Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stan surowy - prośba o pomoc

Recommended Posts

Dostałem kosztorys od wykonawcy domu za stan surowy otwarty i nie mam pojęcia czy nie przepłacę. Może ktoś znający się na rzeczy mi doradzi? Dane domu: parterowy z użytkowym poddaszem o powierzchni całkowitej 295m2, fundament tradycyjny, ściany z porothermu, strop częściowo teriva, częsciowo wylewany, 2 kominy kominkowe, kryty dachówką Euronit, w dachu 5 okien Velux, dach czterospadowy z trzema lukarnami (powierzchnia dachu 324m2). Ja mam tylko płacić, a wykanawca kupuje materiały itd. Za to wymieniłem powyżej (tj. bez instalacji wewnętrznych, ocieplenia, tynków, stolarki mam zapłacić 290tys. plus VAT. Aha, dodam, że budowa ma być pod Warszawą.

Dostałem kosztorys od wykonawcy domu za stan surowy otwarty i nie mam pojęcia czy nie przepłacę. Może ktoś znający się na rzeczy mi doradzi? Dane domu: parterowy z użytkowym poddaszem o powierzchni całkowitej 295m2, fundament tradycyjny, ściany z porothermu, strop częściowo teriva, częsciowo wylewany, 2 kominy kominkowe, kryty dachówką Euronit, w dachu 5 okien Velux, dach czterospadowy z trzema lukarnami (powierzchnia dachu 324m2). Ja mam tylko płacić, a wykanawca kupuje materiały itd. Za to wymieniłem powyżej (tj. bez instalacji wewnętrznych, ocieplenia, tynków, stolarki mam zapłacić 290tys. plus VAT. Aha, dodam, że budowa ma być pod Warszawą.

Ja buduje od marca domek 210m2 powierzchni całkowitej, fundament z bloczków, sciany z betonu komórkowego 24, strop podobnie jak twój cześć teriva, część lany, 2 kominy dachóeka ceramiczna na dachu 250m2 czterospadowy, 9 okien dachowych, jedna lukarna. W tej chwili kończą strop, mam juz prawie wszystkie rzeczy kupione lub zamówione na stan surowy otwarty. Buduje systemem gospodarczym ale mój wykonawca sam zamawiana materiały w hurtowni wczesniej ustalonej.

A teraz koszty. Wychodzi na to że na stan surowy otwart wydam 190-200tyś w tym 45tyś robocizna bez faktury, 7 tys przyłącze wody i prądu(zewnetrzne), 6,5 tyś kupiony styropian na cały dom(ocieplenie, pod posadzki), ogrodzenie z siatki 5 tyś reszta to materiały w wiekszości z vatem.

Faktem jest że moja kwota za robocizne jest mała bo podpisywałam umowę w grudniu 2006, a materiały rosną przez te 3 miesiące jestem do tyłu jekieś 20tyś. Porównaj, oceń i tak sam musisz podjąć decyzję.