobie drzewniana konstrukcje (wyjmowana) w ktorej umieszcze 30 cm waty. Tak mi poradzili z firmy tym sie zajmujacej.

Tomku, a jakiej glebokosci masz studnie i dlaczego wlasnie tam chcesz umiescic hydrofor, automatyke? Jeszcze nie slyszalem o takim rozwiazaniu.

Ale mysle, ze trzeba byloby zrobic, tak jak ja opisalem: zrobic drewniana konstrukcje z 30 cm waty, zawiesic ja na jakich 0.6-1m nizej poziomu ziemi i byloby OK.

To sa tylko moje rozumowania, niczym praktycznym tego poparc nie moge.

Aha, robiac hydrofornie tez nie trzeba zapomniec o zrobieniu odpowietrzenia (kanalu wentylacyjnego). Na to wystarczy jakiejkolwiek fi 10cm (mozna dac i 5 cm) traby z daszkiem (sa jasne i specjalne, ale za drogo kosztuja.

Pozdrawiam

... Moze to wszystko jest niezbyt jasne, bo tak naprawde ciezko jest mi objasnic jak to wyglada, najlepiej byloby zeby mozna bylo zamiescic jakis rysunek na forum, ale tutaj takiej mozliwosci nie ma :(

...

Jak się pomyśli to jest taka możliwość.

Trzeba na jakimś darmowym serwerze umieścić swoje konto np. pod adresem http://poczta.onet.pl/oferta/1085024,rezerwuj.html lub http://profil.wp.pl/bezplatny.html potem założyć stronę www i na niej umieścić rysunek. Rysunek do forum można wkleić poprzez BBCode Img.

Może to troche skomplikowane ale prostsze niż "ręczne" opisywanie :D .

Jak to działa - zobacz np. mój wątek http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=12098&highlight= 8) .

Na podobnej zasadzie mozna dodać swój Emblemat w Profilu.

W razie potrzeby służę pomocą :lol: .

Chce umiescic wszystko w studni (kilkanascie m glebokosci, woda na 7m) ze wzgledu na halas (szukam najcichszego hyrdoforu) oraz ze wzgledu na to ze woda ze studni bedzie wykorzystywana tylko w ogrodzie. zastanawiam sie do jakiej glebokosci musialbym spuscic hydrofor aby nie grozilo mu zamarzniecie. Jakiej grubosci i do jakiej glebokosci musialbym ocieplic studnie? Ja mysle o podklejeniu dekla 10cm styropianem. Ale jak ocieplic studnie plytami styropianu?

Co do wentylacji tez sie zastanawiam do jakiej glebokosci musi siegac rura wentylacyjna?

Chce umiescic wszystko w studni (kilkanascie m glebokosci, woda na 7m) ze wzgledu na halas (szukam najcichszego hyrdoforu) oraz ze wzgledu na to ze woda ze studni bedzie wykorzystywana tylko w ogrodzie. zastanawiam sie do jakiej glebokosci musialbym spuscic hydrofor aby nie grozilo mu zamarzniecie. Jakiej grubosci i do jakiej glebokosci musialbym ocieplic studnie? Ja mysle o podklejeniu dekla 10cm styropianem. Ale jak ocieplic studnie plytami styropianu?

Co do wentylacji tez sie zastanawiam do jakiej glebokosci musi siegac rura wentylacyjna?

Najlepiej tak jak pisze KaKa "dekel" dać na pewnej głębokość (np. ok. 1m poniżej powierzchni terenu i dodatkowo poniżej dekla ocieplić ściany np. rolljet'em http://www.monter.pl/artykul.php?dzial=10&id_artykulu=797

To powinno skutecznie zabezpieczyć hydrofor umieszczony poniżej przed zamarznieciem.

nie wiem czy dobrze rozumiem - u mnie studnia jest w linii skarpy i kregi musza niestety troche wystawac. w studni umieszcze tylko cos do ustawienia hydroforu (jakis podest z ocynku) na glebokosci okolo 2..2,5m od dekla. reszte ocieple. o ile ocieplenie dekla nie jest problemem to samych kregow juz tak.

... Moze to wszystko jest niezbyt jasne, bo tak naprawde ciezko jest mi objasnic jak to wyglada, najlepiej byloby zeby mozna bylo zamiescic jakis rysunek na forum, ale tutaj takiej mozliwosci nie ma :(

...

kaKa, zwracam honor, nie wiedziałem, że mam do czynienia z profesjonalistą. Ogladałem Twoją stronę www. Naprawdę nie ma się czego wstydzić.

Skoro zbudowałeś taka stronę, to pewnie też wiesz jak umieścić tam jakiś rysunek i podać do niego link na forum.

Może jednak moje poprzednie uwagi przydadzą się innym Forumowiczom.

HenoK, nic takiego ;)

Strone mam zrobiona, ale z terazniejszym zawalem na pracy, brakiem dostepu w domu do internetu :(, brakiem aparatu fotograficznego i skanera (do lustrzanki) jest to dla mnie dosyc trudny proceder. Wszystkie niedociagniecia nadrobie, jak juz koncza sie pieniadze (budowac) ;). A to juz nie dlugo. Wtedy bede mial duuzo wolnego czasu i odnowie stronke, dodam rowniez zdjecia mojej hydroforni.

Zgadzam sie z HenoK - Tomku, jezeli dasz ocieplony (30 cm waty) "dekel" 1meter nizej powierzchni gruntu i ocieplisz kregi studni (przedtem je odkopujac na przynajmniej 1-1.2 m glebokosci) ktoras z na rynku dostepnych mat izolacyjnych dla podlogowki (jest miekka, wiec mozna ja owijac naokolo studni), to wszystko bedzie OK. I nic nie przemarznie.

I te ocieplenie tobie bedzie minimalnie kosztowalo (0.3 m3 waty, 5 m2 maty izolacyjnej + praca wlasna)

okej

ale jesli welne przysypie ziemia to bedzie zgnieciona a jesli nie przysypie to musze to jakos wykonczyc (wezcie pod uwage ze studnia jest "na" skarpie). Z deklem nie widze problomu.

Co z wentylacja? Jak daleko musi siegac? Macie co do tego jakies spostrzezenia?

Pisząc o ociepleniu Rolljet'em myślałem o ociepleniu wewnątrz studni. Sądzę, że takie ocieplenie będzie prostsze w wykonaniu i w tym wypadku równie skuteczne.

Tomku, a jaka welne chcesz przysypywac? Przeciez ta mata izolacyjna jest ze styropianu. Styropian mozna spokojnie zasypywac i niczego sie nie bac.

Ja u siebie zrobie wentylacje z traby fi 5cm z daszkiem (wlasnej produkcji - ojca mam spawacza). Mysle, ze wystarczy. Mysle, ze nie jest nazbyt wazne jak daleko bedzie siegac wentylacja. Chyba wazne jest tylko aby byla. Chyba zrobie po prostu przejscie przez dekel i wysune te trabe na zewnatrz. A w srodku jej calkiem nie bede opuszczal.

Dla pewnosci popatrze dzisiaj w projekcie, tam to jest narysowane.

Tylko nie wiem kiedy dam znac jak to jest w projekcie, bo od jutra mam urlop (budowlany), a wiec nie bede mial dostepu do internetu. Tomku, jezeli tobie trzeba predzej wiedziec, to napisz. Postaram sie kiedy zabiec na prace i napisac jak to jest w projekcie.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...